Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Affaldstønder. Tromler med forurenet materiale fra Risø, hvor det danske atomaffald for tiden opbevares.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Affaldstønder. Tromler med forurenet materiale fra Risø, hvor det danske atomaffald for tiden opbevares.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lolland er svag favorit til at huse atomskraldet fra Risø

Affaldet kan også ende med at blive på Risø eller blive sendt ud af landet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Området ved Rødbyhavn på Lolland er umiddelbart en smule mere velegnet end de fem andre mulige slutdepoter for det radioaktive affald på Risø.

Det fremgår af de seks omegnsstudier, som De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) i går afleverede til Sundhedsministeriet.

Intet er dog afgjort endnu. For det første har eksperterne ikke klart anbefalet nogen af områderne.

LÆS OGSÅ

Man mangler en såkaldt strategisk miljøvurdering, både af de seks områder og af fortsat lagring i et såkaldt mellemlager på Risø. Det er på Risø, at hovedparten af atomaffaldet er oparbejdet i de forsøgsreaktorer, der kørte 1957-2001.

Hertil kommer, at et folketingsflertal har pålagt sundhedsminister Astrid Krag (SF) at undersøge mulighederne for, om vi kan lade udlandet tage skraldet.

Jordskælv trækker ned
Den tvivlsomme ære som foreløbig favorit til at huse affaldet skyldes blandt andet, at lerlagene ved Rødbyhavn er »uforstyrrede« og »forventes at kunne tilbageholde et eventuelt udslip af radioaktivt materiale«.

Det gælder ganske vist også for tre af de andre områder – Kertinge Mark i Kerteminde Kommune, samt Thise og Skive Vest i Skive Kommune.

Men for de to sidstnævnte trækker det ned, at det nordvestlige Jylland har større seismisk aktivitet end resten af landet – for eksempel havde man i 1841 det kraftigste jordskælv, der nogensinde er registreret på dansk område.

Ved Kertinge Mark er der vigtige drikkevandsinteresser, især en vandforsyning til 7.700 husstande, der »ikke har tilstrækkelig stor nødforsyning, hvis magasinerne bliver forurenede«.

Padder versus atomaffald
Rødbyhavn har hverken jordskælv eller særlige drikkevandsinteresser.

Der er heller ikke nogen af den type turistattraktioner, som fremhæves under et par af de andre områder. Vurderingen af Østermarie-Paradisbakkerne på Bornholm nævner eksempelvis Brændegårdshaven.

Rødbyhavn har heller ikke så mange fortidsminder eller fredninger som de andre områder.

Dog findes der »flere mindre vandhuller med padder«, som er beskyttede af EU’s skrappe naturregler.

Det er jo klart, at vi på Lolland ikke har lyst til at få det affaldPaddeproblematikken illustrerer meget godt, at der er ulemper ved alle seks mulige placeringer, også Rødbyhavn. Det lavtliggende område kan også få problemer med stigende vandstand.

»I ekstremsituationer med stormforhold vil der blive et voksende pres på digerne«, skriver eksperterne fra Geus.

Desuden har Lolland Kommune planer om, at Femernforbindelsen skal skabe nyt liv, vækst og udvikling i Rødbyhavn.

Men også flere af de andre områder har erhvervsinteresser at beskytte: Skive Kommune har fremhævet, at et atomdepot næppe vil gavne salget af produkter fra Thise Mejeri. Samme kommune argumenterer også imod en placering ved Skive Vest med henvisning til de to værdifulde råstofgraveområder.

Svært at eksportere skidtet

I slutningen af i år skal eksperterne indsnævre antallet af mulige depoter – fra seks til to. Sideløbende kører undersøgelserne af muligheden for at lade skidtet blive på Risø eller eksportere det. Begge muligheder er dog langtfra ligetil: Lagrene på Risø blev ikke konstrueret til langtidsopbevaring, og flere af de lande, der kunne tage imod det radioaktive affald, har importforbud.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det eneste kendte eksempel på denne type eksport er fra Luxembourg til Belgien – og her er tale om langt mindre mængder, primært fra hospitaler og røgalarmer.

LÆS OGSÅ De fem borgmestre er indkaldt til et møde med Astrid Krag i næste uge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lollands borgmester Stig Vestergaard (S), men kommunens viceborgmester Torben Hansen (SF) siger, at han »selvfølgelig ikke vil være glad«, hvis Lolland skulle blive en af de to sidste i opløbet.

»Det er jo klart, at vi på Lolland ikke har lyst til at få det affald. Men det skyldes ikke kun, at der er en masse psykologi og negativ signalværdi i det. Det skyldes også, at eksperterne jo er uenige, om det er den bedste løsning med sådan et slutdepot i Danmark, eller om man skal sende det til udlandet eller lade det ligge på Risø. Det virker ikke rigtig, som om man kan stole på meldingerne«, siger Hansen.

De op mod 10.000 kubikmeter primært lav- og mellemradioaktivt affald svarer i omfang til næsten to Rundetårne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden