Medicinalindustri. Ifølge reglerne skal læger og tandlæger søge tilladelse fra Sundhedsstyrelsen til at bijobbe for industrien.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Medicinalindustri. Ifølge reglerne skal læger og tandlæger søge tilladelse fra Sundhedsstyrelsen til at bijobbe for industrien.

Danmark

Mange læger skjuler bijob i industrien

De seneste år har mere end 1.300 læger fået påtaler for at arbejde for industrien uden tilladelse.

Danmark

Siden december 2010 har danske læger i mindst 1.340 tilfælde overtrådt habilitetsreglerne og bijobbet for medicinalindustrien uden at give myndighederne besked, som reglerne kræver.

Det viser et svar fra Sundhedsstyrelsen, der fører lister over lægers og tandlægers aktiviteter for medicinalvirksomheder.

Ifølge reglerne skal læger og tandlæger søge tilladelse fra Sundhedsstyrelsen til at bijobbe for industrien med eksempelvis forskning eller undervisning. Det sker for at skabe gennemsigtighed om lægernes interesser og sikre patienterne uvildig behandling.

En sag for politiet Får styrelsen kendskab til læger, der arbejder ureglementeret for industrien, modtager lægen en påtale om, at sagen kan ende hos politiet.

Antallet af indskærpelser er »i sig selv bekymrende«, mener lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Claus Haagen Jensen, som bakkes op af forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

Det er et meget stort problem, som stiller lægerne dårligt, fordi det skaber usikkerhed – og i nogle tilfælde mistanke – om, at lægerne laver ting, som ikke tåler dagens lys»Tallene viser, at lægers bijobberi for medicinalindustrien er udbredt. Det kan i sig selv skabe tvivl om deres uvildighed i patientrådgivningen«, vurderer han.

»Tvivlen bliver ikke mindre, når det tilmed viser sig, at mange læger ikke opfylder pligten til at oplyse om bijobberiet«.Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er »virkelig overrasket«:

»Det er et meget stort problem, som stiller lægerne dårligt, fordi det skaber usikkerhed – og i nogle tilfælde mistanke – om, at lægerne laver ting, som ikke tåler dagens lys«, siger han.

Påtalerne dokumenterer ikke i sig selv, at lægerne ikke har behandlet patienter uvildigt, understreger Bent Hansen:

»Men lægerne er med til at rådgive og indkøbe nyt udstyr, så det er vigtigt, at der er rene linjer om habiliteten«.

Manglende ansøgninger er et problem
Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen tror ikke, at lægerne har noget at skjule. Men han erkender, at de manglende ansøgninger er et problem.

»Reglerne er klare nok. Lægers arbejde for industrien skal registreres, og reglerne skal altså følges«, fastslår formanden, der mener, at ansvaret for at oplyse myndighederne om et samarbejde i stedet bør påhvile medicinalvirksomhederne.

Sundhedsstyrelsen har ført statistik over indskærpelser siden december 2010. Indtil nu er der givet 1.030 påtaler til læger, der ansøger om tilladelse for sent eller efter endt arbejde for industrien.

Desuden blev 310 forhold påtalt i 2011 i forbindelse med stikprøvekontroller, som Sundhedsstyrelsen gennemfører på baggrund af oplysninger fra lægemiddelindustrien. Styrelsen har ikke kunnet finde stikprøvetal for 2010 og 2012.

Der skal være åbenhed om lægers samarbejde med industrien»Det kan undre, at antallet af læger, tandlæger og andre, der ikke søger rettidigt, fortsat er så stort«, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Anna Murphy.

Hun peger på, at langt de fleste ansøgninger bliver godkendt, men at lægerne fejlagtigt opfatter det som formalia.

»Det er vigtigt at overholde reglerne, da vi jo offentliggør, hvem der har tilladelser. Herved får vi den åbenhed om samarbejdet, som vi gerne vil have«, siger Anna Murphy.

«Der skal være åbenhed»

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mødes sidst i maj med en ekspertgruppe, som fremlægger en rapport med anbefalinger til bedre regulering af samarbejdet mellem læger og industri. »Der skal være åbenhed om lægers samarbejde med lægemiddelindustrien. Derfor er det selvfølgelig problematisk, at læger med bijob i industrien undlader at lade sig registrere, som de ellers er forpligtet til«, skriver Astrid Krag i en mail. Endnu er ingen sager endt med politianmeldelse, oplyser Sundhedsstyrelsen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce