Gentagelse. Også i 2001 var Hans Viemose med til at lave en modannonce, der blev bragt i flere aviser. I Politiken blev den bragt 2. september og så således ud.
Foto: Politiken (arkiv)

Gentagelse. Også i 2001 var Hans Viemose med til at lave en modannonce, der blev bragt i flere aviser. I Politiken blev den bragt 2. september og så således ud.

Danmark

Privatpersoner lancerer modkampagne til DF's navneliste

Ligesom for tolv år siden samler private ind til modannoncer.

Danmark

Doner 50 kroner og vær med til at sige velkommen til 685 nye danske statsborgere.

To privatpersoner lancerer nu en kampagne, hvor de samler penge ind til at udbrede et modsvar til en Dansk Folkeparti-kampagne, der har fået massiv opmærksomhed de seneste dage.

»Jeg synes bare, det er så tarveligt. Det er så urimeligt, at det skal være den måde, vi danskere møder andre mennesker på. Det skal ikke stå alene«, siger initiativtager Hans Chr. Schram Viemose til politiken.dk.

I Dansk Folkepartis kampagne opridser partiet i helsidesannoncer i flere danske aviser 685 navne på de mennesker, der står til at få tildelt dansk statsborgerskab.

LÆS OGSÅ

En af disse personer vurderes ifølge et internt notat fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) som værende potentielt farlig, og Dansk Folkeparti skriver derfor ovenover listen med navne på nye danskere, at »én af disse er til fare for Danmarks sikkerhed«.

Velkommen til alle 684+1
Den mistænkeliggørelse af uskyldige mennesker har fået Hans Viemose til at reagere, og sammen med sin nevø, Rasmus Nutzhorn Viemose, samler han derfor ind til modannoncer på hjemmesiden www.684og1.dk.

»Vi håber på mindst at få 685 mennesker med, så vi kan sige velkommen en til en«, siger han.

Du siger 685 – så I siger også velkommen til ham eller hende, som PET vurderer som en potentiel trussel?

»Ja. Det kan være, personen er en risiko. Men det kan også være at ved at signalere, at han eller hun er velkommen, så tænker personen måske, at det her samfund, det er faktisk er et rart samfund«, siger initiativtageren og tilføjer:

»Det er kommet frem, at der også er børn på listen. Der er unge mennesker, gamle mennesker, der er folk fra alverdens lande. Jeg synes, det er en gave, at de gerne vil være en del af vores samfund. Det er også en gave, at stort set hele Folketinget er enige om, at de skal være velkomne, men vi er også nogle, der ikke sidder i Folketinget, som gerne vil være med til at byde velkommen«.

Du siger, at I håber, at den potentielt farlige person føler sig velkommen og dermed bliver mildere stemt over for samfundet. Er I naive?

»Jeg tror ikke, vi er mere naive end danskere er flest. Jeg synes, det er rart, at PET holder øje med, at der ikke er nogen, der går og gør skade på os og hinanden – men vi skal også holde fast i, at vi har et samfund, hvor vi ikke hænger hinanden ud, og hvor folk får en ordentlig behandling, også når der er grund til at komme efter dem«.

»Man bliver anklaget, hvis der er grund til at blive anklaget, og dømt, hvis der er grund til at blive dømt. Det er ikke spor naivt«, slår Hans Viemose fast.

Har gjort det før
Den 61-årige selvstændige rådgiver og konsulent ved godt, hvad han kaster sig ud i. For tolv år siden lavede han nemlig en lignende kampagne.

Dengang, i sensommeren 2001, indrykkede Dansk Folkeparti en række avisannoncer med navnene på de 4.743 personer, der var blevet danske statsborgere i det indeværende år.

Og også dengang samlede Hans Viemose ind til en modkampagne. Over 14.500 mennesker skrev under og donerede et mindre beløb, som betalte for tre helsidesannoncer i Politiken, Berlingske Tidende og Morgenavisen Jyllands-Posten.

Annoncerne bestod af navene på de danskere, der havde skrevet under for at byde de 4.743 nye danskere velkommen.

Mulighed for kommende sagsanlæg

Da Politiken dengang afstod fra at tage imod betaling for annoncen, blev de overskydende penge, 130.000 kroner, doneret til Dansk Flygtningehjælp, oplyser Hans Viemose.

Igen i år vil et eventuelt overskud blive doneret til flygtningehjælpen, fortæller han.

LÆS OGSÅ

Politiken.dk beskrev i går, hvordan forsvarsadvokat Thorkild Høyer mener, at annoncen er et brud på straffeloven, og han opfordrer alle, der ønsker at lægge sag an mod Dansk Folkeparti, til at henvende sig til ham.

Her dagen derpå har han modtaget 11 henvendelser, som han alle vil kigge nærmere på for at se, om de skal munde ud i et konkret sagsanlæg, oplyser han til politiken.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce