Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Larm. Metrobyggeriet overskrider støjgrænserne.
Foto: JUST LARS

Larm. Metrobyggeriet overskrider støjgrænserne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor: Metrostøj om natten er helt uacceptabelt

Beboere ved Marmorkirken risikerer støjniveau, der er 15-20 gange højere end det normalt tilladte om natten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg vil meget hellere have fire års længere byggearbejde om dagen end få saboteret mit liv på denne måde med støj om aftenen og natten«.

Maya Glem er en af hundredvis af københavnere, der risikerer støjende metroarbejde hele døgnet.

I dag arbejdes der mellem klokken 7 og 18, men støjniveauet – for tiden op til 82 decibel – er så højt, at Maya Glems familie føler sig nødsaget til at bære høreværn i lejligheden.

Metroselskabet har ansøgt Københavns og Frederiksberg Kommuner om at udvide arbejdstiderne markant. Gives der grønt lys, bliver Maja Glem og hendes naboer ramt af døgnarbejde i halvandet år:

»Vi er i dag udsat for en støj, som man kan sammenligne med at ligge hos tandlægen, når han både bruger bor og sug. I dag stopper det klokken 18, og det betyder, at vi kan åbne vinduerne og få lidt luft. Men hvis det fortsætter, vil vi opleve det samme som i Nørrebroparken, hvor folk er blevet stressede og syge af døgnarbejdet«, siger Maya Glem, som er talsperson for beboerforeningerne ved Marmorkirken.

LÆS OGSÅ Metroselskabet skriver i et notat til politikerne og i et indlæg i dagens avis, at 150 boliger ved Marmorkirken og Øster Søgade vil blive påvirket med »mere end 60 decibel om natten«.

Men reelt er der tale om, at naboerne til Marmorkirken vil blive udsat for nattestøj på mellem 57 og 77 dB i halvandet år. Det bekræfter selskabets direktør, Henrik Plougmann Olsen, over for Politiken.

Politisk spareøvelse
Støj i boligområder på det niveau døgnet rundt er »uacceptabelt« og »helt uhørt i Danmark«, siger professor i akustik Henrik Møller:

»Hvis der er tale om støj hele døgnet på op til 77 dB, er vi helt oppe i et niveau, hvor det aldrig bør forekomme. Det er så ekstreme støjniveauer, at ingen kan være tjent med at bo i det område. De færreste mennesker vil kunne sove uforstyrret, så sundhedsrisikoen er ikke bare teoretisk, men særdeles reel«, siger Henrik Møller fra Aalborg Universitet.

Han tilføjer, at 77 dB opfattes som 15-20 gange kraftigere end de 40 dB, der normalt tillades om natten i boligområder.

Naboerne til metrobyggeriet risikerer støjende arbejde hele døgnet, fordi Folketinget, Frederiksberg og Københavns Kommuner i december 2010 gav Metroselskabet en option i den økonomiske aftale for at spare 130 mio. kr.

Optionen betyder en lempelse af »de særlige restriktioner for at arbejde om natten på udvalgte fire stationer/arbejdspladser«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Metroselskabet har nu ansøgt Københavns og Frederiksberg Kommuner om at ændre denne option til ekstraordinært døgnarbejde på 3 arbejdspladser samt at udvide arbejdstiden på 16 andre byggepladser til klokken 22.00 på hverdage.

Hvis politikerne siger nej, bliver byggeriet et år forsinket og 1,4 til 1,7 mia. kr. dyrere, varsler det offentlige selskab.

»Når man bygger noget, der svarer til en Storebæltsbro under København, skal man bevæge sig mellem et hensyn til naboerne på den ene side og et hensyn til projektet på den anden. De to ting er ikke altid lige kompatible, og man kommer til at træffe nogle svære valg, men vi har i vores ansøgning virkelig arbejdet med at begrænse antallet af naboer, der bliver berørt«, siger Henrik Plougmann Olsen, adm. direktør i Metroselskabet.

Lavere inde i huset

Direktøren gør opmærksom på, at det forventede støjniveau på op til 77 dB er målt udendørs ved husfacaden: »Inde i huset vil det som tommelfingerregel være 25 dB lavere, så naboer vil blot opleve 52 dB indvendigt, og det svarer til et almindeligt støjniveau i byen«. Til det siger professor Henrik Møller: »Det er noget værre vrøvl. Når man taler om støjniveauer og lovgivning, er det altid udendørs målinger, der anvendes. Og i øvrigt siger WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.), at det indendørs støjniveau bør være under 30 dB i boliger«. Den ansvarlige teknik- og miljøborgmester i København, Ayfer Baykal (SF), ønsker ikke at kommentere sagen, før forvaltningen kommer med sin indstilling til Metroselskabets ansøgning. Den politiske afgørelse skal træffes midt i juni. Kommunen har ikke henvendt sig til embedslægen for at få en faglig vurdering af de sundhedsmæssige konsekvenser af metrobyggeriets ønske om at udvide arbejdstiderne. Embedslæge Kåre Kristiansen siger til Politiken: »Jeg ville afgjort kigge på sagen med interesse – lad mig sige det sådan«. »Nattestøj er betydeligt mere generende end dagstøj, og op til 77 dB ved facaden synes jeg lyder som et højt støjniveau og noget, man skal overveje alvorligt«. Embedslægen siger, at støj og typer af støj opleves individuelt, hvorfor det er svært at udtale noget generelt om de helbredsmæssige konsekvenser. »Men der er ingen tvivl om, at det er usundt at være generet af støj gennem længere tid, og der er en bred vifte af symptomer«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden