Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Ugifte på kontanthjælp mister 15.000 kroner ekstra

Mens gifte kan benytte hinandens skattefradrag, så kan ugifte ikke, og det koster på bundlinjen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugifte par, hvor den ene er på kontanthjælp, og den anden arbejder, kan gå glip af cirka 15.000 kroner om året sammenlignet med gifte par.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har ellers sagt, at regeringen med kontanthjælpsreformen »ligestiller samlevende og gifte par i kontanthjælpssystemet«, skriver Jyllands-Posten.

Kan ikke benytte skattefradrag
Reformens regler betyder godt nok, at ugifte samlevende fremover skal forsørge hinanden på lige fod med gifte. Dermed er de ligestillede i den forstand, at den ene i parret ikke kan få kontanthjælp, hvis den anden arbejder eller har en formue.

Men bundlinjen i de samlevendes økonomi bliver ikke "ligestillet". For mens gifte kan benytte hinandens skattefradrag, så kan ugifte ikke.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, giver det de ugifte en ulempe på gennemsnitligt 15.000 kroner om året. Så meget vil de gifte par opleve at have på kontoen, mens de ugifte går glip af beløbet.

Straffer de ugifte hårdere
Bo Sandemann Rasmussen, der er skatteekspert og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, bekræfter, at ugifte taber på reformen.

»Hvis man ikke ændrer skattereglerne, stilles de ugifte dårligere end de gifte. Dermed straffer man de ugifte langt hårdere, end det måske var hensigten«, siger han.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, mener ikke, at reglen skulle være lavet om:

»Det kan ikke være rigtigt, at man først siger til de samlevende, at de slet ikke har ret til individuel kontanthjælp, og at man så yderligere forringer deres situation ved at straffe dem ekstra hårdt for ikke at være gift«, siger han til Jyllands-Posten.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden