Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

sejr. Hidtil har soldater kun kunnet få tilkendt arbejdsskadeerstatning, hvis deres posttraumatiske stresslidelse slog igennem seks måneder efter, de kom hjem. Nu kan de få det flere år efter.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

sejr. Hidtil har soldater kun kunnet få tilkendt arbejdsskadeerstatning, hvis deres posttraumatiske stresslidelse slog igennem seks måneder efter, de kom hjem. Nu kan de få det flere år efter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny lov sikrer erstatning til veteraner med forsinket stresslidelse

Over 200 afviste sager for veteraner med posttraumatisk stress bliver nu genoptaget

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny udredning om den posttraumatiske stresslidelse, PTSD, ændrer med det samme arbejdsskademyndighedernes praksis.

Det betyder, at flere krigsveteraner og andre, der har været udsat for traumatiske begivenheder i forbindelse med deres arbejde, kan få anerkendt deres psykiske sygdomme som en arbejdsskade.

Fremover får personer, hvor PTSD først viser sig fuldt ud op til flere år efter, at de har været udsat for traumatiske begivenheder, også mulighed for at få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade.

I dag kan danske veteraner og andre alene få anerkendt deres psykiske sygdomme, hvis de har PTSD, der viser sig fuldt ud inden for de første seks måneder efter, at belastningen er stoppet.

Systemet har ikke fulgt med den nyeste viden »Vi har et fælles ansvar for mennesker, vi har sendt ud på missioner og i krig - og som kommer hjem efter voldsomme oplevelser, der kan påvirke både dem og deres familier utroligt hårdt mange år frem«, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Ifølge ministeren har noget tydet på, at arbejdsskade-systemets praksis ikke har fulgt med den nyeste lægefaglige viden om PTSD.

»Derfor er jeg rigtig glad for, at vi fik sat gang i udredningen. For nu viser det sig, at langt flere veteraner kan få anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade«.

Der er bred enighed i Folketinget om, at veteraner skal have hjælp.

»Vores soldater stiller op for os herhjemme, når vi beder dem om det. Så er det efter vores opfattelse også kun rimeligt, at vi som samfund gør, hvad vi kan, for at hjælpe soldaterne, når de kommer hjem«, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

200-250 sager genoptages

Udredningen om PTSD giver videnskabelig dokumentation for, at PTSD kan udvikles senere end seks måneder efter, at en person er blevet udsat for en traumatisk begivenhed.

Forsinket PTSD udvikler sig typisk sådan, at den enkelte har haft symptomer på PTSD inden for de første måneder, og at sygdommen er udviklet i fuldt omfang inden for få år. Det bliver også kriterierne for at få anerkendt forsinket PTSD som en arbejdsskade.

Arbejdsskadestyrelsen vil med det samme genoptage alle tidligere afviste sager, hvor veteraner har anmeldt en psykisk sygdom, og vurdere sagerne efter den nye viden om PTSD. Det vil dreje sig om cirka 200-250 sager.

Arbejdsskadestyrelsen har desuden cirka 150 verserende veteransager, som også vil blive revurderet som følge af den nye viden.

Efter sommerferien vil det blive endeligt vurderet, om udredningen har konsekvenser også på andre områder. Samtidig vil regeringen i samråd med Folketingets partier se på, om der er behov for andre tiltag i forhold til veteraner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden