dobbelt. Antipsykotisk medicin kombineret med beroligende medicin kan forårsage dødsfald blandt psykisk syge. Medicinen Zyprexa på billedet har ikke noget med konkrete sager at gøre, men er den mest udbredte antipsykotiske medicin i verden. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

dobbelt. Antipsykotisk medicin kombineret med beroligende medicin kan forårsage dødsfald blandt psykisk syge. Medicinen Zyprexa på billedet har ikke noget med konkrete sager at gøre, men er den mest udbredte antipsykotiske medicin i verden. (arkivfoto)

Danmark

Tusindvis af psykisk syge får en farlig medicinsk cocktail

Ny undersøgelse dokumenterer, at mange får risikabel kombination af medicin.

Danmark

Borgere med psykiske sygdomme får i vidt omfang en kombination af medicin, der i værste fald kan slå dem ihjel.

Det viser en undersøgelse, som Apotekerforeningen har lavet af 80.000 personer, der i en periode på seks måneder i 2012 har fået udskrevet antipsykotisk medicin, der bruges i behandlingen af skizofreni og psykoser.

Omkring 26.000 af patienterne var i løbet af samme periode også i behandling med sove- eller nervemedicin, såkaldte benzodiazepiner.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke kombinationen Kombinationen er de to former for medicin kan være farlig for patienten, og det fremgår af en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, at myndigheden ikke anbefaler samtidig behandling med antipsykotiske lægemidler og sove- og nervemedicin.

Apotekerforeningen har også zoomet ind på den andel af patienterne, der fik antipsykotisk medicin hver eneste dag gennem det halve år. Der er omkring 22.000 personer i den gruppe. Af dem var 7.040 benzodiazepiner på samme dage, som de fik antipsykotisk medicin. Altså stik imod Sundhedsstyrelsens vejledning.

»De tal gør mig bange for, at lægerne bare skriver piller ud uden at tænke på bivirkningerne. Der er brug for et meget større fokus på, hvilken medicin der bliver udskrevet. Det her er uacceptabelt og farligt. Patienterne risikerer at dø af det«, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører og psykiatriordfører for Dansk Folkeparti.

Tre dødsfald inden for en måned
Hun vil tage sagen op med Sundhedsstyrelsen, som skal føre tilsyn med, hvor meget medicin lægerne udskriver til patienterne.

Den nye undersøgelse bliver omtalt i Apotekerforeningens blad Farmaci, som udkommer i morgen.

Undersøgelsen kommer, efter at politiken.dk har beskrevet en række uventede dødsfald på lukkede afdelinger i Region Hovedstaden. Inden for en måned i januar og februar døde tre patienter, mens de var indlagt.

De tre patienter fik alle en kombineret behandling af netop antipsykotisk medicin og benzodiazepiner, som virker beroligende. De tre patienter fik også andre former for medicin, og det ligger fast, at medicin var en medvirkende årsag til, at de tre patienter døde.

Øget risiko for uventede dødsfald
Efter dødsfald på psykiatriske bosteder for nogle år siden undersøgte Sundhedsstyrelsen forbruget af antipsykotisk medicin blandt voksne patienter. Det fremgik, at der var en øget risiko for dødsfald blandt patienter, der både fik antipsykotisk og beroligende medicin, altså nerve- og sovemedicin.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke den omstridte kombination af medicin. I praksis er den dog udbredt på ikke mindst de lukkede psykiatriske afdelinger, hvor lægerne anvender den for at berolige stærkt opkørte og voldelige patienter.

Den nye undersøgelse omhandler dog kun medicin, der er udleveret på apoteket og ikke på hospitalet.

Overlæge Thomas Middelboe er psykiater og formand for psykiaternes lægevidenskabelige selskab, Dansk Psykiatrisk Selskab. Han synes også, at tallet i undersøgelsen er højt.

»Vi ved, at der er en statistisk sammenhæng mellem den kombination af medicin og uforklarlige dødsfald i psykiatrien. Derfor er det en kombination af medicin, vi skal vare varsomme med at anvende«, siger Thomas Middelboe.

Sundhedsstyrelsen vil holde øje med lægerne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forklarer, at når man står med en opkørt patient, der i forvejen får antipsykotisk medicin, kan det være nødvendigt at ordinere beroligende medicin.

»Beroligende medicin virker hurtigt og har få umiddelbare bivirkninger. Derfor har patienterne god effekt af det. Dertil kommer, at hvis du giver kombinationen af de to former for medicin, kan det ofte lade sig gøre at skrue ned for den dosis antipsykotiske medicin, patienten får. Og den antipsykotiske medicin har i sig selv flere bivirkninger«, siger Thomas Middelboe.

LÆS OGSÅ

Sundhedsstyrelsen henviser i bladet Farmaci til, at kombinationen af de to former for medicin for nogle år siden var endnu mere udbredt. Styrelsen mener dog stadig, at for mange patienter får både antipsykotisk og beroligende medicin og vil derfor skrive en ny vejledning til lægerne om behandlingen.

Samtidig vil Sundhedsstyrelsen se nærmere på de læger, der ordinerer begge typer medicin.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce