Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling(Arkiv)
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Overvågning. Hvis dit telefonnummere tidligere har været brugt af folk, der er blevet overvåget af danske eller amerikanske myndigheder, kan det få store konsekvenser senere hen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Det forkerte telefonnummer kan få dig i problemer

Hvis man får et nummer, som er registreret hos myndighederne, kan det få konsekvenser. Og danske myndigheder kan ikke stille meget op.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De myndigheder, som ved, hvorfor 24-åige Tobias Linde Schantz tidligere på sommeren fik afslag på at rejse til USA, selv om han har en ren straffeattest og ikke er politisk aktiv, vil ikke sige noget om det.

Men ifølge efterretningsekspert Flemming Splidsboel er det meget sandsynligt, at Tobias Linde Schantz fik afslag, fordi han havde overtaget et telefonnummer fra en mand, som PET har interesseret sig for.

LÆS OGSÅ

»Hvis nummeret er blevet registreret af PET, vil det formentlig også poppe op, hvis man angiver nummeret i en ansøgning til de amerikanske myndigheder«, siger Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet.

Vigtigt samarbejde
Flemming Splidsboel er ikke i tvivl om, at danske myndigheder udveksler oplysninger med amerikanerne i forbindelse med det kontroversielle overvågningsprogram NSA, som de seneste måneder er blevet offentligt kendt gennem den berømte whistleblower Edvard Snowden

»I forbindelse med NSA-overvågningen har USA jo sagt, at PET har fået oplysninger, som har været med til at forhindre terrorangreb i Danmark. Jeg er sikker på, at PET lægger meget stor vægt på samarbejdet med amerikanerne, fordi de netop har så meget information«.

»Edward Snowden har været med til at kvantificere overvågningen og har vist, at det er vanvittigt store mængder information, der er tale om, og der er mange efterretningstjenester, som er lykkelige for at kunne koble sig på den strøm af informationer. Det gælder også PET, men prisen for det kan selvfølgelig være, at amerikanerne stiller krav om, at PET så også skal videregive oplysninger, som er relevante for USA«, siger han.

Én mulighed er altså, at telefonnummeret er blevet registreret i en database på grund af sin tidligere ejermand, og at det ikke er blevet opdateret, at telefonnummeret nu benyttes af en anden person.

Direkte overvågning en mulighed
Men ifølge Flemming Splidsboel er en anden mulighed, at amerikanerne selv har opsnappet og registreret telefonnummeret gennem deres overvågningssystemer.

De beskeder, som Tobias Linde Schantz har modtaget – dem, som egentlig var rettet til den tidligere ejer af nummeret – kan have haft et indhold, som er blevet opsnappet af overvågningssystemerne.

Hvis nummeret er blevet registreret af PET, vil det formentlig også poppe op, hvis man angiver nummeret i en ansøgning til de amerikanske myndigheder

»Det er uheldigt for denne unge mand, men som tiden er i dag, bør man gå til PET, hvis man overtager et telefonnummer, hvor man modtager mærkelige beskeder. Den slags kan blive opsnappet, fordi man specifikt aflytter telefonen, eller fordi det bliver fanget af et af de overvågningsnet, man smider ud. Eller det kan være, at de mennesker, som har sendt ting til telefonen, er overvågede, og at telefonen dermed også bliver registreret. Der er mange muligheder«.

Hvis man får afslag på sin Esta-ansøgning fra de amerikanske myndigheder, er der til gengæld ikke mange steder at hente hjælp.

Chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice Ole Egberg Mikkelsen siger, at Borgerservice oplyser danskere om indrejseregler, men ikke kan blande sig i andre landes afgørelser.

»Derfor vil vi først og fremmest anbefale borgerne at tage kontakt til det pågældende lands ambassade, hvis de har fået afslag på indrejse«, siger han.

Håb om visum senere
Advokat Bjørn Elmquist, som er formand formand for Retspolitisk Forening, mener heller ikke, at Tobias Linde Schantz har mange muligheder for at klage over afslaget fra de amerikanske myndigheder. »Der er ingen international instans, som man kan klage til«, siger han.

Bjørn Elmquist tror ikke, at den unge studerende kan få hjælp til at få refunderet de tabte udgifter til rejsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men han kan forsøge at overbevise de amerikanske myndigheder om, at de godt kan give ham indrejsetilladelse i fremtiden ved at forsøge at dokumentere gennem teleselskabet, at telefonnummeret tidligere har været brugt af en anden – og at det er forklaringen på afslaget.

»Så kan han gå til Udenrigsministeriet og Københavns Byret og få en bekræftelse på, at det er ægte dokumenter. Han skulle tage at få denne dokumentation tilvejebragt og certificeret og lade det indgå i sagen, så han kan håbe på, at de kan se rimeligheden i at give ham visum«, siger han.

Numre i karantæne i seks måneder

Brian Zack, som er rådgiver i teleselskabet Telias juridiske afdeling, fortæller, at et telefonnummer kommer i karantæne i minimum tre måneder og maksimum seks måneder, før det bliver givet videre. »Jeg kan fortælle helt specifikt, hvad vi gør hos Telia: Vi går efter de seks måneder. Det vil sige, at et nummer, som en kunde opsiger af en eller anden årsag, vil være passivt i seks måneder. Det gør vi for at sikre, at der går så lang tid imellem, at kunde A og kunde B kunde har haft det i brug, at der ikke opstår misforståelser«. LÆS OGSÅ Det sker kun i helt særlige tilfælde, at et telefonnummer helt udgår, når en kunde opsiger det.

Det kan være i de tilfælde, hvor nummeret har tilhørt en offentlig person, og hvor det vil medføre mange gener for næste bruger at overtage det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden