Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Faneflugt. SF's vælgere vender i katastrofal grad ryggen til partiet og formand Anette Vilhelmsen.
Foto: JENS DRESLING (ARKIV)

Faneflugt. SF's vælgere vender i katastrofal grad ryggen til partiet og formand Anette Vilhelmsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katastrofemåling: SF styrer mod spærregrænsen

SF står nu til den laveste tilslutning nogensinde – 280.000 vælgere er gået tabt. »Enormt utilfredsstillende«, erkender SF.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blot 2,8 procent af vælgerne ville sætte kryds ud for SF, hvis der var valg i dag.

En ny måling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 viser en tilbagegang på 6,4 procentpoint siden folketingsvalget i 2011 og et tab siden seneste måling – den laveste vælgertilslutning nogensinde til regeringspartiet, der nu nærmer sig spærregrænsen.

Det er simpelthen en katastrofemåling for SF. Nu begynder de at nærme sig spærregrænsen, så det er virkelig kritisk

Den minimale vælgertilslutning til SF kommer bag på Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet og ekspert i vælgervandringer.

LÆS OGSÅ

»Det er simpelthen en katastrofemåling for SF. Nu begynder de at nærme sig spærregrænsen, så det er virkelig kritisk«, siger han.

Kasper Møller Hansen peger på den seneste politiske turbulens med reformer af SU- og kontanthjælpssystemet og de fire ugers lærerkonflikt når han skal forklare vælgerflugten.

»Det er jo mærkesager for SF’s kernevælgere. Særligt den røde del af SF har ikke fået sat deres fingeraftryk på de reformer«, siger han.

En svær tid for SF
Mens en stor del af de borgerlige vælgere, som søgte over til regeringspartierne ved seneste valg, er sivet tilbage til blå blok, har mange vælgere fra SF’s såkaldt røde fløj taget springet til Enhedslisten, mener Kasper Møller Hansen, der tilføjer, at »man ikke nødvendigvis kan sige, at bunden er nået endnu«.

»Man har så at sige tabt til begge sider«, siger han.

»Især de traditionelle SF-vælgere er blevet skuffede over, at der er blevet indført reformer med en stram livrem og ikke den ekspansive finanspolitik, som mange af dem havde håbet på«.

Politisk ordfører i SF Jonas Dahl erkender, at partiet står foran en stor udfordring med at lokke vælgerne tilbage i folden.

»Det er da enormt utilfredsstillende. Vi må også bare erkende, at det er en svær tid, vi står over for. Vi har lavet nogle meget svære manøvrer det seneste døgn med vækstpakken, hvor den store del omkring selskabsskatten ikke er SF’s kop te. Det gør, at vi er udfordret, og det vil jeg ikke benægte«, siger han.


Ikke umuligt at vende skuden
To tredjedele af jeres vælgere er forsvundet. Er det ikke mere end at være udfordret?

»Det er ekstremt utilfredsstillende. Vi bliver nødt til at tage handsken op og komme i gang med at kommunikere de positive politiske resultater«.Trods den vælgermæssige nedsmeltning er det ikke umuligt for SF at vende skuden, påpeger Kasper Møller Hansen.

»Vi ved fra forskning, at vælgere, som flytter sig til et andet parti, er villige til at vende tilbage igen. SF må bide tænderne sammen og forsøge at få forklaret deres politik, og hvis der kommer et økonomisk opsving, som regeringen regner med, så er der en mulighed for at vinde dem tilbage igen«.

400.000 er flygtet

Tilbagegangen på 6,4 procentpoint svarer til 280.500 af de danskere, som benyttede deres stemmeret ved det seneste folketingsvalg. Det er imidlertid ikke kun SF, der går tilbage i målingen fra Megafon. Bortset fra regeringens støtteparti, Enhedslisten, går samtlige partier i rød blok markant tilbage i forhold til seneste valg. Socialdemokratiet, SF, de radikale og Enhedslisten taber samlet set 9,1 procentpoint, svarende til næsten 400.000 vælgere. Rød blok står nu til 72 mandater mod blå bloks 103 – den mindste opbakning til en siddende regering i nyere tid.

Det er da enormt utilfredsstillende. Vi må også bare erkende, at det er en svær tid, vi står over forLÆS OGSÅ

De radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at den skrantende opbakning skyldes, at der er fokus på de politiske konflikter og ikke på den politik, der bliver gennemført:

»Der har været lidt fokus på fnidder-fnadder i partierne, og det er ikke noget, vælgerne synes er attraktivt. Man skal holde fokus på politikken og indholdet. Men jeg tager det roligt. Det går op og ned«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden