Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opfattelse. »Jeg var ikke i tvivl om, at det var en reel trussel«, siger Elisabeth Møller Jensen, dirtektør i Kvinfo.
Foto: BORBERG THOMAS (arkiv)

Opfattelse. »Jeg var ikke i tvivl om, at det var en reel trussel«, siger Elisabeth Møller Jensen, dirtektør i Kvinfo.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debattør straffet for at true Kvinfo på nettet

Dansk mand foreslog på 180grader at lave »en fuld Breivik på Kvinfo«. Det gav 50 dages fængsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trusler mod personer eller organisationer bliver taget særdeles alvorligt, også selv om de bliver slynget ud i en almindelig avisdebat på nettet.

Det slog Byretten i Lyngby fast i sommer, da en dansk mand blev idømt 50 dages fængsel for at »fremkalde alvorlig frygt for liv, helbred eller velfærd for personer relateret til Kvinfo«, som er et center for information om kvinde- og kønsforskning.

Sagen er kort beskrevet i Kvinfos årsberetning, som netop er offentliggjort. Politiken har desuden set domsudskriften.

Manden havde i en kommentar til en artikel på den liberale netavis 180grader skrevet, at han syntes, der skulle laves »en fuld Breivik« på organisationen.

Trusler skabte frygt Kvinfo havde forinden offentliggjort et nyhedsbrev, der blandt andet beskrev, at antifeminisme var et af de centrale elementer for den terrorsigtede nordmand Anders Breivik. Det fremgik af Breiviks 1.500 sider lange manifest. Skribenten på 180grader var vred over, at Kvinfo i hans øjne sammenligner danske antifeminister med terroristen. I retten afviste han at ville have truet nogen med sit indlæg og kaldte sagen for »latterlig og ligegyldig«. Direktør i Kvinfo Elisabeth Møller Jensen har en anden opfattelse.

LÆS DEBATINDLÆG:

»Folk blev bange, og det skabte utryghed i huset. Jeg var ikke i tvivl om, at det var en reel trussel. Man kan aldrig vide, om der sidder en i det miljø, som er tilstrækkelig forstyrret til at tage opfordringen op«, siger hun.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke oplyst, om nogen tidligere er straffet i lignende sager, men skriver i en mail:

»Generelt er det PET’s vurdering, at den voldelige ekstremistiske trussel, når det gælder feminisme og antifeminisme er begrænset, om end der også på dette område kan forekomme mere enkeltstående trusler rettet mod personer og organisationer, som deltager i den offentlige debat«.

Direktør har modtaget flere trusler

Elisabeth Møller Jensen har selv været udsat for et par af dem. Hun modtog i 2011 to mail fra antifeminister med trusler om henholdsvis seksuel og voldelig chikane, blandt andet fordi afsenderne opfattede hende som fortaler for kvoter i bestyrelser. I den ene mail stod blandt andet: »Bliver jeg engang virksomhedsejer, vil jeg ikke tøve med at forsvare mig imod statslig indgriben i min virksomheds ledelse med magt – og om nødvendigt med dødelig magt. Bare hav det i baghovedet, når du drømmer om statslige kvoter og forbud imod sexkøb (...) vi vil forsvare os imod den slags overgreb til sidste patron og sidste blodsdråbe«.

LÆS OGSÅ Ifølge ligestillingsminister Manu Sareen (R) beretter hans ministerkolleger i både Norge og Sverige om »en voldsom bølge af antifeminisme«. Kort før påske i år kom en rapport fra Nordisk Ministerråd med anbefalinger til, hvordan man i de nordiske lande modarbejder antifeminisme, højreekstremisme og racisme. Den skal ministrene diskutere på et møde i næste måned.

Man kan aldrig vide, om der sidder en, som er tilstrækkelig forstyrret til at tage opfordringen op


Ekspertgruppen anbefaler blandt andet, at der skal oprettes en central overvågning af antifeministiske ytringer, og at de nordiske lande skal gennemføre kortlægninger af antifeminismen. Det er der dog ingen planer om i Danmark.

Elisabeth Møller Jensen oplever, at ligestillingsdebatten er blevet mere »aggressiv og truende« end for et par år siden.

Som bud på forklaringer peger hun på, at kontroversielle emner som kvoter i bestyrelser, øremærket barsel og forbud mod prostitution var store emner i valgkampen i 2011. Og at de sociale medier åbner for hård debat og misforståede budskaber.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden