Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Pusher. En anonym pusher på arbejde under kasket i en hashbod bag kamouflagenet og isolationsmåtter. Med udsigt til Pusherstreet som nu går højsæsonen i møde. Foto: Martin Lehmann

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pengene vælter ind: En fed dag for sælgerne i Pusher Street

Hundredvis af mennesker købte ind i hashgaden en solrig dag for nylig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musikken bølger fra højttalere, duften af hash svæver, og de fleste hashboder i Pusher Street på Christiania i København har allerede om formiddagen åbnet for dagens salg.

Vejrudsigten lover over 20 grader.

»Det kan godt blive en god dag. Vi skal have nogle flere af de store«, siger en pusher i hættetrøje inde fra sin bod.

En af hans hjælpere, en yngre fyr, springer af sted efter flere af de store færdigrullede joints.

Pusheren sætter sig bag bordet i hashboden, der som mange af de andre i Pusher Street er omgivet af et kamouflagenet med åbning foran, hvor køberne kan træde nærmere og se på udvalget. Færdigrullede hashjoints i plastikrør er blevet en populær vare på markedet, og de store koster 100 kroner. Nogle koster 40 kroner stykket, andre 70. Der er også tilbud på fem af de store for tre hundrede.

»Det er så alt sammen med Maroc«, siger pusheren.

LÆS OGSÅ

Stort set al hash, som er til salg i Pusher Street kommer fra Marokko, forklarer han.

På bordet ligger forskellige hashplader i brune nuancer med navne som Skuff, Zero Zero, Kong Hassan, Extrem, Gulla og Afghan.

»Den her Zero Zero er god kvalitet, og den her K.B. er lavet af de fineste pollen fra hashplanten«, siger han og løfter en mørk hashplade op til næsen og lugter til den.

Han har en elektronisk brevvægt til at veje hashen af med, en havesaks til at klippe stykker af hashpladerne og små gennemsigtige plastikposer til kundens varer.

De fleste pushere har sorte handsker på, når de arbejder, for ikke at sætte fingeraftryk på varerne, som ved en eventuel politirazzia kan forbinde dem til salget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En kvinde i jeans og ternet cowboyskjorte træder ind i boden.

»Jeg skal have for fem hundrede af K.B.«.

Den er bedst om aftenen, forklarer hun.

»Den er i hvert fald for tung at ryge om eftermiddagen, man bliver for sløv«.

Flere ejere
Ifølge pusherne arbejder omkring et hundrede personer dagligt i tilknytning til hashsalget. Bag en bod kan være en ejerkreds på eksempelvis fire personer. Det er ejerne, som står for salget og betjener saksen, når hashen skal klippes.

Op ad dagen begynder turisterne at trække ned gennem Pusher Street; skoleklasser med lærere kommer gående i rækker, klynger af fortrinsvis yngre mænd hænger ud omkring boderne, og der klappes hænder, når nye kommer til. Strømmen af mennesker ned gennem Pusher Street stiger, kunder træder ind i boderne, langer pengesedler over disken, og joints i plastikrør og små klumper hash i poser rækkes tilbage.

Der er travlhed. Hjælpere bliver igen sendt af sted efter friske forsyninger af joints, mad, colaer og kaffe til personalet, og de holder øje med, om politiet skulle være på vej. Et par hjælpere sætter sig og spiser koldskål med kammerjunkere. Kunderne styrer ned til den store udendørs rygercafe Nemoland eller videre ned bagved til søen ved voldanlægget, som er et attraktivt sted at sidde sådan en solrig dag som i dag.Christianitten Adam Seitzmayer sætter sig på en bænk midt i Pusher Street. Han er 42 år og har boet det meste af sit liv på Christiania. Officielt kaldes han talsmand for Green Light District, som området har skiftet navn til inden for det sidste halve år. Han siger, at han ikke har økonomiske interesser i hashhandlen, ud over at han køber ind til sit eget forbrug.

»Min rolle er udelukkende at få en dialog i gang om en legalisering, og der peger vi på en Amsterdam-model, hvor en bod får lov til at ligge inde med eksempelvis 3 kilo cannabis ligesom i de hollandske coffeeshops«, siger han

Men gør du dig ikke i virkeligheden til talsmand for et kriminelt marked?

»Jo, men jeg gør det, fordi jeg er borger her i byen, og mit mål er at få hashhandlen afkriminaliseret. Vi mener jo, at vi har et unikt marked, der er fri for hård narko, vold og våben«.

Der har været flere tilfælde af vold og fund af både knive og skydevåben.

»Ja, vi har haft episoder, men vi har en høj selvjustits, og det har gjort os i stand til at drage konsekvenser af de fund Hvis man overtræder de uskrevne regler herude, bliver der reageret, og det er der også blevet i de tilfælde«.

Politiet fastholder, at markedet er styret af organiserede kriminelle. Hvordan har du det med det?

»Det er ikke det korrekte billede. Vi er i konstant dialog med hashpusherne, og det kan være det, som politi og myndigheder opfatter som en stærk organisering. Men et ønske med en legalisering er også, at markedet skal blive mere gennemsigtigt og overskueligt. Det vil gøre det nemmere for politiet og alle andre«, siger han. Salget er godt

Efter at myndighederne opgav at rydde Pusher Street i 2004, er boderne gennem de seneste år igen blevet mere udbygget og synlige. I dag vurderer pusherne, at salget er tilbage på samme niveau som før rydningen for nogle år siden. Store skilte i begge ender af gaden signalerer, at man nu træder ind i Green Light District, og når aftenen falder på, lyser grønne projektører op ad husmurene og i buskadset. »Der er mange faste kunder«, forklarer en sælger. »Derfor tror jeg heller ikke, at kampagnen for at standse det åbenlyse hashsalg virker. Det er en bred og fasttømret kundekreds, og hashrygning er en indbygget kultur i mange danskeres mentalitet. Der er mange mennesker, som ikke gider at drikke alkohol«, siger pusheren. Han forklarer, at pusherne under en eventuel legalisering vil give myndighederne fuld indsigt i og kontrol med omsætningen i boderne. Ifølge pusheren kan der være store udsving i salget, som er sæsonbetonet. På gode dage som i dag er salget godt. Generelt er det bedre om sommeren. »Lige efter den første i måneden og i weekenden er der mange, som køber ind«.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GRAFIK Efter denne lune dag vil et par af sælgerne godt løfte lidt af sløret for dagens omsætning. I en af de mere velbesøgte boder nåede omsætningen op på et sted mellem 50.000 og 60.000 kroner. I en af de mindre lå beløbet på omkring 8.000. I den store bod var der ifølge en af ejerne udgifter til løn til hjælpere på omkring 6.000 til 7.000 kroner. Mad og drikke kostede omkring 1.000 kroner. Ejerne af boden kunne hver stikke 3.000 til 4.000 kroner i lommen. Sort naturligvis. Det blev en fed dag i Pusher Street.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden