omvendt. Den tidligere Imam Ahmed Akkari har efter eget udsagn ændret holdning til ytringsfrihed og Muhammed-tegningerne.
Foto: JOACHIM ADRIAN

omvendt. Den tidligere Imam Ahmed Akkari har efter eget udsagn ændret holdning til ytringsfrihed og Muhammed-tegningerne.

Danmark

Ahmed Akkari skal holde tale for sine tidligere fjender

PET skal vurdere sikkerheden, når Akkari taler i Trykkefrihedsselskabet.

Danmark

Den tidligere imam Ahmed Akkari skal torsdag aften i Trykkefrihedsselskabet holde tale om sin personlige udvikling fra indædt modstander af Muhammed-tegningerne til nyslået forsvarer af ytringsfriheden og Jyllands-Postens ukrænkelige ret til at trykke satiren.

Dermed kommer han til at stå ansigt til ansigt med sine tidligere modstandere i debatten om ytringsfrihed og islam.

Ahmed Akkari var en af de imamer, der i december 2005 rejste rundt i Mellemøsten i protest mod tegningerne. Han fordømte dem og lagde pres på den danske regering og krævede, at den undskyldte for tegningerne på Danmarks vegne. Rundrejsen betragtes som en af de afgørende årsager til, at Muhammed-krisen eskalerede med afbrænding af danske ambassader, da Akkari ifølge kritikere lagde Danmark for had.

LÆS OGSÅ

Men for tre uger siden i et interview med Jyllands-Posten erklærede Ahmed Akkari, at han ikke længere er imam i danske muslimske miljøer, og at han fortrød rundrejsen. Samtidig advarede han mod de islamistiske mijøer i Danmark. Akkari mødtes siden med tegneren Kurt Westergaard, der har levet under PET's beskyttelse i årevis efter at have tegnet profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

PET vurderer Akkari sikkerhed
»Vi har inviteret Ahmed Akkari, fordi det er fantastisk spændende, hvis han virkelig er vendt på en tallerken og er en afhopper fra islamismen. Han var en af de mest fanatiske modstandere af ytringsfriheden, nu forsvarer han Muhammed-tegningerne. Vi skal lytte til hans forklaring og stille ham kritiske spørgsmål«, siger Katrine Winkel Holm, der er konstitueret formand for Trykkefrihedsselskabet.

Eksperter peger på, at Ahmed Akkari efter sin holdningsændring risikerer at blive et eftertragtet mål for militante islamister, der vil se ham som en forræder. Den tidligere imam har selv sagt, at han allerede har fået trusler via Facebook.

»Islamister hader de frafaldne. Ahmed Akkari har bedt os om at kontakte Politiets Efterretningstjeneste og fortælle, at han kommer på besøg hos os. Det har vi gjort. Så er det PET's opgave at foretage en sikkerhedsvurdering af arrangementet. Det har vi ingen forudsætninger for«, siger Katrine Winkel Holm.

For hende bliver det vigtigste at møde Ahmed Akkari og fornemme, om hans historie om hans holdningsskifte er troværdig. Hun hælder til, at Akkari er til at stole på, men siger samtidig, at den tildligere imam har et langt arbejde foran sig med at genopbygge sin troværdighed.

»Han bør gå i arabiske medier som al Jazeera og al Arabia og fortælle om sin personlige rejse. Det er dér, prøven virkelig skal stå, for der taler han direkte til sine tidligere venner. Han lægger sig ud med dem. Det er ikke nok at sige undskyld til Kurt Westergaard og Naser Khader. Han skal vise med handlinger, at vi kan stole på ham«, siger Katrine Winkel Holm.

En afhopper kan hjælpe danskerne
Under Muhammed-krisen viste en skjult optagelse, hvordan Akkari spurgte, om man ikke skulle sende to fyre ud og sprænge Khader og hans ministerium i luften, hvis Khader blev integrationsminister. Akkari forklarede siden, at det var sagt i spøg, men hverken Naser Khader selv eller Politiets Efterretningstjeneste kunne se det morsomme i udtalelsen.

Katrine Winkel Holm forventer, at offentligheden kommer til at høre meget til Ahmed Akkari fremover.

»Han er en afhopper, og derfor bliver han en vigtig figur de kommende år. Han har en vigtig indsigt i de islamistiske miljøer og kan advare danskerne om, hvad der foregår. Sådan var det også under den kolde krig, hvor afhoppere advarede Vesten. Jeg håber, at han oprigtigt er en afhopper. Hvis han er det, så er det vigtigt at lytte til ham«, siger Trykkefrihedsselskabets konstituerede formand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er velkommen som medlem

Personligt vil hun spørge ham til »hans syn på de steder i Koranen, hvor der opfordres til vold mod anderledes troende«:

»Men hvis han melder klart ud omkring de ting, så risikerer han sit eget liv. Derfor er det ikke sikkert, at han kan melde så klart ud, som vi ønsker. Men han skal under alle omstændigheder svare på, hvad han har tænkt sig at gøre for at rette op på al den skade, han har forvoldt. Kurt Westergaard, Jyllands-Posten og andre lever med dødstrusler på grund af blandt andre Ahmed Akkari«.

Vil I tilbyde ham optagelse i Trykkefrihedsselskabet?

»Ja. Enhver, som går ind for ytringsfrihed, er velkomne. For et år siden havde i ikke inviteret ham. Vi inviterer gerne folk, som vi er uenige med. Men det, han sagde om, at Khader skulle blive bombet, hvis han blev integrationsminister, gjorde, at vi ikke ville lukke ham ind. Men det har han lagt bag sig nu. Der kommer til at gå noget tid, før han har opbygget sin troværdighed. Vi har før set reform-islamisker vende rundt igen«, siger Katrine Winkel Holm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce