konflikt. Lærerne har adskillige gange demonstreret under konflikten. Den største demonstration var foran Christiansborg i torsdags. (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

konflikt. Lærerne har adskillige gange demonstreret under konflikten. Den største demonstration var foran Christiansborg i torsdags. (arkivfoto)

Danmark

Danskerne hælder nu til et indgreb i lærerkonflikten

Konflikten bør stoppes med lov, mener lidt over halvdelen i ny undersøgelse.

Danmark

Mens konflikten mellem lærere og kommuner går ind i sin tredje uge, hælder den danske befolkningen mere og mere til, at regeringen bør gribe ind og sørge for, at børn landet over kan komme i skole igen.

Det viser en dugfrisk måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2 Nyhederne blandt 1.015 danskere i weekenden.

Knap hver fjerde, 23 procent, svarer, at et indgreb fra regeringen bør komme allerede i dag, mens 21 procent mener, at konflikten bør stoppes ved lov i løbet af en uge. Seks procent mener, at der skal gå en til to uger yderligere før et indgreb fra Christiansborg, mens to procent mener, at der bør gå længere tid.

Parter står stejlt over for hinanden Samlet ønsker 52 procent altså et indgreb, 13 procent svarer, at de ikke ved, om regeringen bør stoppe konflikten, mens 35 procent mener, at regeringen ikke skal blande sig.

De to parter i konflikten, Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation, har stået stejlt over for hinanden, siden lockouten af lærernes trådte i kraft 1. april og omdannede travle skoler til halvtomme bygninger med få timers undervisning og få elever. Der er umiddelbart ingen udsigt til, at de to parter bliver enige.

KL kræver, at lærerne opgiver de særlige arbejdstidsregler, der sætter et øvre loft for, hvor mange timer en lærer kan undervise. Det har KL ønsket i årevis for at få lærerne til at undervise i flere lektioner end det ugentlige gennemsnit på 21,8 lektioner svarende til 16 timer.

Lærerne bruger 39,6 procent af deres tid på at undervise, ifølge en undersøgelse fra KL.

Omvendt advarer lærerne, repræsenteret af Danmarks Lærerforening, om, at et farvel til arbejdstidsreglerne betyder mindre tid til forberedelse og ringere undervisning, så eleverne vil lære mindre. For at sikre tid til forberedelse har lærerne foreslået, at der på hver skole afsættes en tidspulje til forberedelse med to minutter per elev per lektion til fordeling mellem lærerne på skolen alt efter behovet.

En million lektioner er blevet aflyst
Megafon har loddet stemningen blandt den danske befolkning, siden konflikten begyndte. Sammenlagt har 8.140 danskere deltaget i målingerne. Det står klart, at jo længere tid konflikten varer, jo mere tilbøjelige bliver den danske befolkning til, at regeringen skal gribe ind i konflikten.

I begyndelsen af april hældte 44 procent til et indgreb, mens andelen nu altså er 52 procent.

Da lockouten begyndte, svarede halvdelen af de adspurgte, svarende til 47 procent, at regeringen helt skal afholde sig fra at blande sig i konflikten, mens det tilsvarende tal her to uger senere er faldet til 35 procent.

Siden lockouten trådte i kraft, er mere end en million lektioner blevet aflyst, og nu har konflikten varet så længe, at der er risiko for, at eleverne i 9. klasse ikke kan få den mængde lektioner, der er minimumskravet i lovgivningen.

Lærernes frontfigur i konflikten, Anders Bondo Christensen, har adskillige gange anklaget regeringen og KL for at have koordineret hele forløbet på forhånd og reelt sat den danske model, hvor arbejdsgiver og arbejdstager suverænt aftaler løn- og arbejdsvilkår, ud af kraft.

KL og regeringen har sammenfaldende interesser

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De anklager har både regeringen og KL afvist, men som politiken.dk har skrevet, så har skiftende regeringer de seneste otte år kørt et tæt parløb med KL om at få ændret arbejdstidsreglerne og skabt rum for mere undervisning.

Det står klart, at regeringen og KL har sammenfaldende interesser, men det åbne spørgsmål er, om KL og regeringen har lavet hemmelige aftaler om konflikten, hvordan den skal stoppes, og hvornår.

LÆS OGSÅ

Selv om regeringen og KL har afvist anklager om aftalt spil og i stedet bedyret, at der intet er galt i at have sammenfaldende interesser, så er befolkningen tilsyneladende i høj grad overbevist om, at anklagerne har noget på sig.

En ny måling, som meningsmålingsinstituttet YouGov har lavet for metroxpress, viser, at et klart flertal af befolkningen på 58 procent mener, at regeringen og KL nøje har koordineret lockouten af lærerne, mens 21 procent har den modsatte holdning.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden