Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Plads. Barselsafsnittet på Rigshospitalet for kvinder med komplikationer under fødslen har plads til 14 ad gangen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye mødre stuves sammen på Riget

Op til otte nybagte mødre og babyer stuves sammen i én stue på Rigshospitalet. Og far må ikke sove der.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I de første skrøbelige døgn efter et barns fødsel spiller ro en afgørende rolle for at etablere amning og tilknytning mellem mor og baby.

Det viser forskning entydigt.

Men på landets førende hospital, Rigshospitalet, risikerer mor og baby at ligge på stue med tre andre nybagte mødre og deres spædbørn.

Det er uantageligt og helt utidssvarende, mener både jordemødre og sygeplejersker. Også på Rigshospitalet, som er Danmarks næststørste fødested med omkring 6.000 årlige fødsler.

Det er livsvigtige timer og dage efter et barns fødsel

»Når vi nu ved, hvor ekstremt vigtige de første timer og døgn efter en fødsel er for tilknytningen mellem mor og barn og for at få amningen i gang, så er det uantageligt at ligge på en firesengsstue. Lige meget hvor meget personalet gør, kan der ikke være den ro til familien, det kræver«, siger formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo:

»Det er livsvigtige timer og dage efter et barns fødsel. Ikke kun på overlevelsesplanet, men for det lange forældreforløb. Og det er altså vigtigt, at man håndterer disse dage og indtryk rigtig grundigt«.

LÆS OGSÅ

Dansk Sygeplejeråd bakker op.

»Når man bliver forældre, har man brug for ro, men med for lidt plads gives der jo ikke ro til meget privatliv. Det er ikke tilfredsstillende for patienterne«, siger kredsformand for hovedstaden Vibeke Westh.

Rigshospitalet: Langtfra optimalt
Rigshospitalet har et barselshotel, hvor kvinder, der har haft en ukompliceret fødsel, kan ligge med deres nyfødte og den nybagte far – hvis der ellers er plads på hotellets 14 stuer.

Men hvis kvinden har fået kejsersnit, har mistet for meget blod under fødslen eller har en anden komplikation, skal hun blive på barselsgangen, hvor der både er tomands- og firemandsstuer. Og der er ikke plads til far, som bliver sendt hjem om aftenen og først må komme igen næste morgen.

»Vi prøver at bruge firemandsstuerne mindst muligt, men de er ofte i brug, det må vi erkende, og det er langtfra optimalt. Men vi har jo de fysiske rammer og vilkår, vi har«, siger oversygeplejerske på Rigshospitalets barselsafdeling Pernille Emmersen.Barselsafsnittet for kvinder med komplikationer under fødslen har plads til 14 ad gangen. Den gennemsnitlige belægningsprocent er på godt 83 , og medregnet babyerne er tallet 152 procent, viser en aktindsigt, som Politiken har fået. Politikere: Bliver bedre om fem år

Netop mødre, der har oplevet komplicerede fødsler, har endnu mere brug for ro og støtte – både følelsesmæssigt og fysisk – er fagfolk enige om. »Jo mere kompliceret ens graviditet og fødsel har været, jo mere udsat er man for også at have vanskelige følelser omkring barnet i barselsstarten. Og der er det rigtig vigtigt, at man får lov til at få den her stille, rolige forelskelse i barnet i de pauser, der er imellem, at et travlt personale kommer og tager blodtryk og temperatur og kigger til ens sår – det, som hele tiden også skal køre, når man er syg barselskvinde«, siger Lillian Bondo.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rigshospitalet modtager også jævnlig klager over flersengsstuerne uden plads til far – knap en gang om måneden vurderer hospitalet selv – men der er ingen udsigt til bedring foreløbig, siger politikere i Region Hovedstaden, der ellers har et mål om enestue i de første to døgn efter fødslen til alle førstegangsfødende og fødende med komplikationer.De henviser til planerne om at udbygge Rigshospitalet. En udbygning, der tidligst står færdig om fem år.

»Det kommer til at tage tid, men det er helt klart en prioritet, at mor, barn og familie kan være sammen i de første vigtige døgn. Det er meget stressende for dem, og også antiklimaks for faren at måtte tage hjem. Problemet er, at de gamle hospitaler ikke er bygget til den aktivitet. Det er noget gammelt bras«, siger politisk leder for SF i hovedstaden Lise Müller.

Hun vil rejse problemet ved de forestående budgetforhandlinger og stiller nu en række spørgsmål til regionens administration om, hvorvidt der kan skabes nogle midlertidige forbedringer, mens man venter på nybyggeriet.Også Socialdemokraterne beklager flersengsstuerne og hjemsendelsen af de nybagte fædre på Riget.

»Det er utilfredsstillende for den enkelte og for vores politiske ambitioner. Det vil vi gerne lave om, men desværre går der noget tid«, siger medlem af kvalitetsudvalget Thor Grønlykke (S).

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden