Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grønlændere kræver dansk undskyldning for børnerov

Oppositionspartiet Atassut kræver undskyldning for tvangsfjernelse af børn og deres familier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Grønland glæder man sig over, at Red Barnet undskylder sin rolle i sagen om de 22 grønlandske børn, der i 1950'erne blev tvangsfjernet og sendt til Danmark.

Men de implicerede og deres familier har også krav på en undskyldning fra den danske regering, mener det grønlandske oppositionsparti Atassut.

»Atassut opfordrer til, at myndighederne, der havde ansvaret for beslutningen for eksperimentets gennemførelse, også giver en uforbeholden undskyldning for de ulykkelige sag«, siger partiets politiske næstformand Steen Lynge.

LÆS ARTIKLEN

Debatten om de tvangsfjernede grønlandske børn er blusset op igen i forbindelse med den nye danske spillefilm, 'Eksperimentet', der beskriver historien bag tvangsfjernelsen af børnene. Filmen er bygget over Tine Brylds bog 'I den bedste mening'.

I Danmark opfordrer Mogens Jensen, Grønlands-ordfører for Socialdemokraterne og medlem af Folketingets Grønlands-udvalg, også regeringen til at undskylde.

S: Løkke bør mande sig op og sige undskyld

»Der er nu kommet fornyet fokus om sagen med premieren på den spillefilm. Derfor bør statsministeren mande sig op og give en undskyldning på den danske regerings vegne for de uacceptable overgreb mod de grønlandske børn og deres familier«, siger Mogens Jensen.

LÆS OGSÅ

Per Ørum Jørgensen, der stadig sidder i grønlandsudvalget efter sit skifte fra Konservative til Kristendemokraterne, efterlyser først og fremmest en udredning af hele forløbet.

»Jeg er åben for, at resultatet måske kan lægge op til en officiel undskyldning, men den vil i givet fald, synes jeg, mest have symbolsk karakter«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden