Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Lukket. Den lukkede psykiatriske afdeling ved Bispebjerg i København blev i januar ramt af to uventede dødsfald med et døgns mellemrum. (arkivfoto)
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Lukket. Den lukkede psykiatriske afdeling ved Bispebjerg i København blev i januar ramt af to uventede dødsfald med et døgns mellemrum. (arkivfoto)

Danmark

Dødsfald på den lukkede: Patient med kramper og opkast blev afvist via telefon

Læge undlod at se patient med egne øjne. Det er helt uhørt, lyder kritikken.

Danmark

Sagen om et uventet dødsfald på en lukket psykiatrisk afdeling i København i januar tager nu en opsigtsvækkende drejning, der får kritikken til at hagle ned over Region Hovedstaden. Patienten blev udsat for et alvorligt svigt, lyder anklagen.

»Det er helt uhørt, hvad der er foregået«, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i foreningen Bedre Psykiatri.

Reaktionen kommer efter, at Region Hovedstaden har fremlagt nye oplysninger om behandlingen af patienten.

Manden var indlagt på Psykiatrisk Center Københavns lukkede afdeling ved Bispebjerg i januar. Han fik både antipsykotisk og beroligende medicin, til trods for at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler denne kombination, da den øger risikoen for pludselig død. Desuden havde patienten selv taget det stærkt sløvende stof metadon, som kan være meget farligt.

Læge kom ikke over og tilså patienten Aftenen inden manden døde, kastede han op og følte sig utilpas. Senere på natten kastede han op igen og fik et krampeanfald. Derfor kontaktede psykiateren fra den lukkede afdeling den neurolog, der havde vagt på Bispebjerg Hospital, for at få en ekspertvurdering af, om patienten skulle overflyttes til overvågning og behandling på det almindelige hospital.

Region Hovedstaden har hidtil med persondataloven som begrundelse afvist at svare på, om neurologen selv kom over på den lukkede afdeling eller udelukkende vurderede patientens tilstand på baggrund af, hvad han fik af vide i telefonrøret. Men Regionsrådet har presset på for at få svar.

Nu erkender regionen, at den juridiske begrundelse for at afslå at svare er tynd. Derfor har den sendt følgende opfølgende svar til Regionsrådet:

»Den neurologiske bagvagt vurderede patienten på baggrund af de oplysninger, vagthavende læge på Psykiatrisk Center København formidlede per telefon«.

Neurologen kom altså ikke over og tilså patienten med egne øjne.

Politisk kritik: Patient burde være flyttet
På baggrund af telefonsamtalen vurderede den neurologiske bagvagt »i samarbejde med vagthavende læge« på Psykiatrisk Center København, at patienten ikke skulle overflyttes.

I stedet besluttede den lukkede psykiatriske afdeling at gå ind og se til patienten hvert kvarter. Om morgenen fik han hjertestop og afgik ved døden.

Forløbet får ny SF's formand for det politiske Psykiatriudvalg i regionen, Arly Eskildsen, til at rette en voldsom kritik af den måde, patienten blev behandlet på. Lægerne vidste, at patienten havde fået en kombination af medicin og metadon, som kan være meget farlig. Derfor burde alle lamper have lyst rødt, da manden om natten fik det dårligt, mener han.

»Det er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt med en lemfældig samtale med en neurolog over telefonen. Det er dybt kritisabelt, at neurologen ikke selv kom og tilså patienten. Det er soleklart, at patienten burde være overflyttet til intensiv overvågning på hospitalet«, siger Arly Eskildsen.

Han savner fortsat svar på, hvorfor patienten ikke blev overflyttet, men siger, at han nu må sætte sin lid til, at Embedslægen kan afdække det forhold i sin uvildige undersøgelse af dødsfaldet.

Region »skal trækkes hen til truget«
Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri er rystet over, at lægen ikke selv kom og tilså en patient, der havde fået krampeanfald og kastet op efter at have fået en medicinsk kombination, der kan være farlig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det virker komplet uforståeligt. Det er under al kritik, at der ikke kommer en rigtig læge og ser til en patient med de symptomer. Samtidig er det i mine øjne en skærpende omstændighed, at der lige havde været et andet uventet dødsfald på samme psykiatriske afdeling. Derfor burde alle advarselslamper da have blinket«, siger Thorstein Theilgaard.

Han undrer sig desuden over, at Region Hovedstaden i første omgang afviste at fortælle politikerne, om neurologen selv så patienten eller udelukkende hørte om ham i telefonen.

»Det klæder ikke regionen, at de skal trækkes hen til truget, før vi får den hele og fulde sandhed at vide. Det vidner om en meget lukket kultur«, lyder skudsmålet fra Thorstein Theilgaard.

Vibeke Storm Rasmussen (S) er som formand for Regionsrådet den øverste politiske ansvarlige for, hvad der foregår på de lukkede psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden. Hun afviser at kommentere på konkrete forhold om dødsfaldet, før sagen er blevet grundigt belyst i de undersøgelser, der er i gang.

Regionsformand venter på undersøgelser af dødsfald

»Der er sat undersøgelser i gang, og vi har sat gang i forskellige ting for at undgå, at der igen sker dødsfald. Hvis jeg stiller mig op og kloger mig nu, så kommer jeg virkelig galt afsted. Jeg oplever da også sager, hvor jeg sidder med store øjne og tænker, at det her ikke kan være rigtigt, men jeg er nødt til at vente med at udtale mig«, siger Vibeke Storm Rasmussen.

Hun forstår ikke kritikken af, at Region Hovedstaden i første omgang ikke ville svare på, om lægen kom over og så patienten med egne øjne.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er meget vanskeligt at finde balancen i, hvilke informationer vi kan lægge frem, af hensyn til de pårørende. Vi prøver også at finde balancen i denne sag, og det er ikke rimeligt at kritisere os for, at vi prøver at gøre tingene bedre«, siger formanden for Regionsrådet.

Inden for en måned i januar og februar i år var der tre uventede dødsfald på lukkede psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden. Først to inden for samme døgn på den lukkede ved Bispebjerg, siden et på afdelingen i Hillerød. Embedslægen er ved at undersøge, om der er begået fejl i behandlingen af patienerne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce