Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marthin Lehmann
Foto: Marthin Lehmann

Christiani: Pushere på Christiania lever i net og betaler sjældent skat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bag facaden på Pusher Street: »Jeg brænder det hele, hvis de kommer, jeg skal sgu ikke ind at sidde«

Det er svært at spare sorte penge op som pusher, forklarer hashhandlere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det tager to et halvt sekund, så er vi væk«, siger en yngre pusher.

Når politiet trænger ind i Pusher Street, bliver boderne klappet ned eller snøret sammen som en sæk med hash, saks, vægt og penge – og pushere og hjælpere styrter af sted med indholdet og alle pengene.

Penge smides på bålet Er det mere akut, bliver hele forretningen – nogle gange også med pengene – smidt i de evige flammer, som brænder året rundt i olietønderne her og der ned gennem gaden, og som ud over at holde kolde pusherhænder varme om vinteren også kan destruere alt, som kan udgøre et bevis.

»Jeg brænder det hele, hvis de kommer, jeg skal sgu ikke ind at sidde«, som én siger.

Det er en del af erhvervsrisikoen, som en af de erfarne sælgere, H, udtrykker det.

»Har man valgt den her branche, er der en risiko for, at man bliver taget. Sådan er det, og det kan ikke komme bag på nogen«, siger han.

Pushers straffeattest er ren
H kalder sig selv fuldtidspusher og fortæller, at han har arbejdet i gaden i en del år. Han har aldrig modtaget ydelser fra det offentlige, hans straffeattest er ren, og han har et andet – legitimt – arbejde ved siden af.

»Jeg sælger hash, men jeg har også et andet arbejde, og skulle den dag komme, at jeg skal stå til regnskab over for en dommer i byretten, kan jeg også pege på, at jeg kan administrere et andet liv ved siden af det her«.

Han har boet på Christiania i en årrække med sin kone og børn. Hans familie, forældre og søskende befinder sig uden for området og lever et, ifølge pusheren, almindeligt borgerligt liv et sted i provinsen og ved godt, hvad han foretager sig.

»De er jo ikke voldsomt imponeret over min beskæftigelse«, som han udtrykker det.

En yngre pusher fortæller, at han, når han er til familiefest, aldrig lægger skjul på, hvad han foretager sig, hvis han bliver spurgt.

»Jeg gider ikke lyve om det, og så får vi os en snak hash. Jeg fortæller dem nogle røverhistorier om livet herude, og så griner de lidt ad det hele«, siger han.

Pusher: Hash er kommet for at blive
Pusheren H, som er en af de sælgere, der gerne vil legaliseres og betale skat, siger, at han ikke skammer sig over det, han foretager sig.

»De eneste, der er sure over det, jeg laver, er politiet, nogle jurister i Justitsministeriet og nogle politikere«, mener han.

Det er, fordi du driver kriminel virksomhed?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er fuldstændig rigtigt, men se dog, hvor verden bevæger sig hen. Vi bor i en kommune, som vil have en legalisering. Der er lempelser i to stater i USA, i Portugal og i Holland. Hash er kommet for at blive, så lad os i det mindste få en debat, så også samfundet kan få noget ud af det«.

Lovgiverne beder dig om at lukke boden, hvorfor respekterer du ikke det?

»Det er min opfattelse, at borgerne gerne vil have, at det er et salg herude. Det mener jeg er langt bedre, end at de skal opsøge en pusher, som har indtaget en eller anden legeplads i en park et andet sted i byen, og som står med en nimillimeter pistol inde på maven, fordi han skal kunne forsvare sig, fordi der kører en bandekonflikt om et hashsalg, som er ulovligt«, insisterer han.

Sådan er logikken, og sådan ser virkeligheden ud i Christianias Green Light District, som hashsælgerne har omdøbt området til.

Hash i tagrenden
Engang var det de unge, som stod forrest i Pusher Street ved Fronten, som den kaldes. De ældre fordelte sig ned gennem gaden. I dag er det mere blandet. En sælger forklarer, at hverdagen på mange måder ligner enhver anden i et mindre, privat firma.

»Det er hyggeligt, og du betjener kunderne. Det minder faktisk om et normalt arbejde. Altså bortset fra, at det her er et kriminelt firma«, som han tilføjer.

»Der er ansatte, der skal lønnes, vi skal bruge lamper, parasoller, plastikposer, sakse, mad, du ved, almindelige ting«.
LÆS OGSÅ

Pusherens hjælper har ikke lyst til at snakke. Han siger, at han er over 18 år, er droppet ud af skolen og bare er kommet til. Han tager sine solbriller på og sætter sig lidt ud i gaden for at assistere med at holde øje med ordensmagten.

Efter rydningen af Pusher Street i 2004 var politiet kontinuerligt til stede i området. De dukkede op morgen, middag, aften og nat, så man nærmest kunne stille sit ur efter det, som én husker det. Men det forhindrede ikke pusherne i at fortsætte forretningerne. Boderne var ganske vist nedlagt i den periode og udvalget i sagens natur begrænset. I stedet havde man mindre portioner gemt på maven, i en tagrende, i et hult træ eller stukket ind i en eller anden konstruktion. En hjælper holdt øje med hashen, og pusheren solgte små portioner i den ene ende af gaden, når politiet var i den anden. Sådan forløb det i et par år.

DELTAG i DEBATTEN:

»Der var lidt adrenalin og spænding i det dengang, men det er jeg blevet for gammel til nu«, som en siger.

De senere år er boderne kommet frem igen, udvalget er vokset, flere butikker er komme til, kvaliteten er udbygget, men salget er ikke øget i forhold til før rydningen i 2004, vurderer flere af pusherne.

Pushere lever i nuet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nogle yngre sælgere har børn og fortæller, at de lever almindelige liv ved siden af pushertilværelsen. En har en kæreste, som studerer. Nogle af dem har kreative beskæftigelser i eksempelvis design- eller musikbranchen. Ikke alle er fuldtidspushere i gaden. Nogle stempler ind en gang imellem for at tjene ekstra penge. Som fuldtidspusher lever du mest i nuet, siger én.

SE GRAFIK: »Du bruger de penge, du tjener. Du kan ikke sætte dem i banken, og du kan ikke spare op. Hvis du gemmer pengene, risikerer du at miste dem, eller at politiet finder beholdningen og beslaglægger det hele«. Så penge bliver eksempelvis brugt på rejser eller dyre middage. En del af den sorte økonomi flyder ud i de legale og momsregistrerede forretninger på Christiania og i nærområdet på Christianshavn. Det kan være problematisk at føre sig for meget frem og eksempelvis købe store biler. Man risikerer nemt at vække Skats og politiets interesse. »Stilen er blevet mere afdæmpet de senere år. Man flasher ikke så meget«, lyder det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden