Debbeltrolle. En gennemgang foretaget af Politiken viser, at flere medlemmer af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, er på lønningslisten hos vaccineproducenter som konsulenter eller researchere.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

Debbeltrolle. En gennemgang foretaget af Politiken viser, at flere medlemmer af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, er på lønningslisten hos vaccineproducenter som konsulenter eller researchere.

Danmark

Toplæger arbejder for industrien

Medlemmer af Sundhedsstyrelsens vaccinations- udvalg bijobber for vaccineproducenter.

Danmark

Sagen om fremtrædende læger og foreninger, der offentligt taler for udbredelsen af vacciner og samtidig rådgiver vaccineproducenter, når helt op i statens øverste lægefaglige organ på området.

En gennemgang foretaget af Politiken viser, at flere medlemmer af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, som rådgiver styrelsen om nationale retningslinjer og implementering af landsdækkende vaccinationsprogrammer, er på lønningslisten hos vaccineproducenter som konsulenter eller researchere.

LÆS OGSÅ

Dertil kommer, at Sundhedsstyrelsen har forsømt at offentliggøre habilitetserklæringerne fra de dobbeltarbejdende medlemmer, som forvaltningslovens regler ellers kræver.

Læger skal være uafhængige
Interessekonflikterne møder hård kritik fra eksperter, som sætter spørgsmålstegn ved styrelsens faglige vurderinger.

»Læger er ikke uafhængige, når de arbejder for medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i
ekspertudvalg, styrelsen modtager rådgivning fra«, vurderer lektor i forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus, Oluf Jørgensen.

Sundheds- styrelsen bør ophøre med denne praksisHan bakkes op af professor Peter C. Gøtzsche, leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center under Rigshospitalet, som kalder det »helt uacceptabelt«, at »inhabile læger sidder i centrale positioner med ansvar for at bestemme, hvad andre læger skal gøre«:

»Sundhedsstyrelsen bør ophøre med den praksis og sikre sig, at ingen i styrelsens arbejdsgrupper har interessekonflikter«, siger han.

HPV-vaccine drøftet i udvalg
Kritikken deles af foreningerne Læger Uden Sponsor og VaccinationsForum.

Et af vaccinationsudvalgets medlemmer arbejder som konsulent, underviser og researcher for både Sanofi Pasteur MSD og GlaxoSmithKline – producenterne af den såkaldte HPV-vaccine, som i Danmark tilbydes unge kvinder mod livmoderhalskræft.

Mødereferater viser, at netop denne vaccine er drøftet i udvalget.Tre andre udvalgsmedlemmer arbejder ved siden af for Statens Serum Institut, som producerer vacciner og har monopol på at levere alle børnevacciner i Danmark. Også Lægemiddelindustriforeningen sidder fast med i udvalget.

Dobbeltrollerne er ikke afgørende

Men dobbeltrollerne er ikke afgørende, mener enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm: »Udvalget er alene rådgivende, og det vil altid være Sundhedsstyrelsen, der træffer de faglige afgørelser«, skriver han i en mail. Siden Sundhedsministeriet for nylig fremlagde en rapport, der anbefalede at stramme reglerne for lægers samarbejde med industrien, har Politiken beskrevet, hvordan blandt andre prominente læger har talt positivt om HPV-vaccinen, mens de blev lønnet af vaccinens producenter.

LÆS OGSÅ Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at der skal være »fuld gennemsigtighed« om samarbejdet med industrien: »Omvendt skal myndighederne kunne trække på den vigtige viden, som eksperterne har. Derfor må vi til en vis grad acceptere, at der er et samarbejde«. Alle habilitetserklæringer bliver nu offentliggjort, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce