Alene. Ahmed Akkari har de seneste dage holdt sig skjult for at undgå uro. I morgen deltager han i et debatmøde på Kolding Bibliotek.
Foto: Joachim Adrian

Alene. Ahmed Akkari har de seneste dage holdt sig skjult for at undgå uro. I morgen deltager han i et debatmøde på Kolding Bibliotek.

Danmark

Muslimske grupper vil fryse Ahmed Akkari ud

Akkari frygter ballade, men yderfløjen vil helst tie hans kursskifte ihjel.

Danmark

Det kan formentlig godt betale sig at komme et pænt stykke tid før kl. 19 i morgen aften, hvis man vil sikre sig en plads i Kolding Biblioteks debatlokaler i kælderen.

For dagens foredragsholder er noget mere kontroversiel end de fleste af bibliotekets gæster.

Ahmed Akkari blev landskendt i 2005 som leder af en delegation af danske muslimer, der rejste rundt i Mellemøsten for at søge opbakning til modstanden mod Jyllands-Postens Muhammedtegninger. Rundrejsen blev senere betegnet som en af de vigtigste grunde til, at krisen eskalerede.

Det fortryder Ahmed Akkari i dag. I et interview med BT i tirsdags fortalte han, at han nu ikke længere mener, det var en fejl af Jyllands-Posten at bringe tegningerne, og at ytringsfriheden var vigtigere end hensynet til religiøse følelser. Et synspunkt han i dag uddyber i et stort interview i Politikens PS-sektion.

Vi har besluttet overhovedet ikke at udtale os om Ahmed Akkari

»Jeg må indrømme, at jeg i 2005 var fuldstændig overbevist om, at det, jeg gjorde, var det rigtige. Og jeg var fuldstændig ligeglad med, hvad det så medførte. Jeg var grebet af det, jeg mente var sandheden«, siger Akkari og understreger, at »selvfølgelig ville det være okay at genoptrykke dem. Man har jo lov til at udtrykke sig«.

Trusler og hademail Allerede i 2008 sagde Akkari til Berlingske Tidende, at han fortrød rundrejsen. Men hans udmeldinger den seneste uge går endnu længere og har udløst skarpe reaktioner fra den yderfløj, han tidligere tilhørte.

Hele ugen har han modtaget trusler og hademail og er blevet kaldt »hund« og »røvslikker«. Af samme grund frygter han, at der kan opstå uroligheder ved debatarrangementet i Kolding.

Men faktisk har truslerne været færre, end han havde forventet, siger den 35-årige lærer. Og det er der en klar grund til.

»Jeg har fået at vide fra kilder i miljøet, at en række grupper har mødtes og vedtaget at fryse mig ud – at tie mine udmeldinger ihjel. Det er en tavshedsstrategi, i håbet om at samfundet ikke tager imod min måde at give udtryk for min kritik på. Hvis det sker, kan man så sige til gruppernes medlemmer: Der kan I bare se, hvordan de her frafaldne bliver smidt på gaden. Og så bliver det et argument for at sige til alle andre, der vil diskutere det, jeg har sagt, at de skal holde mund«, siger han.

Reaktionen ærgrer Akkari

Meldingen syntes at blive bekræftet, da Politiken i går forsøgte at få en kommentar fra Islamisk Trossamfund.

En talsmand ville kun sige, at »vi har besluttet overhovedet ikke at udtale os om Ahmed Akkari«.

Reaktionen ærgrer Ahmed Akkari.

Han havde håbet, at hans udmeldinger ville skabe ny debat og måske overbevise nogle af de mere yderliggående medlemmer af miljøet om, at alt kan diskuteres – selv meget følsomme religiøse spørgsmål. Men han medgiver, at det trods alt er bedre, end at der ligefrem bliver opfordret til ballade.

»Men hvis ikke det lykkes nu at få samfundet til at skrotte mig og isolere mig, så tro mig, så kommer den anden bølge. De er ikke blevet mere menneskelige eller mere tolerante, og der er stadig en holdning om, at det er os mod alle andre – de er bare blevet dygtigere til strategien«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce