Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Doping. I lande som Australien og Storbritannien har antidopingmyndighederne allerede i flere år haft en angiverlinje.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Doping. I lande som Australien og Storbritannien har antidopingmyndighederne allerede i flere år haft en angiverlinje.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Angiverlinje skal bremse doping

Anti Doping Danmark opruster med en døgntelefon til tip om medicinsk snyd i elitesport, motionsdoping og det kriminelle marked. Erfaringer fra udlandet er gode.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I kampen mod misbrug af steroider, væksthormoner og EPO opruster Anti Doping Danmark nu med et nyt våben.

Organisationen opretter i dag en døgnåben telefonlinje, der har til formål at modtage konkrete tips om medicinsk snyd og lyssky forretninger. Det kan både handle om specifikke topatleter, betændte motionscentre for almindelige danskere eller ligefrem bagmændene og det kriminelle marked i det hele taget.

Succes i udlandet »Vi ved, at der foregår lyssky ting i organiseringen af doping, og hvis vi på den her måde kan få informationer om, hvad der foregår, gør det os i stand til at målrette vores indsats bedre. For eksempel kan det kaste lys over, om der er bestemte personer, sportsgrene, klubber eller miljøer, vi skal begynde at forhøre os om og undersøge nærmere«, siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark:

»Tip og efterretninger er nødvendige i vores arbejde, hvis vi skal være gode nok. Målet med det her er også at få den information, vi ikke vidste, at vi manglede«.

I lande som Australien og Storbritannien har antidopingmyndighederne allerede i flere år haft en angiverlinje, hvor det er muligt at henvende sig anonymt.

Og det med succes. Gentagne gange har tippene ført til, at dopingjægerne har efterforsket bestemte personer eller miljøer og på den baggrund rejst sager.

»UK Anti-Doping modtager information fra en bred vifte af kilder, blandt andet atletmiljøerne, via vores fortrolige ’anmeld doping i sport’-hotline. Vi kommenterer ikke på det præcise antal af tips, men kvaliteten af beskederne fra dette redskab er ekstremt høj «, skriver det britiske antidopingagentur i en mail.

Politi og idrætsforbund er positive
Politiken har tidligere beskrevet, hvordan misbruget af anabolske steroider i fitnessmiljøet er større, end myndighederne hidtil har troet, og hvordan Danmark de senere år har fungeret som transitland på det kriminelle dopingmarked i Europa.

Siden har regeringen med bred opbakning i Folketinget fremsat et lovforslag, der vil hæve strafferammen for grov dopingkriminalitet fra to til seks år.

Leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) Michael Ask er også glad for udsigten til at kunne få borgernes hjælp til at bekæmpe dopingkriminaliteten via den nye telefonlinje.

Vi må erkende, at vi ikke kan bero alene på dopingprøver»Vi er altid interesseret i at få gode tip fra borgere, der kan føre til, at vi får stoppet den form kriminalitet«, siger han, men ønsker ikke at kommentere, om dopingbekæmpelsen vil blive prioriteret yderligere med udsigten til konkrete angivelser og den øgede strafferamme – netop politiets prioritering af området har det seneste år været under beskydning fra både jurister og politikere.
Klassisk detektivarbejde

Mens politiet håber, at angiverlinjen kan føre til straffesager, glæder elitechefen i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Jesper Frigast Larsen, sig over det nye ’værktøj’ over for dopingsnyd i elitesport. »Vi må erkende, at vi ikke kan bero alene på dopingprøver, når folk som cykelrytterne Lance Armstrong, Michael Rasmussen og andre har været testet hundredvis af gange, uden at vi har kunnet afsløre deres snyd. Derfor må vi bruge mere klassisk detektivarbejde«, siger han.

LÆS OGSÅ Samme besked lyder fra Dansk Atletik Forbund (DAF) og Danmarks Cykle-Union (DCU) – to af de sportsgrene, der internationalt set er meget plaget af doping.

»Der er givetvis nogen, der ikke tør stå frem . Nu er der mulighed for at gøre det anonymt og fortroligt, og så tror jeg også, at der kommer flere informationer frem«, siger DAF-formand, Karsten Munkvad.

’Stop doping’-linjen er døgnbemandet af sikkerhedsfirmaet Akkurate, der har tidligere efterforskere fra politiet og PET blandt de ansatte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden