Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Minister: Nydanske forældre skal hjælpes med opdragelse

At børn med ikke-vestlig baggrund dominerer statistikken over anbragte børn overrasker ikke Karen Hækkerup (S)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis der skal komme mere balance i det regnskab, der viser, at børn med ikke-vestlig baggrund oftere bliver fjernet fra familien end danske børn, skal forældrene på banen.

Det er nemlig ikke underligt, at de topper statistikken, mener social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), og derfor skal de have hjælp til opdragelsen.

»Mange af de her familier er traumatiserede og har massive sociale problemer. Derfor er det jo ikke mærkeligt, at de er overrepræsenterede«, siger Karen Hækkerup til Ritzau og tilføjer:

»Vi skal have løst forældrenes sociale problemer. Det kan være at hjælpe dem med sproget, få bearbejdet traumer og gøre det tydeligt, hvilke forventninger vi har til dem, så kan vi kan få en situation, hvor tallene bliver anderledes«.

For det er forældrene, der skal styrkes, hvis problemet skal til livs.

For sent af opdrage i puberten
»Det er jo forældrenes ansvar. Med den måde vores samfund er organiseret på med børnehave og skole, der duer det ikke, at man tror, at man kan starte med at opdrage børnene, når de er kommet i puberteten«, siger ministeren.

»Hvis man skal lykkes i Danmark er man nødt til at gøre det på en anden måde. Derfor er det en rigtig god idé at skabe dialog med de nydanske forældre, så de kan få hjælp til at være forældre«, tilføjer hun.

Og netop forældrenes ansvar er nøglen, hvis problemet skal til livs, mener Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo.

»Familien skal forstå, at de også har et ansvar for at opdrage deres børn og sørge for, at de bliver en del af det danske samfund. Det er her, det nok halter«, siger han og tilføjer:

»Vi skal tidligt ind i familien og gøre en indsats, som får forældrene til at tage et ansvar for de unge mennesker, så de ikke bare løber rundt nede på gaden og kommer i dårligt selskab og i konflikt med deres forældre«, siger han.

Eyvind Vesselbo kalder det »en uheldig situation«, at særligt drenge med ikke-vestlig baggrund bliver fjernet fra familien, fordi det indikerer, at »der er noget helt galt med integrationen«.

Forældre skal følge børn i skole
Ifølge Karen Hækkerup har regeringen taget en række initiativer på området. Det gælder eksempelvis en støtte på 10 millioner kroner årligt fra satspuljen til særlige programmer for udsatte børn og unge.

Derudover vil ministeren i samarbejde med kommunerne styrke brugen af såkaldte 'forældre-pålæg', som kan bruges, hvis forældrene ikke lever op til deres ansvar. Det kan betyde, at forældre vil blive pålagt at følge børnene i skole eller deltage i møder.

Initiativerne rettes både mod danske familier og familier med ikke-vestlig baggrund.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden