Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykiater udskrev regninger for over 100 fiktive konsultationer

Kun fordi borgere tog affære, blev psykiaters snyd med regninger og recepter opdaget.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiateren med klinik i det indre København var en vældig flink mand, syntes hans patienter. Blandt dem den 62-årige tidligere automekaniker Torben Nielsen, der for syv år siden var på vej ned med stress.

Han fik en henvisning til psykiateren, som han i starten besøgte en gang om måneden, senere hver tredje måned, mens det sidste år blev til to besøg.

»Han var en meget behagelig person«, siger Torben Nielsen. På sin 60-års fødselsdag fik han besøg af psykiateren, som kom forbi, ønskede tillykke og medbragte en cd i gave.

LÆS OGSÅ

Så Torben Nielsen havde ikke noget at udsætte på psykiateren.

Indtil han for et par uger siden fandt ud af, at psykiateren havde sendt en regning for sin fødselsdagshilsen til regionen.

Konsultationer på ferien
Og ikke nok med det. Psykiateren havde sendt regninger for 195 andre konsultationer siden 2006, selv om Torben Nielsen kun kunne gøre det op til 32 besøg.

»Blandt andet har han udskrevet regninger for 16 konsultationer, mens jeg var på en længere ferie i Australien«, siger Torben Nielsen.

»Han har også taget betaling for familiekonsultationer, så jeg har fortalt min kone, at hun har været med derhenne. Det blev hun noget overrasket over«.

Men ikke nok med det. Torben Nielsen havde ved at gå ind på hjemmesiden sundhed.dk opdaget, at psykiateren gennem to år fra 2010 til 2012 havde udskrevet 15 recepter på stærk morfin, som Torben Nielsen aldrig havde fået eller haft brug for. 100 piller per gang. Afhentet af psykiateren selv på Kongelig Hof Apotek i Store Kongensgade.

I dag ser Torben Nielsen ikke med nær så milde øjne på sin behandler. Han har opsøgt psykiateren for at få en forklaring, men fik ikke en, han kunne bruge. Så han meldte sagen til embedslægen, der sendte den videre til politiet.

»Jeg er ikke ondskabsfuld. Jeg er bare dybt indigneret over det bedrageri, han har begået over for det offentlige, og det tillidsbrud, han har begået over for mig. Og jeg er vred over, at han har noteret 196 konsultationer og et kæmpeforbrug af stærke morfinpræparater i mit navn«, siger Torben Nielsen.

Han vil have slettet de fejlagtige oplysninger, så han ikke risikerer at få morfindoser, som vil slå ham ihjel, hvis han en dag skulle blive indlagt på hospitalet.

Automekanikeren er ikke den eneste borger, der har opdaget, at psykiateren har udskrevet regninger for konsultationer, de ikke kender til.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

159 regninger for 30 ydelser
For otte måneder siden opdagede en kvindelig patient, at den samme psykiater havde udskrevet 159 regninger for 30 konsultationer. 13. november sidste år anmeldte hun bedrageriet til Region Hovedstaden, som hun opfordrede til at undersøge, om det samme var sket for andre.

»Det er mange, mange penge, det handler om. Man kan gætte på, om jeg er den eneste, der har været udsat for dette«, skrev kvinden.

Hun måtte rykke tre gange, før hun fik svar fra Region Hovedstaden om, at regionen var »i dialog med speciallægen om den fejlindberetning«, den var blevet gjort opmærksom på.Psykiateren har erkendt at have begået fejl, oplyser regionens direktør for praksisområdet, Else Hjortsø. På et møde 20. juni blev et samarbejdsudvalg med politikere og læger fra regionen enige om, at psykiateren bør tilbagebetale 68.000 kroner. Det skal nu afgøres i et landssamarbejdsudvalg til september.

Og måske var sagen endt der, hvis ikke Torben Nielsen havde fundet oplysningerne på sundhed.dk, anmeldt sagen og været indkaldt til afhøring hos politiet.

Københavns Politi havde allerede sidste efterår fået en anden anmeldelse fra embedslægen, da to kvindelige patienter havde fortalt, at psykiateren havde haft et seksuelt forhold til dem. Den ene havde til gengæld fået morfinpræparater.

Psykiaterens forsvarer fik i december nedlagt navneforbud i sagen, og siden var der ikke sket det store.

Region Hovedstaden kendte intet til sagen.

Politiet i vildrede

Politiet optog forklaring fra Torben Nielsen, men kom derefter i vildrede. For han var jo ikke blevet snydt økonomisk. Det var regionen, og den havde politiet intet hørt fra. »Vi venter på en anmeldelse fra Region Hovedstaden. Vi har skrevet til dem«, sagde sektionsleder Jens Møller Jensen i sidste uge til Politiken. Efter en rykker fik politiet i går svar. »Vi har bedt politiet om at undersøge sagen«, siger Else Hjortsø fra regionen. De to patienter, der opdagede sagerne, undrer sig over, at myndighederne ikke griber mere effektivt ind mod snyd med skatteborgernes penge. »Hvis den lille mand snyder, bliver han politianmeldt og får mindst en bøde. Det her ligner en syltekrukke«, siger kvinden. »Der burde være en taskforce i regionen, som kan reagere hurtigt, og hvis de ikke selv kan opklare sagerne, må de jo gå til politiet«, siger Torben Nielsen. Psykiateren oplyser gennem sin advokat, Henrik Stagetorn, at han ikke ønsker at udtale sig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden