Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Velgørenhed. Initiativtagerne Tina Andersen og Jan Mathiasen fører an i feltet på vej mod Ringkøbing. Holdet cykler Danmark rundt for at skabe opmærksomhed om de 140.000 børn og unge, der har oplevet sorg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Team Giv Håb sætter sig i sadlen for sørgende børn

34 frivillige cykler 1.000 km med kampagne til fordel for børn og unge i sorg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flueben og en underskrift.

Det var det eneste, klasselæreren kvitterede med, da Tina Andersen viste sin kontaktbog første dag efter sommerferien.

Hun var 16 år, og i kontaktbogen havde hendes far skrevet, at hun skulle til sin mors begravelse og derfor ikke kunne komme i skole dagen efter.

»Min lærer klappede bare sammen og skrev under. Det var den eneste respons, jeg fik fra skolen. Det er uhyggeligt, at ingen talte med mig om det, og det er sørgeligt at tænke på, at det stadig foregår sådan nogle steder«, siger Tina Andersen.

Derfor har den i dag 46-årige kvinde sammen med sin mand, Jan Mathiasen, samlet et cykelhold, der har cyklet Danmark rundt i denne uge for at støtte børn og unge, som har oplevet alvorlig sygdom eller dødsfald i deres nære familie.

Ægteparrets initiativ sker som et led i kampagnen ’Giv håb’, som organisationen Børn, Unge & Sorg satte i værk sidste år for at øge kendskabet til organisationen og samle penge ind til arbejdet med børn og unge, der oplever sorg.

LÆS OGSÅ

Tina Andersens mor begik selvmord, men Tina talte hverken med sin far, lærere eller andre professionelle om morens død, fordi det var et tabu.

Hun husker derimod, hvordan hun løb efter kvinder på gågaden i Odense, fordi hun troede, det var hendes mor, hun havde set, og hvordan der gik år, før hun kunne få sig selv til at sige, at hun ikke havde en mor.

Hun er overbevist om, at hun ville have haft lettere ved at komme videre, hvis hun havde modtaget professionel hjælp.

Jeg kunne godt have brugt en terapigruppe, så jeg ikke gik og følte mig forkert

»Det gør ondt på mig, at der render børn og unge rundt i dag, som ikke får hjælp, fordi familie eller venner ikke taler med dem, eller fordi de ikke ved, hvor man skal søge hjælp, eller fordi der kan være lang ventetid på hjælpen«, siger Tina Andersen.
Ventelister på et år

Politiken møder cykelholdet på Torvet i Varde, som denne varme dag er stopfyldt af børn, der sælger ud af bedagede barbiedukker, klistermærker og fodboldkort.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Loppemarkedet går i stå for et kort øjeblik, da 34 ryttere i grønne dragter entrer torvet. Inde fra rådhuset vælter det ud med børn, der ivrigt og ude af takt vifter med dannebrog for at byde Team Giv Håb velkommen til Vestjylland, hvor de bliver modtaget af viceborgmester Lisbeth Rosendahl.

»Vi har haft medvind hele vejen«, siger Tina Andersen, da hun springer af cyklen.

Holdet har cyklet 57 km fra Ribe, og sveden hagler af de fleste af dem, selv om de siden januar har spinnet i træningscentre og siden april har trænet på landeveje.

LÆS ARTIKEL

Men rytterne ser næsten professionelle ud i deres stramme dragter, racercykelhjelme og hurtige briller. Flere af mændene har endda barberet ben. Det eneste, der afslører dem, er, at nogle af dem har lidt mere spæk på sidebenene, end professionelle cykelryttere sædvanligvis har. En hel del mere endda.

Mads Dippel Rasmussen sætter hænderne i siden og læner sig forover. Jo, det har været hårdt, og jo, det kan allerede mærkes i kroppen.

Før han kom på Team Giv Håb, cyklede han kun på arbejde, som vel at mærke er en tur på sølle 1,5 kilometer hver vej. Han har meldt sig på holdet, fordi han som sygeplejerske ser mange børn og unge, der oplever sorg.

»Derfor er det en sag, der falder inden for det, jeg tror på«, siger han.Sådan har de fleste på holdet en motivation for at være med. Mange har selv oplevet at miste en far, en mor eller en søskende, som 24-årige Rikke Storgaard, der mistede sin lillesøster for to et halvt år siden.

Da søsteren døde på hospitalet af sin medfødte lungesygdom, var der ingen, der henviste Rikke Storgaard til professionel hjælp. Hun opdagede Børn, Unge & Sorg ved et tilfælde, men blev mødt med en ventetid på et år, før hun kunne komme i en sorggruppe med andre unge, der havde mistet en søskende.

»Jeg kunne godt have brugt en terapigruppe, så jeg ikke gik og følte mig forkert. Først var jeg hende med den syge søster, så var jeg hende med den døde søster, og nu skal jeg vænne mig til at have et almindeligt liv«, siger Rikke Storgaard. Flere cykelhold for håb på vej

Cykelholdet er med til at indsamle penge til Børn, Unge & Sorg, blandt andet ved at sælge ’Giv håb’-armbånd. Det er nødvendigt, fordi der lige nu er ventelister til nogle sorggrupper på op til et helt år. »Rytterne fungerer som ambassadører. De er med til at skabe synlighed, og det er der brug for, for det er lidt tilfældigt, om børnene hører om os eller får en brochure på hospitalet«, siger direktør i Børn, Unge & Sorg Preben Engelbrekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE TRAILER Næste år udvides projektet til tre cykelhold med afgang fra København, Aarhus og Odense, hvor organisationen har kontorer. Team Giv Håb sætter sig i sadlerne igen og kører af sted i et samlet felt i et tempo, der tillader, at de kan sludre undervejs. Hurtigt kommer de ud af Varde og ud til efterhånden matte, flade marker på begge sider. De har 93 km foran sig, inden de når Ringkøbing, som er dagens mål. Cykelholdet startede i Odense i mandags, og når det kører over målstregen på Frederiksberg i dag kl. 14, parallelt med Post Danmark rundt, har det cyklet mere end 1.000 km.

Nils Malmros næste film, 'Sorg og Glæde', er ikke for sarte sjæle. Filmen har fået en del omtale i pressenog handler om det mørkeste kapitel i instruktørens eget liv. Dengang Malmros’ kone i et øjebliks psykose dræbte deres baby. Kilde: Nordisk Film

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden