Grønlændere kræver dansk undskyldning for børnerov

Oppositionspartiet Atassut kræver undskyldning for tvangsfjernelse af børn og deres familier.

Danmark

I Grønland glæder man sig over, at Red Barnet undskylder sin rolle i sagen om de 22 grønlandske børn, der i 1950'erne blev tvangsfjernet og sendt til Danmark.

Men de implicerede og deres familier har også krav på en undskyldning fra den danske regering, mener det grønlandske oppositionsparti Atassut.

»Atassut opfordrer til, at myndighederne, der havde ansvaret for beslutningen for eksperimentets gennemførelse, også giver en uforbeholden undskyldning for de ulykkelige sag«, siger partiets politiske næstformand Steen Lynge.

LÆS ARTIKLEN

Debatten om de tvangsfjernede grønlandske børn er blusset op igen i forbindelse med den nye danske spillefilm, 'Eksperimentet', der beskriver historien bag tvangsfjernelsen af børnene. Filmen er bygget over Tine Brylds bog 'I den bedste mening'.

I Danmark opfordrer Mogens Jensen, Grønlands-ordfører for Socialdemokraterne og medlem af Folketingets Grønlands-udvalg, også regeringen til at undskylde.

S: Løkke bør mande sig op og sige undskyld

»Der er nu kommet fornyet fokus om sagen med premieren på den spillefilm. Derfor bør statsministeren mande sig op og give en undskyldning på den danske regerings vegne for de uacceptable overgreb mod de grønlandske børn og deres familier«, siger Mogens Jensen.

LÆS OGSÅ

Per Ørum Jørgensen, der stadig sidder i grønlandsudvalget efter sit skifte fra Konservative til Kristendemokraterne, efterlyser først og fremmest en udredning af hele forløbet.

»Jeg er åben for, at resultatet måske kan lægge op til en officiel undskyldning, men den vil i givet fald, synes jeg, mest have symbolsk karakter«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce