Udlændinge har ret til dansk børnecheck fra dag ét

EU-Kommissionen giver Danmark en begmand: Der må ikke gøres forskel på danskere og andre EU-borgere.

Danmark

EU-borgere med bopæl og arbejde i Danmark kan have ret til den kvartalsvise børnecheck fra dag et. Det har EU-Kommissionen fastslået, og derfor må loven ændres, når Folketinget åbner til efteråret, oplyser Skatteministeriet.

EU vender dermed tommelen nedad for det såkaldte optjeningsprincip for arbejdstagere fra andre EU-lande, som Folketinget indførte fra januar 2012.

EU-borgere kunne ikke få fuld ydelse fra start Det betød, at borgere fra andre EU-lande kunne få 25 procent af børnepengene efter at have haft et halvt års bopæl og arbejde i Danmark. Efter et år var det 50 procent, stigende til fuld ydelse efter to år.

Men det er i strid et andet princip, nemlig EU's såkaldte sammenlægningsprincip om koordinering af sociale sikringsordninger.

»Regeringen har nu set grundigt på kommissionens henvendelse. Det er vores konklusion, at vi ikke kan opretholde kravet om en vis beskæftigelses- eller bopælsperiode i Danmark«.

»Perioder i andre lande skal tælles med, når optjeningsprincippet skal opfyldes«, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i en pressemeddelelse.

1900 personer er omfattet af ordning

Optjeningsprincippet gjaldt kun EU-borgere fra andre lande og blev besluttet i 2010 under VK-regeringen. EU-Domstolen har siden afsagt to domme, der har bidraget med en ny forståelse af sammenlægningsprincippets rækkevidde.

LÆS OGSÅ

Omkring 1900 personer er omfattet af optjeningsprincippet. Regeringen forventer, at det koster op mod 15 millioner kroner årligt at opgive princippet efter kun halvandet år.

Børne- og ungeydelsen koster årligt 14,5 milliarder kroner.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce