Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Terrortrussel. Flere dansksyrere er taget til Syrien for at kæmpe. De risikerer at vende hjem med et større militant netværk.
Foto: AP (arkiv)/ASSOCIATED PRESS

Terrortrussel. Flere dansksyrere er taget til Syrien for at kæmpe. De risikerer at vende hjem med et større militant netværk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Militante på fri fod i Danmark

Trods trusler om retsforfølgelse er danske krigere fra Syrien ikke blevet anholdt efter hjemkomsten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Personer fra Danmark, som drager til Syrien for at deltage i væbnet kamp, risikerer retsforfølgelse, hvis de vender hjem til Danmark.

Sådan har det lydt fra justitsminister Morten Bødskov (S) flere gange i løbet af sommeren, senest efter at en gruppe militante danske islamister har offentliggjort videoer, hvori billeder af navngivne danskere beskydes med Kalasjnikov-geværer.

Bliver strafforfulgt Bødskov understregede tirsdag, at PET »holder skarpt øje med personer, der rejser til Syrien for at kæmpe«, og at de »risikerer at blive strafforfulgt, når de vender tilbage«. Alligevel er flere af disse personer på fri fod i Danmark, erfarer Politiken fra kilder i det islamistiske miljø.

Det gælder blandt andre den 23-årige dansksyrer og tidligere kriminelle AS fra Vollsmose, som deltog i kampe omkring den syriske by Ar-Raqqah, men er nu tilbage i Danmark.

Det samme er den 25-årige danskkurder ÖD, der ligesom AS støttede den islamistiske brigade Kata’ib al-Iman (Troens brigade, red.), der kæmper side og side med al-Nusra-fronten, som har erklæret troskab til al-Qaeda og af blandt andet USA og Storbritannien betragtes som en terrororganisation.

En tredje islamist, MD, er for nylig kommet hjem efter et ophold i Libanon hos en gruppe, der har forsøgt at smugle våben ind til en salafistisk milits.

Bistand til fjenden er strafbart
Handlingerne er i flere tilfælde strafbare, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard:

»Nogle af de islamistiske grupper kan godt siges at være fjender af Danmark. Dermed kan straffelovens bestemmelse om bistand til fjenden være overtrådt. Bistand til fjenden omfatter bl.a. hvervning til tjenstgøring i fjendtlige væbnede styrker eller militære korps eller lignende organisationer og propaganda«, siger han.

Det kan i praksis blive svært at samle beviser, mener Vestergaard, selv om også straffelovens antiterrorparagraffer kan være overtrådt: »Her er der paragraffer nok at tage af, bl.a. om hvervning til og billigelse af terrorisme (…) I øvrigt kan flere af paragrafferne fra anden terrorpakke i 2006 i princippet bruges«.

Det er meget overraskende for mig, at de går frit rundtAnn-Sophie Hemmingsen, der forsker i militant islamisme på Dansk Institut for Internationale Studier, forklarer, at mellem 1 og 10 procent af de militante islamister fra Vesten, som rejser til konfliktområder, ifølge ny forskning »senere bliver involveret i terrorisme mod deres hjemlande eller andre lande i Vesten«.

»Desuden er de angreb, de er involveret i, ofte mere effektive. Der er altså en reel risiko, som danske myndigheder skal være forberedt på«.

PET har ingen kommentarer, men PET-chef Jakob Scharf betegnede tidligere på sommeren det stigende antal danske muslimer, der tager til Syrien, som »en af de alvorligste sikkerhedstrusler i det danske samfund i øjeblikket«, og det europæiske politisamarbejde mod radikalisering, Ran Pol, har for nylig besluttet at øge indsatsen angående hjemvendte foreign fighters, som ifølge Ran Pol er »en udfordrende problematik« for flere EU-lande.

En spiral af handlinger

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ledende terrorekspert og forskningschef ved Försvarshögskolan i Sverige Magnus Ranstorp mener, at hjemvendte krigere på fri fod kan være problematiske af flere grunde: »Nogle vender tilbage traumatiserede, samtidig med at de har fået et militant netværk, som kan give adgang til våben og trække dem ind i en spiral af terrorplanlægning og -handlinger«. Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen er forundret og finder det med de manglende anholdelser »helt paradoksalt, ikke mindst sat i forhold til justitsminister Morten Bødskov og Jakobs Scharfs meget markante udtalelser«, mens udenrigsordfører i Dansk Folkeparti Søren Espersen finder det dybt problematisk: »Det er meget overraskende for mig, at de går frit rundt. Der er tale om tilslutning til bevægelser, som står på EU's og USA's terrorliste. Derfor skal de anholdes ved hjemkomst, og der skal føres retssag mod dem. Det har justitsministeren faktisk lovet«, siger Espersen.

LÆS OGSÅ Københavns Politi, hvor flere af sagerne om de hjemvendte islamister er hjemmehørende, vil ikke kommentere enkeltsager.

Heller ikke Morten Bødskov ønsker at stille op til interview og skriver i en mail via sin rådgiver, at kan ikke kan udtale sig om den »indsats, der er rettet mod personer hjemvendt fra Syrien«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden