Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

druk. Helt nye tal fra Københavns Kommune viser, at det nu er mindre end tre af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand.
Foto: ANDERS FIND (arkiv)

druk. Helt nye tal fra Københavns Kommune viser, at det nu er mindre end tre af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn ryger og drikker mindre

Aldrig har så få 7.-klasses-elever i København ført sig frem med bajere, smøger og joints, viser helt nye tal. Spændende udvikling, siger forskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1980’erne var det ni af ti 13-årige, som havde prøvet at drikke alkohol.

Sådan var det også i 90’erne. Men de senere år har danske børns forhold til alkohol taget en skarp drejning.

Og helt nye tal fra Københavns Kommune viser, at det nu er mindre end tre af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand.

LÆS OGSÅ

»Det er vanvittigt dejligt. Det betyder, at børn og unge er bedre i stand til at lære noget, fordi de ikke sidder og har tømmermænd eller har røget hash, så de ikke kan finde ud af at lære noget«, siger Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang (S).

Og selv om det ’kun’ er tal fra landets største kommune, er der tale om en bemærkelsesværdig tendens, mener Pernille Bendtsen, der forsker i unge og alkohol på Statens Institut for Folkesundhed.

Tallene passer med den tendens og de undersøgelser, som instituttet arbejder med for hele landet. De seneste landsdækkende tal er fra 2010, men der er nye på vej.

Udskylder rusen
Københavns Kommunes undersøgelse er en del af det såkaldte Københavnerbarometer.

Hvert forår siden 2011 er alle 7.-9.-klasser blevet spurgt om forbrug af alkohol, cigaretter og hash. Og i alle tre tilfælde er forbruget dalet kraftigt – især for de yngste.

Forbruget daler også for 9.-klasserne, men kun med få procentpoint.

Dermed dropper de unge ikke rusen helt – de udskyder den, forklarer Signe Ravn, der blandt andet forsker i risikokulturer blandt danske unge på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd:

»Det tyder på, at denne her supertanker af en alkoholkultur faktisk kan ændre retning«, siger Signe Ravn, som finder det positivt, at de unge udskyder debuten.

Det tyder på, at denne her supertanker af en alkoholkultur faktisk kan ændre retning

»Som 15-årig er man lidt mere moden og dermed bedre til at håndtere de situationer, man risikerer at komme ud for, når man har fået for meget at drikke«.

Forbud virker
Pernille Bendtsen fra Statens Institut for Folkesundhed mener, at en af forklaringerne skal findes i lovgivningen, hvor der på alkoholsiden i 2004 blev indført forbud mod salg af alkohol til unge under 16 år, og at man fra 2011 skal være 18 år for at købe spiritus over 16,5 procent.

På rygerfronten må man i dag ikke ryge på skoler, arbejdspladser og restauranter.»Det har formentlig medvirket til, at der er sket et normskred. De unge, der ryger og drikker i dag, er nogle andre typer end for ti år siden. Alligevel skal vi ikke juble, for vi ligger stadig helt vildt højt internationalt som nummer ét, når det kommer til de 15-åriges druk. Men det ændrer ikke ved, at vi er inde i en spændende udvikling«, siger hun.

Kommunerne bakker op

Det er Signe Ravn enig i og peger på yderligere en forklaring: »De her unge er vokset op i en periode, hvor unges alkoholforbrug og -vaner er blevet debatteret utroligt meget. Det har formentlig påvirket dem og i særdeleshed forældrene. Tidligere har der eksempelvis været en idé om, at det var godt at lære at drikke derhjemme. Men den holdning er blevet skudt ned«. I København har man forsøgt at bakke op om tendenserne med en række initiativer.Blandt andet mener borgmester Anne Vang, at forældrearrangementerne ’En teenager i familien’ har hjulpet mange forældre, som har svært ved at håndtere deres barns alkohol- og rygevaner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden