Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Alvorligt. Steroider kan skade lever, nyrer, hjerte, blodomløb, sædkvalitet, potens, vækst og øge deres aggressivitet.
Foto: CASPER DALHOFF (arkiv)

Alvorligt. Steroider kan skade lever, nyrer, hjerte, blodomløb, sædkvalitet, potens, vækst og øge deres aggressivitet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister styrker dopingkampen

Anti Doping Danmark får tilskud fra Kulturministeriet til at øge indsatsen mod unge steroidmisbrugere og fitnesscentre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen mod steroider, testosteron og væksthormoner i de danske fitnesscentre bliver nu styrket.

Kulturministeriet har besluttet at yde et ekstraordinært tilskud på en lille million kroner til Anti Doping Danmark, i håb om at en øget indsats kan mindske antallet af unge dopingbrugere, der skyder genvej til en muskuløs krop.

Øget samarbejde »Vi mener, at der er behov for at gøre en ekstra indsats over for doping i og omkring fitnesscentrene«, siger kulturminister Marianne Jelved (R).

Tilskuddets præcise beløb lyder på 914.940 kroner. Det er en pæn sum penge for en organisation som Anti Doping Danmark, der normalt har indtægter for omkring 17 millioner kroner på et år. Ministeren har da også store forventninger til, hvad der kan komme ud af tilskuddet.

»Målsætningen er, både at få alle centre til at samarbejde med Anti Doping Danmark, og at vi kan styrke forebyggelseselementet ude i centrene. En af måderne er at gøre de unge opmærksomme på, hvor risikabelt det er for deres fysik, deres krop, deres måde at fungere på. Det er godt at tage fat i dem i fitnesscentrene, hvor de også ofte møder dopingmidlerne eller hører om dem«, siger Jelved.

Snyder med smileys
I flere omgange har Politiken beskrevet, hvor udbredt doping er i Danmark. Blandt andet at stadig flere unge danskere helt ned til 14 år skyder sig med steroider i jagten på en flot krop, selv om de risikerer at skade lever, nyrer, hjerte, blodomløb, sædkvalitet, potens, vækst og øge deres aggressivitet.

Politiken har også sat fokus på, at mange fitnesscentre snyder med den såkaldte smileyordning. Siden 2008 har det været et lovkrav, at centrene skilter tydeligt med, om de samarbejder med Anti Doping Danmark eller ej – det koster 11.200 kroner for til gengæld at få rådgivning, en glad smiley og årlige besøg af kontrollanter.

Men flere hundrede centre fravælger ordningen, og en stor del af dem undlader at skilte med det, som de ellers skal.

Netop de to områder sætter dopingjægerne nu ekstra ind over for med de 915.000 kroner i hånden.

Det er godt at tage fat i dem i fitnesscentrene, hvor de også ofte møder dopingmidlerne eller hører om dem

»Tilskuddet betyder, at vi kan holde høj kvalitet i arbejdet på de her områder. Det er vigtigt at styrke indsatsen, for vi er ikke i tvivl om, at problemet med motionsdoping desværre udvikler sig med rivende fart og får et stigende omfang. Den svage gruppe er de unge. Derfor har vi en vigtig rolle at spille over for dem«, siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark.

Mere dialog

I praksis vil en række dopingkonsulenter rejse rundt til fitnesscentrene i Danmark for at klæde dem på til at forebygge steroidmisbrug, snakke med brugerne og tjekke, om smileyskiltningen er korrekt.

Rådgiverne vil f.eks. fokusere på, hvilken adfærd medarbejderne kan holde særligt øje med blandt mistænkelige motionister, og om centrene på en eller anden måde udsender uheldige signaler, der tiltrækker folk med hang til doping.

LÆS OGSÅ

»Den gamle måde at løse tingene på var at gå ud og tage en kontrol af mistænkelige personer, men de her tiltag bygger mere på dialog og samarbejde med centrene for at forebygge. Det er frivilligt for centrene at være med, og det er væsentligt, for det betyder, at de så reelt set er villige til at samarbejde. Vi anser det som en fælles indsats«, siger Lone Hansen.

Samtidig skal konsulenterne gøre en indsats for at indlemme flere fitnesscentre i dopingsamarbejdet for at mindske antallet af frirum for steroidmisbrugere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden