Dramatisk. Politigårdens fængsel har siden 2004 huset fanger, som generelt har optrådt truende eller voldeligt i andre fængsler. Der er blot 25 indsatte, og de har kun fællesskab med én anden indsat af gangen.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Dramatisk. Politigårdens fængsel har siden 2004 huset fanger, som generelt har optrådt truende eller voldeligt i andre fængsler. Der er blot 25 indsatte, og de har kun fællesskab med én anden indsat af gangen.

Danmark

Advokat: Gidseldrama var aftalt spil

Gidseltager overdrog en seddel til sin advokat, hvorefter han overgav sig.

Danmark

Fire timers drama i fængselsgården i Politigårdens Fængsel i København blev afsluttet ved hjælp af en seddel.

En seddel, som den fange, der holdt en medfange som gidsel, overrakte til forhandlerne fra Rigspolitiet.

Sedlen blev givet videre til hans advokat, Finn Walther Pedersen, der også var tilstede, og herefter lagde gidseltageren sig fladt ned på jorden og overgav sig.

»Der står, at det var en situation, som var etableret for at påkalde sig opmærksomhed«, siger Finn Walther Pedersen til politiken.dk om det stykke papir, han fik overbragt.

Med andre ord: Det hele var aftalt spil.

LÆS OGSÅ

Ifølge politiet opstod situationen, da en fange med et spidst, hjemmelavet våben tog en anden fange som gidsel. Men i virkeligheden var det ikke det, der foregik, siger Finn Walther Pedersen.

»Han siger, at det ikke var en gidselsituation. Den skulle opleves sådan, for man kommer ikke i kontakt med pressen, hvis ikke man gør det på den måde«.

Frustreret over sin situation

Kontakten med pressen skulle bruges på at sætte fokus på en række uretfærdigheder, oplyser advokaten.

»Blandt andet har han siddet tyve måneder i dette særligt sikrede fængsel«.

Derudover er fangen angiveligt frustreret over ikke at have fået hjælp til at forlade bandemiljøet, som han er en del af.

»Han vil gerne gøre pressen opmærksom på, at når myndighedspersoner giver udtryk for, at man bare kan komme med i sådan et exitprogram, så passer det ikke«.

En anden ting, som fangen ønskede at skabe opmærksomhed omkring er, at fangerne i fængslet »fyldes med psykofarmaka«, hvis de er urolige. Og endelig havde han været syg, uden at fængselslægen tog det alvorligt, fortæller Finn Walther Pedersen.

LÆS OGSÅ

»Han er ellers en sund og frisk dreng, og han har haft nogle kraftige vægttab, og det har man ikke rigtig villet forholde sig til. Det er også en anke, og det er en gennemgående anke, at de læger, der er ansat i fængselsvæsenet har et lidt afslappet forhold til det, patienterne giver udtryk for«.

Nu om taler du ham som en 'sund og frisk dreng' - men han er vel stadig en voksen mand, som sidder inde for en forbrydelse?

»Derfor skal han jo behandles ordentligt alligevel. Det er jo ikke sådan, at indsatte ikke skal tilses af en læge, fordi de har begået en forbrydelse. Og helbredsmæssigt er han ung og velfungerende. Så har han lige nu nogle vægttab, og det ignorerer de«.

Hvad sidder han inde for?

»Det har jeg ingen bemærkninger til«.

Hvor lang er hans straf?

»Det har jeg ingen bemærkninger til«.

Hvad er næste skridt i sagen for dit vedkommende?

»Jeg skal foretage mig nogle forskellige ting i relation til det, han gerne vil have frem - have fat i noget dokumentation. Men jeg er først lige kommet tilbage på kontoret, så jeg er ikke gået igang med det hele endnu«.

Manden bag gidselsituationen afhøres i øjeblikket af politiet, der senere vil melde ud, om han sigtes og i så fald for hvad.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce