Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dødsfald. Inden for en måned er tre patienter døde på lukkede psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden (arkivfoto).
Foto: MARTIN LEHMANN

dødsfald. Inden for en måned er tre patienter døde på lukkede psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu en patient dør på lukket psykiatrisk afdeling

Medicin under mistanke for at være årsag til tre patienters død inden for en måned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu en patient er død på en lukket psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden. Dermed er tre patienter nu højst usædvanligt døde inden for en måned, mens de var i de lukkede afdelingers varetægt.

Inden de tre patienter afgik ved døden, var de alle tre i behandling med en kombination af antipsykotisk og beroligende medicin. Den kombination af medicin anbefales ikke af Sundhedstyrelsen. Samtidig havde alle tre patienter indtaget endnu et medikament, der virker stærkt sløvende, nemlig metadon.

Det kan politiken.dk i dag afsløre.

LÆS OGSÅ

»Det er beklageligt, at de tre patienter er døde. Det er ikke forventeligt, at man skal dø, når man kommer på hospitalet for noget andet«, siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Kvinden fik metadon som led i aftrapning
»De har alle sammen fået en kombination af traditionel antipsykotisk behandling og beroligende behandling og har oveni fået metadon. To af dem var ikke kendte brugere af metadon. Formodningen er, at det er blevet smuglet ind, og at patienterne har taget metadonen selv. Den tredje havde fået ordineret metadon«, bekræfter Svend Hartling.

Det seneste dødsfald skete på Psykiatrisk Center Nordsjællands lukkede afdeling i Hillerød.

En 40-årig kvinde blev indlagt 13. februar og blev fire dage senere, 17. februar, fundet død på sin stue. Kvinden var i behandling med antipsykotisk og beroligende medicin og fik metadon som aftrapningshjælp.

Politiet ankom til afdelingen, da der var tale om et uventet dødsfald. Embedslægen i Region Hovedstaden blev kontaktet, og dagen efter blev der afholdt et retslægeligt ligsyn. Kvindens pårørende har bedt om, at afdøde bliver obduceret, og derfor blev kvinden overført til Retsmedicinsk Institut.

Obduktion kan måske give famlien et svar
Obduktionen med tilhørende toksikologiske undersøgelser skal afdække, hvor stor en koncentration af de forskellige medikamenter der er i kvindens krop.

Håbet er, at oplysningerne kan bruges til at svare på, præcist hvorfor kvinden døde. Region Hovedstaden ser ifølge et notat om dødsfaldet »med stor alvor på sagen«.

Dødsfaldet på den lukkede afdeling i Hillerød skete, mindre end en måned efter at to mænd i begyndelen af 40'erne døde på den lukkede psykiatriske afdeling ved Bispebjerg i København. De to dødsfald skete med et døgns mellemrum 18. og 19. januar.

Begge mænd var indlagt med psykoser og fik den samme kombination af medicin som den afdøde kvinde. Derudover havde de indtaget metadon, uden at personalet på afdelingen havde opdaget det. En prøve afslørede metadon i den ene mands urin, mens senere undersøgelser har bekræftet en mistanke, at den anden mand også havde indtaget metadon.

Den ene af de to patienter havde, dagen inden han døde, svært ved at trække vejret, men fik det bedre, inden han fik hjertestop.

Region: Metadon og medicin spiller en rolle
Embedslægen har af egen drift indledt en undersøgelse af de to dødsfald for at finde ud af, om personalet har handlet korrekt og gjort, hvad de kunne, for at passe på patienterne.

»Vi kan sige, at metadon og en blanding af andet medicin utvivlsomt spiller en rolle for, at disse tre patienter er døde, men vi ved ikke, præcis hvad der har været den udløsende årsag«, siger koncerndirektør Svend Hartling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunne nogle af de tre dødsfald være undgået?

»Det kan man ikke svare på. Måske. Der er ikke konstateret fejl i behandlingen. Patienterne er alle sammen blevet undersøgt grundigt og har alle sammen haft tilsyn fra hjertelæger, nervelæger og lungelæger, som har vurderet dem. Og der er ingen mistanke om, at man kunne have forudset, at de ville dø«, siger Svend Hartling, der kalder alle dødsfaldene »uventede«.

Indsats for at undgå flere dødsfald

Region Hovedstadens Psykiatri er nu i gang med en såkaldt kerneårsagsanalyse, der skal afdække, om personalet overholdt retningslinjerne for medicinering og i det hele taget gav den 40-årige kvinde en korrekt behandling.

Samtidig sætter regionen gang i en række initiativer for at undgå flere uventede dødsfald i psykiatrien.

Herunder kommer der særligt fokus på patienter, der får antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de er i behandling med metadon.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden