Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frihedskamp. Denne syriske oprører kæmper side om side med danske muslimer. »Jeg kæmper mod en uretfærdighed, der sker dernede, imens hele verden kigger på uden at være i stand til at stoppe det« siger tidligere bandeleder fra Nørrebro
Foto: AP (arkiv)/AP

Frihedskamp. Denne syriske oprører kæmper side om side med danske muslimer. »Jeg kæmper mod en uretfærdighed, der sker dernede, imens hele verden kigger på uden at være i stand til at stoppe det« siger tidligere bandeleder fra Nørrebro

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst 65 oprørere i Syrien er fra Danmark

Her er fire kendte personer, som er rejst fra Danmark til Syrien i krig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

23-årige Ahmed Syri bor til daglig på Bellahøj i København, men stammer oprindelig fra byen Hamah i Syrien, skriver han om sig selv på Facebook. En stor del af sit liv har han brugt i danske fængsler. Nu kæmper han på de syriske oprøreres side.

»Jeg ser mig selv som befrielsesmand«, sagde han til DR, som mødte ham i september. Ahmed Syri fortalte tv-stationen om fængselsophold og en kriminel fortid, som han brød med, da han blev kriger i Syrien.

»Nu føler jeg, at jeg er til aflastning, og det er en følelse, der er titusindehundrede gange bedre end det andet«.

Han fortalte om frygten for at dø, men også om den motivation, som driver ham.

LÆS OGSÅ

»Jeg kender til friheden i Danmark, den mulighed skal de også have i Syrien. Det skal være sådan, at man ikke kigger sig over skulderen, bare fordi man kritiserer regeringen«.

På Facebook sender han 7. juni en hilsen til venner i Danmark:

»Savner også jer mine brødre vi ses snart in shaa allah min bror hils dem alle«.

Han ville dø som martyr
Det er aldrig blevet officielt bekræftet, men alle oplysninger tyder på, at den 39-årige algeriskdanske Slimane Hadj Abderrahmane omkom i kamp mod Assadstyret i Syrien i midten af februar i år.

»At dø som martyr er det største, man kan opnå som muslim. Ikke forstået på den måde, at man går i hellig krig kun for at dø. Vi skal gøre vores bedste for at vinde«, sagde danskeren i et interview med Politiken tilbage i 2004.

Hvis vi bliver dræbt, håber vi som belønning at komme i Paradis

Før det havde den 39-årige far til to døtre kæmpet mod amerikanerne i Afghanistan, som tog ham til fange under en flugt ind i Pakistan, hvorfra han blev overført til USA's berygtede fangelejr Guantánamo i Cuba. Her sad han i 747 dage.

LÆS MERE

Slimane Hadj Abderrahmane fik en pæn matematisk studentereksamen i 1997 på Århus Akademi, hvor hans klassekammerater spåede ham en fremtid som terrorist.

Han foretrak at blive kaldt en »god terrorist« eller helst frihedskæmper, der godt kunne skelne mellem militære og civile mål.

»Men hvis vi bliver dræbt, håber vi som belønning at komme i Paradis«, sagde han i 2004.

Den charmerende islamist
Den 30-årige dansker og konvertit KS tiltrak sig opmærksomhed med sine blå øjne, rødlige skæg og den hvide kjortel, når han bevægede sig rundt blandt mere yderliggående islamister i København. Men i starten af februar i år kunne en islamisk hjemmeside pludselig beskrive, at KS var blevet dræbt nord for byen Homs i Syrien.

KS, som efterlod sig en færøsk kone og fire børn, havde været vidt omkring. Han læste i 2006 på et religiøst universitet i Yemen. Her blev han anholdt sammen med en gruppe mænd mistænkt for at ville smugle våben til islamistiske oprørsgrupper i Somalia. Senere, i Libanon, blev han anholdt og mistænkt for forbindelser til militante islamister.

Han var selv omkring 18 år, da han pludselig konverterede til islam. Et familiemedlem har fortalt, at KS blev venner med ekstreme muslimer i Danmark, og at han i løbet af ganske kort tid selv blev radikal.

Kilder beskriver KS som en varm og charmerende dreng, som dog havde det svært i skolen. Som 5-årig mistede han sin far, moren var syg og kunne ikke tage sig af ham, så KS voksede i stedet op hos en farbror i Ishøj.

Krigeren fra Blågårdsplads

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Abderrozak Benarabe alias 'Store A' fra Blågårds Plads i København har aldrig selv officielt bekræftet, at han har været i Syrien og kæmpe sammen med den islamistiske militante gruppe Ahrar al-Sham.

Men tidligere på foråret bekræftede dokumentaristen Nagieb Khaja, at han i to omgange i 2012 har fulgt Store A på slagmarken i forbindelse med en tv-dokumentar, som forventes udsendt efter sommer.

LÆS OGSÅ

Abderrozak Benarabe har været udråbt som leder af BGP-banden på Indre Nørrebro og har i en årrække været blandt de toneangivende og konstant i det søgelys, som politiet har stift rettet mod Blågårds Plads.

Han er tidligere dømt i kriminelle sager. I den senere tid har han dog haft en mere tilbagetrukket rolle, hvilket har givet tid til rejserne til Syrien. Store A har over for Politiken aldrig lagt skjul på, at hans primære interesse er syrenes frihedskamp, og han afviser at have været udsat for rekruttering af yderliggående grupper.

»Jeg kæmper mod en uretfærdighed, der sker dernede, imens hele verden kigger på uden at være i stand til at stoppe det«, siger han til Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden