Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS
Danmark

Baggrund: Her er de tidligere håndtrykssager

Sagen om en censor, der nægter at give hånd til kvindelige studerende, er set før.

Danmark

Historien om en censor, der ikke ønsker at give hånd til kvindelige studerende, bliver lige nu debatteret heftigt, men historien er ikke den eneste af sin slags.

I 2007 startede en af de største debatter om håndtryk herhjemme, da Enhedslistens muslimske folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid proklamerede, at hun ikke havde tænkt sig at give hånd til mænd og insisterede på fortsat at bære tørklæde, hvis hun blev valgt til Folketinget.

LÆS OGSÅ

Sagen skabte store diskussioner overralt - også internt i Enhedslisten, og året efter besluttede Asmaa Abdol-Hamid at holde pause fra det politiske liv

Offentligt ansatte skal
Den daværende beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), udtalte blandt andet, at man ikke kan være offentligt ansat, hvis man nægter at give hånd på grund af sin religion. Et udsagn, som blev bakket op af blandt andre formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

I forlængelse af debatten om Asmaa Abdol-Hamid kom det så frem, at mandlige præster i Viborg Stift, som ikke ønskede kvindelige kolleger, ligeledes nægtede at give dem hånd, når de skulle indsættes i embedet.

Sagen endte, da biskop Karsten Nissen besluttede, at de modvillige præster ikke kunne slippe uden om håndtrykket.

I sidste måned var diskussionen også oppe at vende i den svenske by Trollhättan, hvor en muslimsk praktikant i integrationsafdelingen på byens Folkeuniversitet nægtede at give sin kvindelige chef hånden.

Endte med erstatning
Den kvindelige chef understregede efterfølgende over for praktikanten, at det var et krav, at han gav hånd med den begrundelse, at man skulle kunne hilse på alle for at arbejde i en integrationsafdeling.

Sagen blev sendt videre til den svenske ligestillingsombudsmand, men inden sagen nåede at komme ordentligt i gang besluttede forvaltningschef i arbejdsmarked- og socialafdelingen i Trollhätten at give den mandlige praktikant en erstatning på 30.000 kroner og en skriftlig advarsel til chefen.

Ville ikke give Margrethe hånden
Dronning Margrethe har også stået over for en udenlandsk repræsentant, der afviste at hilse hende med et håndtryk.

Det er sket, da hun modtog ambassadører og andre udsendinge her i landet og stod over for den iranske charge d'affaires, der som den eneste ved arrangementet ikke ville give hende hånden.

Indonesisk undskyldning til Michelle Obama

I november 2010 måtte den indonesiske informationsminister, Tifatul Sembiring, sige undskyld til sine muslimske landsmænd, fordi han var kommet til at give hånd til USA's førstedame, Michelle Obama, da hun var på officielt besøg i hovedstaden Jakarta.

Ministeren forsøgte at komme ud af miseren ved at sige, at det ikke var hans skyld.

»Jeg forsøgte at undgå at røre ved hende, men hendes hånd var for tæt på min, så vi rørte hinanden«, skrev han på sin Twitter-profil.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce