Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Arbejdstid. Lærerne har været lockoutet siden 1. april, og langt over en million undervisningstimer er blevet aflyst. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ziegler er stålsat: »Tiden vil gøre Anders Bondo mør«

Vi har ingen krav. Vi kræver ingenting. Vi har en glimrende aftale, siger Bondo.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anders Bondo Christensen vil før eller siden acceptere vores krav om at fjerne lærernes omstridte arbejdstidsregler.

Det siger Kommunernes Landsforenings chefforhandler Michael Ziegler om sin modpart i lærerkonflikten.

»Tiden vil gøre Anders Bondo mør«, siger Michael Ziegler.

Konflikten om lærernes arbejdstidsregler kører nu på tredje uge, og der er ingen udsigt til, at de to parter bliver enige. KL vil af med reglerne, der i praksis sætter et øvre loft for, hvor mange lektioner en lærer kan undervise om ugen. Lederen på skolen skal fordele lærernes 37 arbejdstimer på opgaverne, kræver KL.

Ziegler trækker lockout-fest frem igen Omvendt advarer Lærernes Centralorganisation om, at det vil betyde ringere forberedelse og ringere undervisning, så eleverne vil lære mindre. I stedet har lærernes forhandler Anders Bondo Christensen foreslået en tidspulje på hver skole til forberedelse.

Michael Ziegler lægger ikke skjul på, at parterne står langt fra hinanden.

»Jeg er fortsat ikke tilhænger af, at regeringen skal gribe ind i konflikten, men det går trægt med at få gang i bevægelsen på den anden side. De sidste gange jeg har ringet til Bondo for at vejre stemningen, har afvisningen været ligeså kontant, som den var i den tale, han holdt til lockout-festen i fredags«, siger Michael Ziegler.

Han henviser til, at Bondo i en tale sagde, at »de siger, at nu skal lederne lede og fordele arbejdet. Gu skal de da ej. Det bestemmer vi da«. Bondo har siden forklaret, at han står ved sit synspunkt og har uddybet, at det handler om, at lærerne ikke bare skal gøre, som de får besked på, men gøre det, som er nødvendigt for at forbedre folkeskolen. I samarbejde med lederne.

Han bider sig fast i udtalelsen
»Hvis det nu bare var en løs fortalelse, så ville jeg ikke bide mærke i det. Men citatet er lige præcis det, som vi har mødt gennem fire måneders forhandlinger. De mener, at fagforeningen skal bestemme over skolen, ikke lederen på skolen. Du kan på klippet se, at han væmmes ved den tanke, at lederen skal lede på skolen. Det er derfor, jeg bider fast i den udtalelse«, siger Michael Ziegler.

Konflikten har mærkbare konsekvenser. Forældre får sværere og sværere ved at få deres børn passede i alle fritimerne, langt over en million undervisningstimer er blevet aflyst, og det bliver svært for afgangseleverne at nå op på minumumstimetallet. Lærerne optager lån, da de ingen løn får under lockouten.

»Jeg er med på, at det her kan lyde provokerende på forældrene, men vi er altså kun på uge tre. Hvis du spoler tilbage til den store konflikt i 2008 med pædagoger, sosu-assistenter og sygeplejersker, så kom der en løsning efter otte ugers tid. Så når du er i uge tre, så er modparten endnu ikke kommet tilstrækkeligt under pres«, siger Michael Ziegler.

Han kalder talen om et regeringsindgreb for »irriterende og forstyrrende« og siger, at spekulationerne kan blokere for, at parterne når en aftale.

KL står fast på hovedkrav
»Så længe en af parterne har en fornemmelse af, at det ender med et regeringsindgreb, så fremmer det ikke partens interesse i at forhandle. Så er der ikke det fornødne pres på Anders Bondo. Hvis vi venter længe nok, så vil der komme en løsning, så vil Anders Bondo blive mør. Spørgsmålet er blot, om samfundet vil vente så længe. Det er jeg ikke herre over«, siger Michael Ziegler.

Hvad har du selv gjort for at rykke dig?

»Vi har ikke lagt skjul på, at vi holder fast i vores hovedkrav om, at det skal være skolelederen og ikke lærernes fagforening, der bestemmer, hvilke opgaver læreren skal løse. Det krav er vi stålsatte på, og det skammer vi os ikke over. Det er ingen gylden middelvej«, siger Michael Ziegler.

Men I kommuner er ansvarlige for folkeskolen. Nu kan eleverne ikke komme i skole, prøver risikerer at blive aflyst, og eleverne får ikke nok timer i forhold til loven. Det kan vel ligeså godt være jer, der på et tidspunkt bliver møre og må høvle af jeres krav?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan bare sige, at hvis lærerne kommer ind på vores bane, så vil vi selvfølgelig gøre alt for at give noget den anden vej, så de kan se sig selv i aftalen bagefter. Men de har holdt fast i, at fagforeningen skal bestemme over skolen«.

Bondo vil lede sammen med lederen
På vej fra et arrangement på Himmelbjerget med 2.000 lærere har Anders Bondo Christensen ikke lyst til at svare på, om han er ved at være »mør«.

»Det må du snakke med Ziegler om. Jeg forstår ikke hans strategi om at forhandle i pressen. Så lad Ziegler udtale sig om, hvad jeg vil og hvornår. Det er jo meget kvalificeret. Hvis han tror, man laver gode aftaler ved at forhandle gennem pressen, så må han om det«, siger Anders Bondo Christensen.

Han er overbevist om, at Ziegler vil bringe det omstridte klip fra hans tale til en fest med lockoutede lærere frem igen og igen, indtil konflikten er slut.

»Når jeg siger 'vi' i den video, så henviser det til lærere og ledere i fællesskab. Mit budskab er, at det ikke er lederne alene, der skal bestemme. Det skal vi gøre sammen. For alle ved, at hvis lærere ikke tager et medansvar, så kan det slet ikke lade sig gøre at få en skole til at fungere«, siger Bondo og fortsætter:

»Derfor er det vigtigt, at vi lærere aldrig havner i den grøft, hvor vi bare gør, som vi får besked på. Det er helt afgørende, at lærerne påtager sig et ledelsesansvar for deres arbejde, ellers fungerer skolen ikke. Jeg frygter, at KL og Zieglers kampagne, hvor lærerne bliver nedgjort, og deres arbejde mistænkeliggjort, vil få lærerne til at bøje nakken og gøre det, de skal, og ikke mere. Det vil være skidt. For lærerne skal ikke bare gøre, hvad de får besked på, men hvad der er nødvendigt«, siger Anders Bondo Christensen.

Bondo er glad for den gamle aftale om arbejdstid

Hvorfor ringer du ikke til Ziegler og siger det?

»Det har jeg prøvet at forklare ham gennem tre måneders forhandlinger, men han har ikke vist interesse for mit synspunkt. Jeg vil meget gerne sætte mig ned med Ziegler og drøfte, hvordan skolerne skal ledes. Det står faktisk i aftalen om arbejdstid fra 2008, at det er vigtigt at vise lærerne tillid og ansvar for at skabe rammerne om den bedste undervisning«.

Men har du ringet til ham?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har prøvet i månedsvis. Da forhandlingerne i Forligsinstitutionen brød sammen, så foreslog vi at samle internationale eksperter og lade dem mægle og komme med anbefalinger, så vi kunne komme videre. Det blev blankt afvist af KL, uden at KL's ledelse overhovedet havde drøftet det«.

Siden lockouten trådte i kraft, har du ringet til ham for at forhandle om jeres krav?

»Vi har ingen krav. Vi kræver ingenting. Det er en kæmpe misforståelse, at vi har nogle krav. Vi har en glimrende aftale nu, men KL vil ændre den, og vi har forsøgt at finde et kompromis. Jeg synes ikke, det er hensigtsmæssigt at fortælle om eventuelle telefonopkald i pressen. Hvis vi skal finde en løsning, skal det ikke være i pressen«, siger Anders Bondo Christensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden