Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Retssikkerhed. Ventetiden ved domstole er for lang og derfor foreslår udvalg at hæve bagatelgrænse.
Foto: ANITA GRAVERSEN (arkiv)

Retssikkerhed. Ventetiden ved domstole er for lang og derfor foreslår udvalg at hæve bagatelgrænse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere skal miste ret til at anke domme

Domme i civile sager om under 50.000 kroner skal ikke længere kunne appelleres. Også indgreb mod børnesager

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere skal have færre muligheder for at anke en dom i en civil retssag fra byretten til landsretten.

For eksempel skal sager om tvangsfjernelse af børn og sager, der handler om mindre end 50.000 kroner, ikke længere frit kunne indbringes for landsretten.

Det er et udvalg under Justitsministeriet, som lægger op til at indskrænke folks ret til at få en ny vurdering fra en højere domstol.

Skal nedsætte ventetider Manøvren er et forsøg på at gøre noget ved et påtrængende problem i retsvæsenet - nemlig at borgere ofte må vente i urimelig lang tid på at få en dom i en civil retssag.

At der dermed gøres et indhug i borgernes rettigheder, er udvalget helt på det rene med.

»Det er det klare udgangspunkt i dansk ret, at en part også i en civil sag har ret til at få sin sag prøvet i to instanser«, hedder det i et notat fra udvalget.

»Denne adgang til appel er med til at sikre velfunderede og materielt rigtige afgørelser«, bliver det slået fast.

Ikke desto mindre skønner udvalget med retspræsident Bjarne Christensen i spidsen det forsvarligt at bryde med traditionen.

I dag er grænsen 10.000
I dag er beløbsgrænsen for fri anke af en retssag 10.000 kroner, men fremover skal beløbet op på 50.000 kroner, mener udvalget.

Desuden kan folk blive mødt af et rødt stoplys, hvis landsrettens dommere vurderer, at der ved en anke ikke er udsigt til et andet udfald.

Hvis forslagene bliver gennemført, vil landsretterne årligt opleve en reduktion på flere hundrede sager.

Et argument for at stoppe for anke af sager om tvangsfjernelse af børn er, at Vestre og Østre Landsret meget sjældent ændrer byrettens afgørelse. Det sker kun i 2,2 procent af sagerne, fremgår det af notatet.

Til gengæld vil udvalget sikre, at der i særlige tilfælde kan gives dispensation, så byretssager både om tvangsfjernelse og om beløb under 50.000 kroner alligevel kan ankes til landsretten. Nemlig hvis der er særlige gode grunde til en ny behandling.

Kritik af stramning

Professor, dr. jur. Eva Smith har været kritisk over for stramningerne:

»Det er en beklagelig udvikling«, skrev hun i foråret i en mail til Ritzau. Og formanden for Danske Advokater, Lars Svenning Andersen, har sagt, at det er et tilbageslag for folks retssikkerhed - men at det måske er den bedste løsning, når der stilles krav om effektivisering.

Udvalgets notat om begrænsninger af folks ret til appel er for tiden i høring.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden