Forkert. Som formand for Lærernes Centralorganisation sendte Anders Bondo Christensen 15. april et brev til samtlige politikere i Folketinget, hvor han gav forkerte oplysninger om, hvor mange unge lærere der er arbejdsløse. (arkivfoto)
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

Forkert. Som formand for Lærernes Centralorganisation sendte Anders Bondo Christensen 15. april et brev til samtlige politikere i Folketinget, hvor han gav forkerte oplysninger om, hvor mange unge lærere der er arbejdsløse. (arkivfoto)

Danmark

Bondo gav forkerte oplysninger i brev til 179 medlemmer af Folketinget

Der kan ske en smutter her og der, siger lærernes chefforhandler.

Danmark

Lærernes chefforhandler Anders Bondo Christensen har i en skriftlig bøn til samtlige medlemmer af Folketinget givet politikerne faktuelt forkerte informationer om unge lærere uden arbejde.

Bondo skrev for tre dage siden et brev til de 179 folkevalgte på Christiansborg for at påvirke politikerne til at følge lærernes krav i konflikten om arbejdstiden.

I brevet gentager Bondo som formand for Lærernes Centralorganisation sit udspil fra forhandlingerne med KL. Et centralt afsnit handler om ældre lærere over 60 år. De kan i dag arbejde på nedsat tid til samme løn og have ekstra frihed svarende til 26 dage om året.

Bondo skriver, at »den såkaldte aldersreduktion SKAL bevares«. Lærerne har brug for den kortere arbejdsuge for at »levere undervisning af høj kvalitet«.

»Flere tusind arbejdsløse unge lærere« »Det giver ingen mening at kapitalisere ordningen og erstatte den med lønstigninger. Det ønsker lærerne ikke. Det vil endvidere betyde 700-800 færre lærere i folkeskolen, hvilket er helt uacceptabelt med flere tusind arbejdsløse unge lærere. Der er ingen saglig begrundelse for at kapitalisere ordningen. Vi vil opfatte det som et klart overgreb, hvis det sker«, skriver Anders Bondo Christensen.

Det er imidlertid ikke korrekt, at flere tusinde unge lærere er arbejdsløse. Ifølge Lærernes A-kasse er der lige nu 531 lærere på 30 år eller derunder, som er ledige. Bondo erkender over for politiken.dk, at han har givet forkerte oplysninger til politikerne.

»Jeg kan godt se, at vi ikke når op på flere tusinde. Heller ikke hvis vi tager næste gruppe op til de 35-årige med kommer vi op på tusinde. Så er det 850 arbejdsløse. Så det er ikke korrekt, hvad jeg skriver i brevet«, siger Anders Bondo Christensen.

Bør du ikke have styr på dine fakta?

»Jo, men det går altså voldsomt stærkt i øjeblikket. Der kan ske en smutter her og der. Min pointe var, at halvdelen af de nyuddannede lærere arbejder som andet end lærere. Det er et kæmpe problem. Jeg mødte til et møde en uddannet lærer, der arbejdede som tjener, fordi vedkommende ikke kunne få job som lærer«, siger han.

Lockout kører på tredje uge
Brevet fra Bondo til politikerne kommer på et tidspunkt, hvor lockouten af landets lærere nu på tredje uge tømmer skolerne. Bondo appellerer til politikerne om at følge lærernes krav i et indgreb i konflikten. Helst ser Bondo ingen ændringer.

»Den mest fair udgang vil være at forlænge den nuværende overenskomst, hvad angår arbejdstidsregler. Parterne kan eventuelt forhandle med henblik på en ny aftale i aftaleperioden«, skriver han.

Hvorfor sender du overhovedet et brev til Folketinget i stedet for at forhandle med KL?

»Det har jeg gjort, fordi det er så åbenlyst, at der sker en tæt koordinering mellem KL og regeringen. KL har en direkte linje til regeringen og har siddet i arbejdsgruppe med ministerier om det her. Så for at skabe lidt balance i informationsniveauet sendte vi brevet til politikerne«.

Hvorfor er det mest fair at fortsætte med den gamle overenskomst?

»Hvis du ser på det historisk, så er der tre muligheder, når parterne i en konflikt ikke kan komme til enighed. Den ene er, at et mæglingsforslag fra forhandlingerne ophøjes til lov, men et sådant forslag findes ikke. Det andet er at få en opmand ind over. Det er meget komplekst, og jeg tror ikke, en opmand kan få parterne til at mødes. Så er der den tredje mulighed tilbage: At forlænge overenskomsten«.

Bondo: Bedst at lade overenskomst fortsætte
Du har sagt tidligere, at du helst vil beholde den overenskomst, så du foreslår sådan set bare, at politikerne skal følge lærerne?

»Ja, men der findes de tre modeller. Jeg tror, det bedste er at lade overenskomsten fortsætte«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så du foreslår, at politikerne gør, som lærerne siger?

»Ja, det ville også være mest fair«.

Hvorfor er det et 'overgreb' at lade lærere over 60 år arbejde som andre og få lønforhøjelse til gengæld?

»Fordi der ingen saglig begrundelse er for det. Jeg synes, det er helt paradoksalt, hvis politikerne skal tage sådan en beslutning, når vi i forvejen har arbejdsløshed blandt lærere og vil få flere arbejdsløse, hvis de ældre skal arbejde mere«.

Den saglige begrundelse er vel, at man gerne vil have de mest erfarne lærere til at undervise mere?

»Så risikerer du bare, at de ikke orker at blive på arbejdsmarkedet. Det er ikke for at pive og klynke, men det kræver altså energi og engagement at stå som 65-årig over for en første klasse. Så det er en vigtig ordning for at få lærerne til at blive på arbejdsmarkedet«.

Ældre lærere har ekstra opgaver

Men de ældre lærere underviser i forvejen mindre end de unge?

»Det er naturligt. De har nogle ekstra opgaver på grund af deres erfaring, som unge og nye ikke kan løfte med det samme. Det er ubegribeligt, at man vil flytte midler fra en del af en overenskomst til en anden del. Det vil være helt uacceptabelt, hvis politikerne gør det«, siger Anders Bondo Christensen.

Han skriver i brevet til politikerne, at såfremt de ikke vil forlænge den nuværende overenskomst, er følgende »afgørende«:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At lærerne skal være omfattet af samme regler som øvrige ansatte i kommuner, at kommunerne skal kunne vælge at fortsætte med den gamle aftale, at der afsættes en tidspulje til forberedelse på hver skole med 2 minutter per elev per lektion, og at ældre lærere beholder deres ret til nedsat tid.

Det er samme indhold som i det udspil, Lærernes Centralorganisation har præsenteret for KL, som afviste forslaget under forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

En mindre gruppe lærere på 1.800 er medlemmer af A-kassen Krifa. 15 medlemmer under 30 år er arbejdsløse lige nu, oplyser Krifa.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce