Radikalisering. Med retsforfølgelse vil justitsminister Morten Bødskov (S) forsøge at stoppe danskere, der tager til Syrien for at kæmpe.
Foto: Andoni Lubaki/AP

Radikalisering. Med retsforfølgelse vil justitsminister Morten Bødskov (S) forsøge at stoppe danskere, der tager til Syrien for at kæmpe.

Danmark

PET og Bødskov vil drive klapjagt på danske krigere i Syrien

PET kender til mindst 65, som har kæmpet i Syrien. Regeringen vil forhindre dem i at rejse og straffe de hjemvendte.

Danmark

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og regeringen er nu så bekymrede over personer, som rejser fra Danmark til Syrien for at deltage i krigen, at de trækker en tydelig streg i sandet.

LÆS OGSÅ »Efter vores opfattelse er der ingen tvivl om, at det er en af de alvorligste sikkerhedstrusler i det danske samfund i øjeblikket«, siger PET-chef Jakob Scharf.

Kamptræning på sociale ydelser
Risikoen er, at de er blevet radikaliserede og har fået kamptræning, når de vender hjem. PET’s seneste vurdering er, at mindst 65 personer deltager eller har deltaget i krigshandlinger i Syrien, herunder mindst 5, som er meldt dræbte.

For at komme problemet til livs vil PET torsdag sammen med justitsminister Morten Bødskov (S) lancere en så hård og omfattende strategi, som det er muligt inden for den eksisterende lovgivning.»Vi holder øje med dem, der rejser ud, og vi holder øje med dem, når de kommer hjem. De skal vide, at hvis de rejser, er det en usædvanlig farlig færd, de begiver sig ud på, og at de desuden risikerer at blive strafforfulgt, når de vender tilbage«, siger Morten Bødskov.

Når PET får kendskab til danske krigere i Syrien, vil tjenesten nu informere Skat med henblik på at undersøge, hvor pengene til rejsen kommer fra, og de sociale myndigheder skal se på, om de udrejste danskere modtager sociale ydelser.

Sigtes efter terrorloven
Endelig overvejer PET at gøre brug af mulighederne for administrativt at udvise udlændinge med dansk opholdstilladelse, som betragtes som en trussel mod sikkerheden, ligesom PET vil arbejde på at rejse straffesager efter terrorloven mod danskere, som har kæmpet i Syrien.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp er initiativet fornuftigt:

»Det er en meget stærk og kraftfuld markering. Risikoen for radikalisering er så stor, at der er belæg for reaktionen«.

Det er en meget stærk og kraftfuld markering

Magnus Ranstorp påpeger samtidig, at mange udenlandske krigere tilslutter sig Al-Nusra, som nu er på FN’s terrorliste.

»Det betyder, at de her personer ikke længere kan betragtes som frihedskæmpere, og dermed bør Danmark faktisk retsforfølge dem«.

Retsforfølgelse på tale

Selv om Danmark støtter kampen mod Assadregimet, er det ikke i orden, at danskere tager ned for at kæmpe på oprørernes side, mener PET. Tjenesten mener, at de danske terrorlove giver mulighed for at retsforfølge krigere, som tilslutter sig grupper som Al-Nusra, siger Jakob Scharf.

»Det er selvfølgelig en kompleks problemstilling, når man har en væbnet kamp, der også handler om at bringe et illegitimt styre til fald. Men min vurdering er, at vi har et tilstrækkeligt lovgrundlag«.

Ifølge professor i strafferet Jørn Vestergaard er det i udgangspunktet ikke ulovligt at tage til Syrien for at kæmpe.

LÆS OGSÅ »Men selve terrorparagraffen kan bruges i alle tilfælde, hvor man rammer uskyldige civile. Så hvis nogle tager ud og kæmper og der sker alvorlige overgreb mod uskyldige civile, er det en overtrædelse af paragraf 114 i straffeloven. I øvrigt kan flere paragraffer fra anden terrorpakke i 2006 i princippet bruges, for de kriminaliserer blandt andet det at lade sig hverve eller oplære til at begå terrorhandlinger. Her vil det være afgørende, hvad det er for en gruppe eller organisation, som den tilrejsende har været i ledtog med – altså om det reelt er en terrorgruppe«, siger han.

Jørn Vestergaard siger, at oprørsgrupperne ikke som sådan er defineret som fjender af Danmark.

»Men oprørsgrupperne kæmper med helt forskellige dagsordener, så nogle af de islamistiske grupper kan godt siges at være fjender af Danmark. Straffelovens bestemmelse om bistand til fjenden kan dermed være overtrådt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce