Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Danske praktiserende læger er blandt de højstlønnede i verden

Indgreb i konflikt skal opfylde løfterne i regeringens sundhedsudspil, siger ekspert.

Danmark

Praktiserende læger i Danmark har en solid løncheck.

Det siger en af landets førende eksperter i sundhedsvæsnet, sundhedsøkonom Jes Søgaard.

»Danske praktiserende læger tjener ret godt herhjemme. Faktisk er de nogle af de højstlønnede i hele verden, viser en undersøgelse. De tjener over en million kroner om året og er faktisk på niveau eller højere end speciallægerne på sygehusene«, siger Jes Søgaard.

Den gennemsnitlige indtægt er ifølge Danske Regioner 2,3 millioner, hvor omtrent halvdelen ædes af omkostninger.

LÆS OGSÅ

De praktiserende læger har i tilgift en række skattefordele, da de har egen praksis.

Regionerne og lægerne har ikke kunnet blive enige om en ny overenskomst, regionerne opsagde overenskomsten her til morgen. Nu griber regeringen ind med et lovforslag, der sætter rammerne for de praktiserende lægers arbejde.

Der skal være kortere vej til lægen i yderområder som Nordjylland, Lolland og Falster. Kvaliteten skal være ensartet og kontrolleres bedre, og regeringen vil have bedre styr på, hvad befolkningen får for de 8,4 milliarder skattekroner, der går til de praktiserende læger.

En patient skal lave flere aftaler
Jes Søgaard forklarer, at lægerne gennem de senere år har været gode til at få fastsat lukrative takster i takt med, at de er blevet pålagt flere opgaver.

»Det har irriteret regionerne, at lægerne når de har en patient, splitter regningen op, så de får en ydelse for hver gene, de afhjælper. En patient skal komme flere gange i stedet for at klare det hele på en gang«, siger Jes Søgaard og fortsætter:

»De senere år er produktiviteten i det danske sundhedsvæsen steget ganske betragteligt. Også hos de praktiserende læger, der har høstet en gevinst«.

Ifølge eksperten handler konflikten mellem læger og regioner grundlæggende om, hvordan man på den ene side bevarer lægepraksissen som et selvstændigt erhverv, som man gennem mange år har haft gode erfaringer med, og samtidig får de 3.500 praktiserende læger integreret bedre i det samlede sundhedsvæsen.

»Det gælder om at få lavet en kollektiv aftale med alle praktiserende læger, så man får fjernet den største knast i det moderne sundhedsvæsen, nemlig sammenhængen mellem de forskellige sektorer. Når en patient bliver udskrevet fra sygehuset, skal den praktiserende læge overtage ansvaret for behandlingen, og det lever de praktiserende læger ikke altid op til. Der vil man lave aftaler, så det foregår ens i hele landet«, siger Jes Søgaard.

Forbundet med politisk udspil

Hvor tæt er konflikten og indgrebet forbundet med regeringens sundhedsudspil?

»Meget tæt forbundet. Derfor vil indgrebet ligge tæt op ad regionernes krav. De her krav fra regionerne tjener det formål at opfylde regeringens sundhedspolitik, hvor de praktiserende læger er helt centrale«, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard.

LÆS OGSÅ

Han mener, at lægernes bedste argument i debatten er at slå på risikoen for, at den traditionelle familielæge vil uddø og erstattes af større og upersonlige sundhedshuse. Her kan lægerne formentlig få støtte fra Dansk Folkeparti, vurderer Jes Søgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce