Brand. Tæt røg indhyller fortsat Frihedsmuseet i København.
Foto: Kenneth Lund

Brand. Tæt røg indhyller fortsat Frihedsmuseet i København.

Danmark

Ansatte ser Frihedsmuseet nedbrænde

Selve udstillingen på Frihedsmuseet er sluppet billigt. Røg vælter fortsat ud af bygningen.

Danmark

»Nårh, der kommer vores faldskærmsmand, åh det var godt«, udbryder en kvinde lettet, da en røgdykker træder ud af det brændende museum med en mandsstor dukke i favnen.

»Han har hængt inde i udstillingen i det store rum. Det er faldskærmsdragten, han har på, der er den vigtige. Den har tilhørt en, som jeg ikke lige kan huske navnet på«, forklarer hun til politiken.dk's udsendte.

Kvinden er til daglig sekretær på Frihedsmuseet, der i nat kvart i to brød i brand. Hun er sammen med en håndfuld kolleger mødt op for at tilse brandens omfang fra den anden side af politiets afspærring på Esplanaden i København.

»Det er meget dramatisk«, siger en ung kvinde, der præsenterer sig som studentermedhjælper på museet.

LÆS MERE

Faldskærmsdukken og resten er Frihedsmuseets udstilling fra Anden Verdenskrig er sluppet billigt.

Branden opstod i museets cafeteria 'Cafe Sommerhuset' og buldrer fortsat i den lave del af bygningen, der også huser museets administration.

50 brandfolk var hurtigt fremme i nat og fik fjernet museets uerstattelige arkiv, våben, uniformer og effekter fra livet under Anden Verdenskrig og i den danske modstandsbevægelse.

»Vi er optimister«, siger Henrik Schilling, der er presseansvarlig for Nationalmuseet og selv går rundt i røgen.

»Brandfolkene har fået langt de fleste genstande ud, og de vil nu blive gennemgået af konservatorer, som vil fastslå, hvor alvorlig skaderne er. Der kan blandt andet være nogle sodskader«, siger han til politiken.dk.

Meget svær at slukke

Brandfolkene kæmper fortsat med at slukke branden, der sender massiv lysebrun røg ud af bygningens smadrede vinduer og huller i taget.

Vinden fører røgen og den krasse røglugt ned ad Amaliegade, som politiet har afspærret for gennemkørsel.

Det er fortsat uvist, hvordan branden er opstået, og om den er påsat.

Slukningsarbejdet i den lave del af bygningen, der udgør to tredjedele af museet, vil i hvert fald fortsætte et par timer, siger indsatsleder, Jan Sørensen.

»Vi håber, vi kan redde noget af det, men det ser ikke lyst ud, for branden er meget, meget svær at slukke på grund af bygningskonstruktionen. Der er kobbertag på bygningen, og det holder på varmen, og vi kan ikke slå hul på det. Så nu går vi i gang med at rive taget helt af«, siger han.

»Vi håber, at vi kan blive færdige med slukningen inden for to-tre timer, men vi bliver her hele dagen med efterslukning«, siger indsatslederen, der forsikrer, at museumsgenstandene er reddet.

»Bygningerne er som sådan ikke noget værd. Eller de er selvfølgelig noget værd. Men det var vores historie, der lå derinde«, siger han og går tilbage mod den røgfyldte bygning.

I næste weekend er det den 5. maj - Danmarks befrielsesdag - som altid markeres med en højtidelighed på museet.

»Så kommer folk herud og fejrer Danmarks befrielse. Men mon ikke vi holder det udenfor i år?«, funderer Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce