Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Rigshospitalet vil stramme kontrollen efter bedragerisag

Hjertelæge er politianmeldt for bedrageri med eksterne forskningsmidler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigshospitalet forventer at øge kontrollen med de millioner af kroner, som medicinalvirksomheder og andre hvert år støtter hospitalets forskning med.

Det siger Rigshospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, til politiken.dk, efter at en overlæge på hospitalets hjertecenter er blevet fritstillet og politianmeldt for bedrageri med forskningsmidler.

»Jeg tror, at vi kommer til at lave nogle yderligere kontrolfunktioner. Det er ærgerligt for alle. Det er jo altid en balancegang, hvor meget du vil genere alle de medarbejdere, som gør, som de får besked på«, siger Jannik Hilsted.

Fik 933.000 kr. på sin private konto Det er Jyllands-Posten, der i sin søndagsudgave afslører, hvordan overlæge på hospitalets hjertecenter Peer Grande i en årrække tilsyneladende har modtaget store beløb fra medicinalvirksomheden MSD, som har sat pengene ind på den 62-årige hjertelæges private bankkonto.

Peer Grande har afvist beskyldningerne, men ifølge breve, som Jyllands-Posten fremlægger i avisen, har MSD i en periode fra juli 2009 til oktober 2012 tilsyneladende overført mindst 933.126,60 kroner til Peer Grandes private konto i Danske Bank.

Det er sket som led i et forsøg med kolesterolsænkende medicin, som Peer Grande har stået i spidsen for.

Overførslerne til overlægens private bankkonto er i direkte strid med hospitalets regler for eksterne forksningsbevillinger, hvor virksomheder som MSD skal bruge en særlig konto, som Rigshospitalet har i Nordea.

Rigshospitalet har efter eget udsagn ikke været bekendt med pengestrømmene til Peer Gardes private konto, og Jannik Hilsted tager afstand fra overlægens optræden, som han kalder »aldeles uacceptabel«.

Han mener, at Peer Grande har vidst, at han overtrådte reglerne.

»Reglerne har været meldt ud i så mange omgange og været almindelige kendt på alle mulige måder, så det kan ikke være gået nogens næse forbi. Og slet ikke når man er højt placeret medarbejder i en akademisk stilling«, siger Jannik Hilsted.

Politianmeldt efter møde
Hospitalet blev i onsdags kontaktet af Jyllands-Posten om sagen.

Peer Grande blev indkaldt til en samtale med centerchefen på hjertecenteret, og hans forklaring - eller mangel på samme - fik dagen efter Rigshospitalets ledelse til at sende ham hjem og politianmelde ham for bedrageri.

»Vi har grund til at tro, at der er begået økonomisk kriminalitet. Derfor har vi meldt sagen til politiet. Så længe den kører, har vi ikke yderligere kommentarer«, siger Jannik Hilsted.

Han forklarer dog, at Rigshospitalet i de kommende dage også vil tage kontakt til medicinalvirksomheden MSD og bede om en redegørelse. Indtil da ønsker han ikke at kommentere selskabets ageren i sagen.

Snyd kan aldrig forhindres
Rigshospitalet administrerede i 2012 eksterne forskningsmidler for i alt 479 millioner kroner til cirka 2.300 projekter, der involverede 800 forskere.

På den baggrund mener Jannik Hilsted ikke, at man kan gardere sig 100 procent mod snyderi.

»Du vil altid kunne blive offer for snyd. Det er det, som vi er blevet, og derfor må vi se, om vi skal lave nogle stramninger, men det er ærgerligt, for mere bureaukrati betyder også, at vi lægger flere hindringer i vejen for vores forskere«, siger Jannik Hilsted.

Han mener, at Rigshospitalet har gjort, hvad det kunne i den konkrete sag.

»Det er klart, at vi helst havde været den her sag foruden. Det kan der ikke være nogen diskussion om. Men når det nu er, som det ser ud til at være, så har vi gjort, hvad vi skal gøre«, siger Jannik Hilsted.

Politiken.dk har siden i formiddags forgæves forsøgt at få en kommentar fra Peer Grande, men overlægen har ikke svaret på vores henvendelser.

Inden artiklens offentliggørelse har Jyllands-Posten to gange fået fat på Peer Grande i telefonen. Første gang afviser han, at han har modtaget penge uden om systemet af MSD.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke nogen privat bankkonto, hvor jeg får penge fra MSD«, siger han til avisen.

Da avisen gør ham opmærksom på de breve, som udgør den centrale dokumentation i sagen, beder han avisen ringe tilbage dagen efter.

Næste dag smækker Peer Grande røret i, da avisens journalist som aftalt ringer tilbage.

MSD vil vente på undersøgelse

MSD ønsker på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig om sagen, siger den presseansvarlige, Anders Schiermer.

Han oplyser, at selskabet har sat en revisor- og advokatundersøgelse i gang på baggrund af Jyllands-Postens afsløring.

»Det er essentielt for MSD, at alle regler og love bliver overholdt. Derfor har vi sat en tilbundsgående undersøgelse i gang. Indtil den er færdig, vil vi gerne vente med at kommentere påstandene, der er nye for os«, siger Anders Schiermer til politiken.dk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden