Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Retur. Safiullah jafari flygtede for halvandet år siden til Danmark. Nu frygter han at blive sendt hjem til Afghanistan.
Foto: Finn Frandsen

Retur. Safiullah jafari flygtede for halvandet år siden til Danmark. Nu frygter han at blive sendt hjem til Afghanistan.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Familieløse børn og unge risikerer hjemsendelse

Justitsministeriet overvejer et center i Kabul for udviste afghanske børn og unge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Safiullah Jafari er 17 år, har han stadig en tøjelefant, som han trykker tæt ind til sig hver aften, når han går i seng på asylcentret i landsbyen Vipperød tæt ved Holbæk. Elefanten er en af de få ting, der giver ham tryghed .

For halvandet år siden kom Safiullah Jafari til Danmark som flygtning fra Afghanistan. Han var flygtet alene uden sin familie.

Juridisk tomrum Han holder armene stramt rundt om sin krop, når han fortæller, hvordan en stor del af rejsen til Danmark foregik ved, at han klamrede sig til nogle rør i undervognen på en lastbil.

»Jeg vidste, at hvis jeg slappede af i armene og faldt ned på kørebanen, ville jeg blive slået ihjel«, siger han.

Myndighederne har vurderet, at han ikke er personligt forfulgt i Afghanistan, og derfor afslået asyl. Så mens de danske kamptropper nu er på vej ud af Afghanistan, er Safiullah Jafari – i hvert fald i princippet – på vej den anden vej.

Problemet er blot, at han befinder sig i et juridisk tomrum. For hidtil har de danske myndigheder ikke været i stand til at finde hans familie i Afghanistan, og derfor har de ikke kunnet sende ham tilbage.

Mange unge asylansøgere
De seneste seks år er over 1.100 afghanske unge under 18 år – langt overvejende drenge – kommet til Danmark uden deres familie.

De fleste får asyl eller midlertidig opholdstilladelse, men der er stadig en relativt stor gruppe, der ligesom Safiullah Jafari får afslag på at kunne blive i Danmark. Sidste år handlede det om 54 mindreårige unge og året før om 31.

Mange af dem får i praksis mulighed for at blive, indtil de fylder 18 år og bliver myndige, hvorefter de lettere kan sendes tilbage.

Det helt afgørende for mig er, at vi kan garantere børnene den fornødne sikkerhed

Men de seneste år har embedsmænd fra det danske Justitsministerium sammen med Sverige, Storbritannien, Holland og Norge været tæt involveret i forhandlinger med den afghanske regering om at oprette et center i Kabul, som europæiske lande kan sende de afghanske flygtningebørn til, som får afslag på asyl.Planen er dog så kontroversiel, at det stadig ikke er lykkedes at få centret etableret. Blandt andet stiller Sverige krav om, at der skal være vagter i centret, og det er foreløbig uklart, om de skal være bevæbnede.

Samtidig vil den danske regering først beslutte, om Danmark skal være med til at drive centret, når forhandlingerne er afsluttet.

Skepsis i Red Barnet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S), som er på ferie, men allerede på forhånd vækker planen dyb bekymring i regeringspartierne SF og de radikale. »Det helt afgørende for mig er, at vi kan garantere børnene den fornødne sikkerhed og et fornuftigt livsforløb. Umiddelbart er jeg usikker på, om det kan lade sig gøre «, siger SF’s retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen.

LÆS OGSÅ Det radikale bagland deler holdningen. »Vi vil i høj grad lade vores indstilling afhænge af, hvordan organisationer som Red Barnet vurderer centret«, siger hovedbestyrelsesformand Klaus Frandsen. Netop Red Barnet har længe været meget skeptisk og udtrykt stor tvivl om, hvorvidt centret vil blive et mål for Taleban, og hvorvidt de afghanske myndigheder vil være i stand til at tage ordentlig hånd om de hjemsendte børn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden