Bandemøde. Anna Mee Allerslev (R) var i dag mødt op i Nørrebrohallen primært for at se, hvilken retorik Hitz ut-Tahrir bruger over for de unge.
Foto: HJORTH HENNING

Bandemøde. Anna Mee Allerslev (R) var i dag mødt op i Nørrebrohallen primært for at se, hvilken retorik Hitz ut-Tahrir bruger over for de unge.

Danmark

Borgmester efter Hizb ut-Tahrir-møde: De giver vesten skylden for alle dårligdomme

Anna Mee Allerslev frygter, at unge bandemedlemmer hverves af Hizb ut-Tahrir.

Danmark

Der er kamp om at redde de unge sjæle fra bandekriminalitet.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), håber ikke, at de unge kommer i hænderne på Hizb ut-Tahrir. Hun anerkender dog, at de kan tilbyde et stærkt fællesskab til de unge. Og det er noget, som Københavns Kommune kan blive bedre til.

Det siger hun i et interview til politiken.dk efter selv at have deltaget i dagens debatmøde i Nørrebrohallen, som Hizb ut-Tahrir stod bag.

LÆS MERE

Borgmesteren mener ikke, at Hizb ut-Tahrir er et godt alternativ til bandekriminalitet. Anne Mee Allerslev siger, at hun ikke er kommet for at gå i dialog med Hizb ut-Tahrir.

»Jeg vil ikke kalde det en dialogånd, for jeg er jo ikke blevet inviteret til at holde tale. Der er ikke nogen fra Hizb ut-Tahrir, som er kommet over for at ville i dialog med mig. Og det er sådan set heller ikke det, som jeg synes, er det primære. Det primære for mig er at finde ud af, hvad det er for nogle temaer, budskaber og argumenter, de udsætter vores unge for. Hvad det er for en retorik«, svarer Anna Mee Allerslev.

Hvad har du så fundet ud af i dag?

»Jeg er desværre blevet bekræftet i det, som vi frygtede. At Hizb ut-Tahrir kører en meget hård og aggressiv retorik mod vesten, vestens kultur og politikere, som de giver skylden for stort set alle de dårligdomme, som er i verden og i det vestlige samfund. De tager patent på sandheden og løsningerne«.

Du kan vel ikke se bort fra, at Hizb ut-Tahrir har succes med at rekruttere de unge. Så kan du udelukke, at I ikke kan lære noget af dem?

»Vi samarbejder med religiøse organisationer. Jeg anerkender rigtig mange gode demokratiske muslimske organisationer - Muslimernes Fællesråd og Dialog Forum og andre som er fornuftige og enormt uundværlige i vores integrationsarbejde. Hizb ut-Tahrir er ikke nogen, som jeg på nogen måde ønsker skal blive en del af løsningen på bandekonflikten, for det er de ikke«.

Men de får da nogen væk fra bandemiljøet?

»Ja, det siger de. Men jeg synes ikke, at det er attraktivt fællesskab, som de tilbyder. De tilbyder et fællesskab, som er en modbevægelse mod det danske samfund og mod den danske kultur. Vi ved, de direkte siger til de unge, der er medlemmer og sympatiserer, at integrationen i det danske samfund ikke er ønskværdigt. Derfor er Hizb ut-Tahrir ikke et godt alternativ til løsningen på bandekonflikten«.

Men de får ikke desto mere nogle unge ud af bandemiljøet? Hvad kan kommunen lære af dem?

»Heldigvis er det ikke en stor organisation i Danmark endnu. Derfor kan man også stille spørgsmålstegn ved, hvor meget det i virkeligheden hjælper i forhold til bandeproblematikken. Og hvis du vil have mig til at sige, hvad vi kan lære af Hizb ut-Tahrir, så er det at give de unge andre stærke fællesskaber, men det er ikke noget de har patent på. Vi kan tilbyde mange andre stærke fællesskaber, og det har vi måske ikke været tydelige nok til at vise. Men det er noget, vi arbejder på hver dag. Og det kan altid blive bedre«.

Hvad kan I så tilbyde?

»Noget af det mest fantastiske ved det danske samfund er alle de frivillige organisationer og alle de stærke fællesskaber, der er i idrætsforeninger, i spejderforeninger og andre organisationer, forenings-Danmark, som vi værner om, og som vi er stolte af. Og det skal vi promovere noget mere, så de ved, at der ikke kun er to stærke fællesskaber i Danmark«.

Alternativer

Ifølge Beskæftigelses- og Integrationsborgmester er der cirka 50 medlemmer af Hizb ut-Tahrir i Danmark og 150 sympatisører. Derfor mener hun, at man ikke skal overdrive organisationens rolle.

»Men når det så er sagt, så er jeg nervøs for, at der bliver flere. Derfor skal vi sørge for at lave andre alternativer«, siger Anna Mee Allerslev.

Hun vil i den efterfølgende uge sammen med Nina Thomsen (SF) arrangere et stormøde omkring bandekonflikten som modspil til Hizb ut-Tahrirs ditto i dag.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden