Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Registrering. Det viser sig, at NSA har adgang til blandt data-oplysninger fra blandt andet Googles servere.
Foto: Connie Zhou/AP

Registrering. Det viser sig, at NSA har adgang til blandt data-oplysninger fra blandt andet Googles servere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark overvåger borgerne på samme måde som USA

Registrering af tele- og internetkommunikation er en krænkelse, mener flere eksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I USA har det vakt furore, at myndighederne har fri adgang til oplysninger om almindelige menneskers telefonsamtaler og internetkommunikation.

Mange amerikanere mener, at der er tale om en krænkelse af deres frihedsrettigheder, ligesom en række europæiske politikere har kritiseret, at de amerikanske efterretningstjenester også kan hente oplysninger om såvel europæere, der bruger servere hos blandt andre Google, Facebook, Apple og Microsoft.

LÆS OGSÅ

Herhjemme peger både en juraekspert og formanden for de it-professionelles fagforbund på, at de danske myndigheder har adgang til de samme oplysninger, som vækker vrede i USA.

»Internetlogningen i Danmark er meget omfattende og går videre med registreringerne end i de fleste andre EU-lande. Vi er bestemt med på beatet herhjemme«, siger juraprofessor Peter Blume fra Københavns Universitet.

Formand for de it-professionelles forbund, Prosa, Niels Bertelsen deler hans vurdering:

»Amerikanerne laver åbenbart også registreringer med cpr-nummer på personer, der ringer, og dem der ringes til. Det har vi gjort siden 2007 i Danmark«, siger Niels Bertelsen.

Læk kommer fra tidligere CIA-ansat
Det er den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency, NSA, som de seneste dage har trukket store overskrifter.

Lækkede dokumenter fra en tidligere CIA-ansat har afsløret, at NSA registrerer samtlige telefonopkald i USA og indhenter enorme mængder af oplysninger fra internetfirmaer som Google, Microsoft og Facebook.

Kritikerne af NSA mener, at registreringerne er et alvorligt brud på almindelige amerikaneres frihedsrettigheder, og samme krænkelse finder efter juraprofessor Peter Blumes opfattelse sted i Danmark.

»Man går for vidt, når man i jagten på en enkelt skyldig registrerer en lang række oplysninger om alle uskyldige borgere. Især fordi den kloge terrorist aldrig ville falde i, fordi der er en masse huller«, siger Peter Blume.

Men hvis man ikke har noget at skjule, hvad sker der så ved, at myndighederne kan se, hvem jeg har ringet til og hvornår?

»Det kan du sige om meget af det, der gælder privatlivets fred. Det er ikke så håndfast som, at nogen slår dig, men derfor kan du godt føle, at din frihed i forhold til staten er blevet mindsket. Det er bare de færreste, der mærker det, fordi registreringerne ikke forstyrrer deres kommunikation, og derfor har vi heller ikke den store debat om det her«, siger Peter Blume.

Gemmer oplysninger i et år
Også Prosa-formand Niels Bertelsen er kritisk over for den såkaldte logningsbekendtgørelse, der trådte i kraft i 2007 på baggrund af et EU-direktiv, og efter at terrorangrebet i Londons undergrundsbane i juli 2005 havde fået de danske politikere til at vedtage Terrorpakke II.

Som følge af logningsbekendtgørelsen skal tele- og internetfirmaerne registrere og gemme oplysningerne om borgernes brug af telefoner og internet i et år.

DOKUMENTATIONRedegørelse om internetlogning (Eksternt link)

Oplysningerne skal registreres og opbevares således, at de kan anvendes som led i politiets efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

Alene sidste år blev der registreret 900 milliarder oplysninger om vores tele- og internetkommunikation. Ni ud af ti registreringer var internetlogning, og Niels Bertelsen mener, at det er ude af proportion med virkeligheden.

»Det er en voldsom omfattende forhåndsregistrering af borgere, som ikke har gjort noget kriminelt alene på baggrund af, at man på et tidspunkt kunne mistænke dem for at have gjort noget kriminelt, og man så skal være i stand til at undersøge dem«, mener Niels Bertelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Danmark bygger på et restprincip om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Hele vores ide om privatlivets fred og brevhemmelighed går jo ud på, at det kan godt være, at du ikke har noget at skjule, men du har ret til at holde det indenfor din egen sfære. Det er det princip, som man bryder her«.

»For det andet har man rent teknisk opbygget det på en måde, så det ikke fungerer. Godt nok registrerer man en masse oplysninger, men man bruger dem ikke til noget. Hvorfor så i alverden gøre det«, siger Niels Bertelsen, der kritiserer, at en planlagt revision af bekendtgørelsen i flere omgange er blevet udskudt, senest i sidste måned.

USA har anden opfattelse af frihed

At registreringerne også foregår i USA kommer ikke bag på ham.

»Der er en større og større tendens til, at man ønsker at registrere oplysninger på nettet, og det har amerikanerne været interesseret i siden 2001. Vi har været mere åbne om det, men det er ikke overraskende, at amerikanerne vil gerne tjekke alting«, siger Niels Bertelsen.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden