Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Analyse. Råd for Offentlig-Privat Samarbejde anbefaler at at udbyde en stor del af fængselsdriften til private aktører
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Analyse. Råd for Offentlig-Privat Samarbejde anbefaler at at udbyde en stor del af fængselsdriften til private aktører

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske fængsler er dyre i drift

Danmark kan få billigere fængsler, hvis firmaer får lov at byde på opgaverne, viser analyse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I danske fængsler er der 75 procent flere ansatte per fange end i tyske fængsler. Sådan er en af årsagerne til, at det koster dobbelt så meget at drive danske fængsler som tyske. Det viser en analyse fra regeringens Råd for Offentlig-Privat Samarbejde, som udkommer i torsdag.

I Danmark er der mindre konkurrence om opgaverne, end det er tilfældet i Tyskland og Storbritannien. Analysen anbefaler derfor, at politikerne overvejer at udbyde en stor del af opgaverne til private aktører.

»Dansk fængselsdrift er relativt dyr«, siger formand for rådet Mai Buch, der samtidig tilføjer, at en del af forklaringen på de store omkostningsforskelle er, at danske fængsler typisk er mindre, og at danske fængselsbetjente varetager både sikkerhed og resocialisering.

LÆS OGSÅ

Bedre og billigere
Ud af årlige udgifter på i alt 1,25 mia. kr. til landets otte åbne og fem lukkede fængsler vurderes det, at driftsopgaver for 1 mia. kr. er egnet til udbud.

Det vækker begejstring hos Venstre:

»Vi er i en tid, hvor det offentlige må køre længere på literen, og det gælder også kriminalforsorgen. Jeg er chokeret over, hvor dårlige resultater i forhold til resocialisering kriminalforsorgen leverer«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V):

»Vi må se på, om vi kan gøre det bedre og billigere. Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver«.

Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver

Regeringen er mere skeptisk:

»Det er afgørende for regeringen, at myndighedsopgaver – det vil sige sikkerhed og kontrol – er en klar grænse. Det er statens opgave«, siger justitsminister Morten Bødskov (S), som dog gerne vil se nærmere på alle rapportens anbefalinger.

De radikale er enige:

»Jeg er skeptisk over for at overlade opgaver med fysisk magtudøvelse til private aktører. Jeg har det godt med, at det er staten, der har monopol på den del. Men vi kan sagtens se på, om man kan skabe et bedre samarbejde mellem det private og offentlige på de andre områder«, sige de radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen.

Frygten for ringmuren
Men det vil være katastrofalt at opdele opgaverne, så statens personale udelukkende varetager sikkerheden og ikke også resocialiseringen som i dag, mener de fængselsansattes forbund:

»I Tyskland og England står personalet kun for sikkerheden, og så er det klart, at de har brug for færre ansatte. De har blot nogle bevæbnede folk på en ringmur. Hvis vi i stedet skal gå på en ringmur, bliver personalets tankegang dikteret af det. Studier fra udlandet viser, at det giver en forråelse af personalet«, siger formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet.

»Resocialiseringen i Danmark vil blive væsentlig dårligere. Der vil blive en ’dem og os’-kultur. Fokus vil være profit«, siger han.

Færre gengangere

Hvis Danmark vælger at spare penge på fængslerne ved at udlicitere flere opgaver, kan det ende med at blive dyrere for samfundet i det lange løb, advarer en forsker: »I Danmark har vi valgt at have god personalenormering på fængslerne sammenlignet med andre lande. Vi har i særlig grad små fængsler. Det er dyrere, men forskningen viser, at det har positiv indflydelse, i den forstand at færre fanger falder tilbage til kriminalitet, når de løslades. Vi bruger mange penge nu og her, men vi tjener pengene ind på længere sigt«, siger adjunkt Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet, som beskæftiger sig specifikt med fængselssystemer.

LÆS OGSÅ Samme tilgang har justitsministeren: »Der er en årsag til, at vi har dyrere fængsler end i Tyskland og Storbritannien. Vi lægger meget vægt på sikkerheden og på at sikre os mod gengangere i fængslerne. Dermed sikrer vi os også bedre mod nye ofre for kriminalitet«, siger Morten Bødskov.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden