Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: ADRIAN JOACHIM
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF solgte sig dyrt for at give plads til Sass

Der skulle to fyrede socialdemokrater til at gøre Henrik Sass Larsen minister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag lidt ud på aftenen besluttede den nu forhenværende socialminister, Karen Hækkerup (S), at bede sin chauffør om at køre hende en tur fra hjemmet i Dragør til ministeriet ved Holmens Kanal for at få ryddet op og smidt ud. Hun skulle alligevel ikke være der længere, vidste hun.

Et par SF’ere havde talt over sig og ladet sive, at partiformand Annette Vilhelmsen stod til at overtage hendes kontor. Derfor tænkte Hækkerup, at hun lige så godt kunne få gjort rent bord med det samme. Og ganske rigtigt. Midt under oprydningen ringede telefonen, og en stemme fra Statsministeriet lod forstå, at socialministeren gerne måtte holde sig klar til en samtale med Helle Thorning-Schmidt ved 22-tiden.

To-tre dagens intensive forhandlinger Karen Hækkerup var et lille tandhjul i kulminationen på mange måneders spekulationer om en regeringsrokade, der i praksis blev landet gennem to-tre dages intensive forhandlinger mellem de tre partiledere Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager (R) og Annette Vilhelmsen (SF). Forhandlinger, der tog fart i Statsministeriet tirsdag eftermiddag.

For efterhånden meget længe siden, i månederne efter SF’s formandsskifte, lod folkesocialisterne på de indre linjer forstå, at de gerne ville drøfte en regeringsrokade. Med en handelsminister, en skatteminister og en erhvervs- og vækstminister har regeringens mindste parti haft en del ministerposter med beskeden appel til SF’s kernevælgere. De to øvrige regeringspartnere var på de indre linjer afvisende og har ofte overlegent sagt, at SF’erne jo sådan set selv sad med nøglen til en rokade. Den sad i døren til Udenrigsministeriet, hvor Vilhelmsen ved at at ofre den forhenværende partiformand Villy Søvndal kunne åbne døren til en større rokade ved at give S eller R adgang til SF’s mest prestigefulde ministerium.

Pludselig fik Socialdemokraterne travlt
Men i de seneste måneder har diskussionerne ændret sig. Som sommerferien nærmede sig, virkede det pludselig som om, det var Socialdemokratiet, der havde mest travlt. Der blev sendt masser af signaler om, at både Henrik Sass Larsen og Nicolai Wammen stod til forfremmelse – og dermed til særdeles attraktive, prestigefulde poster.

Det forlyder fra centrale ministre, at der før sommerferien lå en forståelse i regeringstoppen af, at en regeringsrokade skulle komme i den nye sæson. Men intet var aftalt definitivt, og blandt partierne var der forskellige opfattelser af, hvornår den skulle effektueres. SF’erne havde læst, hvor magtpåliggende det var for Socialdemokratiet at få Sass Larsen ind på holdet og lod forstå, at de principielt ikke så noget presserende behov for at gennemføre en rokade nu. Det kunne f.eks. sagtens vente til efter et kommunalvalg.

Samtidig blev det med en vis selvbevidsthed gjort klart, at Annette Vilhelmsen egentlig godt kunne leve med at fortsætte på den erhvervs- og vækstministerpost, som socialdemokraterne havde udset sig til Henrik Sass Larsen.

Sass er ikke en hvilken som helst politiker, som kan sættes på en hvilken som helst post. Det skal være stort og tungt – og i socialdemokratisk optik drejede det sig i realiteten om enten Skatteministeriet eller Erhvervs- og Vækstministeriet.

Af samme grund valgte SF at spille hårdt den anden vej. Skulle Sass have partiformandens ministerpost, måtte Vilhelmsen have undervisningsministerposten, lød topprioriteten hos SF’erne.

Hvilket Bjarne Corydon ad flere omgange fik at vide via telefonen onsdag aften. Han måtte mere end en gang forlade en middag under det såkaldte Sorø-møde, hvor han holdt tale for spidserne i den danske uddannelsesverden på Sorø Akademi. Han holdt netop tale om, hvorfor han personligt er så engageret i uddannelsesområdet, mens Thorning i Statsministeriet var fuld gang med forhandlingerne om undervisningsministerposten.

Stor rokade urealistisk
Situationen var ikke enkel. Flere socialdemokrater har gennem de seneste måneder ladet forstå, at ikke bare Sass stod til en forfremmelse, men også at Nicolai Wammen var et rigtig godt bud på at afløse SF-veteranen Villy Søvndal.

De konkluderede hurtigt, at en stor rokade ikke var realistisk – og derfor var Villy Søvndal og Udenrigsministeriet irrelevant. Da hverken SF eller de radikale så nogen ide i at lade Socialdemokratiet have seks-syv af de vigtigste ministerier i regeringen, blev tanken droppet. Samme vej gik det i forhold til socialdemokratiske følere om at lade Henrik Sass Larsen komme med i regeringens prestigefulde økonomiudvalg.

Derfor stod det klart, at Nicolai Wammen – som i det interne S-hierarki stod til forfremmelse fra det indholdsmagre europaministerium – ikke kunne flyttes til posten som udenrigsminister.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS PORTRÆTTET

Af samme grund var det nødvendigt med en intern socialdemokratisk rokade, og derfor blev Nick Hækkerup fra Henrik Sass Larsens dominerende kaffeklub,Morgenmadskluben, ofret som forsvarsminister til fordel for Wammen. Det er formentlig det, Sass Larsen torsdag aften sad og diskuterede på kontoret med brødrene Ole og Nick Hækkerup, netop som Helle Thorning-Schmidts rundringning til diverse ministre tog fart.

De radikale havde på forhånd meddelt, at de ikke ønskede at tage del i en regeringsrokade. Partiet, der skiftede ud i vinter, da Marianne Jelved afløste Uffe Elbæk, har et forholdsvis uerfarent hold i Folketinget. Men Margrethe Vestager havde ventileret, at hun ønskede en hurtig rokade, så holdet blev sat hurtigt og rokaderygterne ikke kom til at ligge som en dyne Christiansborg i ugevis i den nye politiske sæson. Forfremmelse af Pia Olsen Dyhr

Socialdemokratiet var omvendt totalt afvisende over for Vilhelmsens ønske om at overtage undervisningsministerposten, og derfor var der betydelige tovtrækkerier mellem S og SF.

Vilhelmsen lod forstå, at hun ønskede et styrket socialministerium, hvor børneområdet er med. Desuden afviste SF en socialdemokratisk tanke om at styrke Pia Olsen Dyhrs handelsministerium. Det blev gjort klart, at partiet ønskede et rigtigt ministerium med egen departementschef, hvilket resulterede i Transportministeriet. Og en klar forfremmelse af Pia Olsen Dyhr på regeringens interne linjer. Hun overtager Holger K. Nielsens plads i regeringens koordinationsudvalg – en plads, som skatteministeren har ønsket at blive friholdt fra på grund af arbejdspresset. Men samtidig et signal om, at Olsen Dyhr nu er en klar nummer tre i SF-hierarkiet.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Magtkampen om fordelingen af ministerier blev reelt afsluttet natten mellem onsdag og torsdag. Med Pia Olsen Dyhr i Transportministeriet måtte Henrik Dam Kristensen ofres. Og med Vilhelmsen i Socialministeriet var Karen Hækkerup til overs. Da Helle Thorning-Schmidt ringede til hende, lod hun forstå, at hun ønskede, at den nye fødevareminister skulle forsøge sig med en mindre teknisk og mere værdipolitisk tilgang til fødevareområdet.

Den detroniserede fødevareminister Mette Gjerskov var på vej i seng i privaten i Gundsø, da Statsministeriet pludselig ringede. De diskuterede, hvad Mette Gjerskov kunne tænke sig, og alt tegner til, at den udenrigspolitisk interesserede eks-minister som plaster på såret får en post som formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Der skulle to fyrede socialdemokrater til at gøre Henrik Sass Larsen til dagens mand i skysovs. Det blev Sass Larsens rokade. Men det blev samtidig en rokade, der gav regeringens mindste parti en langt tungere portefølje, end den nogensinde har haft. Med områderne socialpolitik, udenrigspolitik, sundhedspolitik, transportpolitik, skattepolitik og miljøpolitik i bagagen vil der formentlig være længere mellem drillerierne om SF som regeringens underdog med de fejlcastede ministre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden