Halima lever under jorden og bor på et krisecenter med sine børn, fordi hun frygter sin egen familie.
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Halima lever under jorden og bor på et krisecenter med sine børn, fordi hun frygter sin egen familie.

Danmark

Truet kvinde: »De siger, jeg skal dø«

Dansk-marokkanske Halima frygter, at hendes familie vil slå hende ihjel, fordi hun har forladt den mand, de fandt til hende.

Danmark

Politiet har udstyret hende med overfaldsalarm.

Hun lever under jorden og bor på et krisecenter med sine børn, fordi hun frygter sin egen familie.

Hun og hendes kæreste har oplevet en bror køre op på siden af dem og true med en pistol, og hun er blevet overhældt med skoldhed kaffe på gaden.

Træt af at leve med angsten
Nu vil Halima ikke længere finde sig i at leve med angsten og har valgt at stå frem i offentligheden med sin historie.

Da Halima, som er født og opvokset i Danmark, men har marokkanske aner, var 15 år, giftede hendes forældre hende bort til en 29 år gammel mand. Sammen fik de tre børn.

Siden tog hun studentereksamen, blev socialrådgiver og fremstår i dag som en stærk, selvstændig kvinde. I januar traf hun så et valg, som mange moderne kvinder i dag træffer: Hun valgte at forlade sin mand.

»De siger, jeg skal dø, fordi jeg har vanæret dem, og at de har tid til at vente. Det kan ske i morgen, om et år eller om to år, men jeg skal aldrig sove trygt, for en dag sker det«, siger hun.

Flere æresrelaterede forbrydelser
Antallet af sager, hvor etniske familier truer og er voldelige mod især døtre og gifte kvinder, er stigende.

Siden Rigspolitiet i 2007 begyndte at registrere æresrelaterede forbrydelser, er der på landsplan registreret 280 sager. Mange med flere ofre og næsten alle med flere medlemmer af familien som gerningsmænd.

Politiet har afhørt Halimas familie, men der findes ingen direkte beviser i sagen.

Over for Politiken bedyrer familien, at de ikke kunne drømme om at røre hende, og faderen siger: »Politiet har den sag, og jeg har sagt, at hun skal ikke være bange for noget som helst. Det skal hun ikke«.

Opfordres til at skifte navn og flytte
Alligevel har politi og sociale myndigheder opfordret hende til at skifte navn og flytte langt væk.

De mener, at hun undervurderer den risiko, hun er udsat for. Men Halima nægter at flytte og nægter at være offer. Det er hendes liv, og hun har tænkt sig at kæmpe for hver en centimeter af det.

»Jeg kan godt forstå, at politiet siger, jeg skal flytte. Men man ville aldrig bede en politiker eller nogen anden om at gemme sig væk, få ny identitet og opgive hele sit liv. Tænk, hvis du blev truet på livet af din nabo, og folk sagde til dig, at du skulle rive alt op med rode og flytte til en anden ende af landet, mens gerningsmanden var på fri fod?«.

Af samme årsag står Halima i dag frem. Hun gør det imod politiets og andres udtrykkelige anbefalinger. De mener, at hun optrapper konflikten og bringer sig selv i større fare. Men Halima insisterer.

»Det er så uretfærdigt, at jeg har lyst til at skyde det ud med syvtommersøm til alle, at det her er ikke i orden. Hverken over for mig eller nogen anden kvinde«.

Socialdirekør forstår hendes frustration
Halima anerkender, at både sociale myndigheder, politi og kvindecentrene har hjulpet hende, men mener, at systemet er lagt an på at stuve hende til side som offer. Hos Rødovre Kommune siger socialdirektør Ole Pass:

»Jeg forstår hendes frustration over, at det er hende, der skal skjule sig og være den jagede, men det ligger jo uden for socialforvaltningens rammer at gøre noget ved det. Vi er nødt til at handle på hendes frygt, og det har vi gjort«.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) siger i en kommentar til Halimas sag:

»Min generelle holdning er, at ikke kun politiet, men lærere, pædagoger, ja alle skal insistere 100 procent på danske værdier som ligestilling og respekt for det enkelte menneskes frihed. Det vil i det her tilfælde sige, at dem, hun føler sig truet af, bliver fulgt tæt af politiet, og at de ved, at der bliver reageret hårdt og konsekvent, hvis der tilstøder Halima noget«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden