Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FALS SIMON
Foto: FALS SIMON

Fejl. Der er alt for mange fejl i sagsbehandlingen i Københavns Kommune, mener politikerne på rådhuset.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnske politikere er rystede over omfanget af fejl i kommunens sagsbehandling

Borgmestre skal bringe antallet af sagsbehandlingsfejl ned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De københavnske medlemmer af Borgerrepræsentationen er rystede over omfanget af fejl i Københavns Kommunes sagsbehandling.

I mere end hver anden klagesag findes der fejl, og det er ikke godt nok, mener politikerne, som kræver, at borgmestrene i kommunen sætter sig i spidsen for at nedbringe antallet af fejl.

»Det er borgerne det går ud over. Derfor må vi forvente, at de daglige politiske ledere i kommenen giver det høj prioritet«, siger Neil Stenbæk Bloem (SF) til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Kræver handling
Han er næstformand for Borgerrådgiverudvalget, der i dag blev præsenteret for den nedslående årsberetning fra Borgerrådgiveren på et møde.

I beretningen konstaterer borgerrådgiver Johan Busse, at de mange fejl tilsidesætter væsentlige retsregler og retssikkerhedsgarantier for borgerne.

Det sker blandt andet, når sagsbehandlingen trækker ud og når borgerne ikke bliver hørt eller orienteret om udviklingen i deres sag.

Johan Busse efterlyser samtidig handling fra de ansvarlige borgmestre og kritiserer dem for ikke at have taget problemerne alvorligt de seneste år.

Politikerne fra samtlige partier på rådhuset er enige om, at situationen er uholdbar, når der er fejl i 53,8 procent af de klagesager, som kommunen selv undersøger, og endnu flere, når Borgerrådgiveren kigger forvaltningen i kortene.

I en fælles udtalelse skriver de:

»Det er meget kritisabelt, at der igen og siden 2004 er konstateret fejl i mere end 50 pct. Af de sager, der er indbragt for Borgerrådgiveren. Det forventes derfor, at der i forvaltningerne tages væsentlige initiativer, der fremadrettet kan nedbringe antallet af fejl i kommunen overfor borgerne«.

Røde ører hos borgmestre
Medlem af Borgerrådgiverudvalget Jakob Næsager (K) siger i en kommentar efter mødet, at »det er rystende, at vi nu for syvende år i træk konstaterer fejl i mere end 50 procent af sagerne«.

»Borgmestrene og forvaltningscheferne må sidde med røde ører«, mener Jakob Næsager, mens Finn Rudaizky (DF) mener, at Borgerrådgiveren skal tildeles mere magt, så han bedre kan komme efter de forvaltninger, hvor sagsbehandlingen sejler.

Også Neil Stenbæk Bloem mener, at det kan være en god ide at give Borgerrådgiveren flere beføjelser.

»Det kan være, at han skal have udvidet sit budget, men det kan også være noget med at give hans anbefalinger en mere forpligtende karakter«, siger Neil Stenbæk Bloem.

Han mener, at der er tale om et strukturelt problem, for kommunens medarbejdere gør, hvad de kan.

»Det er menneskeligt at fejle, men jeg tror sådan set ikke, at det er medarbejderne, der gør noget galt. Når antallet af fejl er så højt år efter år, er det noget, der tyder på, at det er et mere strukturelt problem«, siger Neil Stenbæk Bloem.

Han erkender, at det for de borgere, der kommer i klemme, ofte opleves som om, at systemet er imod dem.

»Måske skal der en kulturændring til. Vi skal huske, at kommunen er til for borgernes skyld. Det her handler ikke bare om et antal fejl. Der er mennesker bag tallene, og når man eksempelvis skal vente et halvt år på at få et svar fra kommunen, er der noget helt galt«, siger Neil Stenbæk Bloem.

Kræver svar fra partifæller

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dit eget parti har selv to borgmesterposter og er jo også ansvarlig for, at sagsbehandlingen stadig er så fejlbehæftet. Hvad vil du sige til dine partifæller, så der sker noget på det her område?

»Jeg vil selvfølgelig kræve, at de læser beretningen og spørge, hvad de har tænkt sig at gøre ved de ting, den peger på«, siger Neil Stenbæk Bloem.

Tror du, at tingene ser bedre ud om et år, når Johan Busse afleverer sin årsberetning for 2013?

»Det skal det gøre«, siger Neil Stenbæk Bloem.

Politiken.dk forsøgte tidligere i dag at få et interview med overborgmester Frank Jensen (S), men han er taget på pinseferie. Han har dog sendt os en skriftlig kommentar, hvor han lover at tage problemet alvorligt:

»Kommunen er til for borgernes skyld, og det er simpelthen ikke godt nok, at der er så mange fejl i forvaltningernes sagsbehandling af borgernes sager«.

»Vi har gennem de seneste år haft særligt fokus på god sagsbehandling, men resultaterne er ikke gode nok. Jeg vil derfor foreslå, at Borgerrepræsentationen forpligter forvaltningerne til helt konkret at pege på, hvordan de vil forbedre indsatsen for at lave bedre sagsbehandling«, siger Frank Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden