Statsbesøg. Dansk politi slog hårdt ned på demonstranter, da Kinas præsident Hu Jintao og hustru besøgte Danmark sidste år.
Foto: STINE BIDSTRUP (arkiv)

Statsbesøg. Dansk politi slog hårdt ned på demonstranter, da Kinas præsident Hu Jintao og hustru besøgte Danmark sidste år.

Danmark

SF kalder politiets udtalelse om Tibet-flag for mystisk

Politiets fratagelse af demonstranters tibetanske flag under Kina-besøg ser mystisk ud, mener SF.

Danmark

Det lyder mystisk, når Københavns Politi oplyser, at betjente har frataget tibetanske flag af hensyn til den offentlige orden under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni sidste år.

Det mener SF's retsordfører Karina Lorentzen, som nu venter på justitsminister Morten Bødskovs (S) redegørelse af sagen.

»Det vil være helt uhørt, hvis man har forsøgt at knægte nogens lovlige ytrings- og forsamlingsfrihed, og jeg er enig i, at det her ser mystisk ud«, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til Ritzau.

»Jeg har da alligevel aldrig oplevet før, at man i en demonstration eller meningstilkendegivelse ikke må bruge flag«, uddyber hun.

Minister skal redegøre for sagen
Normalt bruges bestemmelsen som politiet henviser til mod aktionerende med et brækjern eller boltsaks, der nærmer sig en indhegning eller en person i besiddelse af spraydåser, der midt om natten prøver at forcere en indhegning til et jernbaneanlæg.

Chefjurist i Cepos Jacob Mchangama mener, at uafhængige øjne bør se Københavns Politi i kortene for at undersøge muligt magtmisbrug.

Politiets fortolkning af bestemmelsen er meget "anstrengt" og det virker ifølge juristen som mere, end hvad loven kan bære.

Karina Lorentzen vil dog afvente justitsminister Morten Bødskovs (S) redegørelse, selvom "det er mig meget magtpåliggende at det her kortlægges", siger retsordføreren.

»At kunne ytre sig er en vital hjørnesten i vores demokrati, og jeg stiller mig undrende overfor, at man har grebet ind på den måde overfor mennesker, som i øvrigt ikke har lavet ballade, uro eller har haft farlige genstande med sig«, fortæller Karina Lorentzen.

Tibets nationalflag har i praksis været forbudt i Kina, siden kinesisk militær tiltvang sig den endelige magt i Tibet i 1959. Besiddelse af flaget kan medføre fængselsstraffe på flere år. Det er dog fuldt ud lovligt i Danmark.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden