Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Mindested. Sådan er det tanken, at gravmonumentet skal se ud. Der er tale om en model og ikke den  færdige skulptur som bliver i bronze. Kunstneren bag er Leif Sylvester Petersen.
Foto: Torben Christensen/Giv din Hånd

Mindested. Sådan er det tanken, at gravmonumentet skal se ud. Der er tale om en model og ikke den færdige skulptur som bliver i bronze. Kunstneren bag er Leif Sylvester Petersen.

Danmark

Hjemløse får egen gravplads og mindested i København

På Assistens Kirkegård skal alle kunne mindes 'gadens folk'.

Danmark

Livet på gaden er barskt for Københavns mange hjemløse, der ofte dør i en alt for ung alder.

Men nu er der en håndsrækning på vej til dem, så de bedre kan mindes deres døde kammerater.

Til efteråret får byens hjemløse deres egen gravplads og mindested på Assistens Kirkegård på Nørrebro, hvor hjemløse - og alle andre - kan mindes og lade tankerne vandre.

»Mange hjemløse har valgt familien fra eller omvendt. Derfor ender det som regel med en kommunal begravelse på en tilfældig kirkegård, når en hjemløs dør«, siger Michael Espensen.

Han er daglig leder af organisationen Giv din hånd, der blandt andet driver en morgencafé for hjemløse i Københavns Nordvestkvarter, og som for halvandet år siden tog initiativ til at skabe en gravplads for gadens folk.

Ingen vil have at alting ophører, og derfor er det vigtigt at have et sted, man kan gå hen at mindes

»Tanken bag er, at lige som vi andre har brug for at ligge det samme sted som familien, så er gaden deres familie, og de har også behov for at høre til et sted i døden«, siger Michael Espensen.

Kim Larsen spytter i kassen Initiativet, 'Gravplads for Gadens Folk', støttes af en række private donorer, blandt andre musikeren Kim Larsen og kunstneren Leif Sylvester Petersen.

Der er allerede udpeget en gravplads på 75 kvadratmeter i Mindeparken på Assistens Kirkegård på Nørrebro, hvor Vor Frue Kirke vil dække omkostningerne for urnenedsættelser og alt det praktiske i den forbindelse.

»Vi har luftet projektet for de hjemløse, og de synes rigtig godt om det. Det er helt klart vores forventning, at mange af dem vil bruge stedet«, siger Michael Espensen.

Han forventer, at mindestedet vil blive indviet i september. Enkelte detaljer mangler dog stadig at falde på plads.

Blandt andet er dele af finansieringen af det gravmonument, som efter planen skal stå på Assistens Kirkegaard, ikke i hus.

Der er tale om en bronzeskulptur af Leif Sylvester Petersen, som har fået navnet 'En engel i blandt os'.

Mangler 190.000 kroner

For at få økonomien til at hænge sammen, har initiativtagerne derfor søgt Københavns Kommune om 190.000 kroner til støbning af bronzeskulpturen.

SF's gruppe har rejst sagen på det kommende møde i kultur- og fritidsudvalget. Peter Thiele (SF) forventer, at der er opbakning fra det røde flertal på rådhuset, så pengene kan bevilges, når sagen har været en tur forbi kommunens billedkunstudvalg.

»Det er et godt projekt, som både giver noget til byen og til de hjemløse. De hjemløse får et mindested, og alle andre får et sted at huske på de folk, som mange ser bort fra i det daglige i byen«, siger Peter Thiele, medlem af kultur- og fritidsudvalget.

DEBAT

Han peger på, at mange mennesker ofte kigger den anden vej og ignorerer de hjemløse, de møder på deres vej i København. Det vil mindestedet måske kunne lave om på.

»Kirkegården er et sted, hvor der er rum til fordybelse, og jeg håber, at monumentet vil sætte nogle tanker i gang hos folk«, siger Peter Thiele.

»Desuden er det vigtigt for en by ikke kun at have historiske monumenter og monumenter over kendte mennesker, men også forholder sig til, hvad der sker i byen lige nu, og at hjemløse også stiller træskoene og har brug for et sted at mindes«, siger Peter Thiele.

Selv om finansieringen af monumentet ikke er helt på plads, er der ingen tvivl om, at gravpladsen bliver realiseret.

Det glæder Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal, der blandt andet er ansvarlig for de københavnske kirkegårde. Hun mener, at København skal være en by for alle:

»Vi har gennem mange år også arbejdet på at gøre livet som hjemløs lidt nemmere ved at indrette pladser i blandt andet Nørrebroparken, på Sundholm og på Enghave Plads, hvor de hjemløse kan mødes på deres egne præmisser«, siger Ayfer Baykal.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce