Pause. Ny forskning viser, at frafaldet blandt landets studerende er lavere hos dem, der har taget sabbatår.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Pause. Ny forskning viser, at frafaldet blandt landets studerende er lavere hos dem, der har taget sabbatår.

Danmark

Danske studerende elsker sabbatår

Trods formaninger holder to ud af tre studerende et eller flere sabbatår, viser ny undersøgelse.

Danmark

Skiftende regeringer og erhvervslivet har forsøgt at piske studerende hurtigere gennem uddannelserne.

Men det blæser de unge uregerligt på.

Således siger to ud af tre studerende mellem 18 og 29 år, at de enten har taget eller vil holde et eller flere sabbatår. Det fremgår af en undersøgelse, som Gallup har lavet for Nordea blandt 1.044 unge, der enten er i gang med en uddannelse, har afsluttet en eller har planer om at gå i gang inden for et år.

LÆS OGSÅ »Jeg er lidt chokeret over, at det er så almindeligt at tage sabbatår. Unge vil gerne holde sabbatår, og undersøgelsen viser også, at de ikke bare gør det for sjov, men fordi de har et behov for at blive modnet og træffe det rigtige erhvervsvalg«, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Gavnlig effekt
Sabbatår er fra politisk hold blevet sprogligt dæmoniseret som ’fjumreår’.

Men undersøgelsen tyder på, at de unge bruger pausen væk fra bøgerne fornuftigt. I undersøgelsen svarer 67 procent, at de blev mere modne og studieklar af sabbatår, 53 procent mener, at de blev mere sikre i deres valg af studie, og 26 procent slap af med deres skoletræthed.

Og sabbatåret har tilsyneladende en gavnlig effekt for de unges sikkerhed i valg af studie.

En anden aktuel undersøgelse fra Københavns Universitet foretaget blandt 12.609 tekniske og naturvidenskabelige studerende viser, at for hvert sabbatår daler risikoen for frafald.

Hvis de unge på tekniske og naturvidenskabelige videregående uddannelser går i gang lige efter gymnasiet, er der en større risiko for, at de afbryder studiet, end hvis de venter et, to eller tre år»Hvis de unge på tekniske og naturvidenskabelige videregående uddannelser går i gang lige efter gymnasiet, er der en større risiko for, at de afbryder studiet, end hvis de venter et, to eller tre år. Og vi har ikke grund til at tro, at det skulle være anderledes inden for andre studieretninger«, siger Lars Ulriksen, lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik.

Han og forskerkollegerne har samtidig fra tæt hold fulgt næsten 40 studerende siden deres studentertid. Og billedet af, at de unge bruger sabbatårene konstruktivt, går igen:

»Vore interview tyder på, at der ligger en almen dannelsestænkning bag studiepausen. De har et ønske om at komme over deres studietræthed, de vil være sikre på at vælge den rigtige uddannelse og har et ønske om at udvikle andre sider i sig selv«, forklarer Lars Ulriksen.

Utilfredshed hos rektorerne

Spørgeundersøgelsen er en sten i skoen på universitetsrektorerne, som sammen med erhvervslivet og regeringen vil have de studerende hurtigst muligt igennem: »Den bekræfter min mistanke om, at der i Danmark er en kultur om, at sabbatår er vejen frem. Sabbatåret er et kulturelt fænomen, der bliver indpodet af kammerater, forældre, lærere og vejledere. Men hvorfor er det nødvendigt at tage sabbatår i Danmark, når det ikke er nødvendigt for amerikanske, franske og engelske studerende?«, siger Jens Oddershede, formand for Rektorkollegiet.

LÆS OGSÅ Regeringen barsler med en reform af SU-systemet, der med nye instrumenter skal nedbringe gennemsnitsalderen for kandidater. Men hastværk er lastværk, mener Danske Studerendes Fællesråd: »Vi kan simpelthen ikke forstå, hvornår hastighed blev lig med kvalitet på uddannelserne. Reformen er et stykke ukrudt, som vi vil rykke op med rode. Hvis man regulerer SU’en for at få studerende hurtigere igennem, så er det en god ide, hvis man vil have, at de studerende falder fra«, siger formand Torben Holm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce