Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Nej! Naboer i Brenderup på Fyn protesterer mod en kommende minkfarm.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naboer til minkfarme plages af lugt og fluer

Afstandskrav til minkfarme er ikke revideret i 28 år, og generne gør mange af naboernes huse usælgelige. Enhedslisten kalder nu miljøministeren i samråd. Ministeren lover at undersøge løsningsmuligheder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mink er de nye svin.

Både når det gælder indtjeningsmuligheder for ejerne, og når det gælder gener for naboerne.

Selv om minkfarmes størrelse er blevet mangedoblet i takt med pelseksporten, er miljøkravene til dem slet ikke fulgt med. Rigtig mange naboer plages derfor af lugt og fluer.

Usælgelige boliger Kravene om afstand til naboer er ikke blevet revideret siden 1985, på trods af at en mellemstor farm i dag typisk producerer 30.000 skind om året – mod 500-800 dengang.

»Man kan opføre en minkfarm, der er større end en typisk Bilka, bare 100 meter fra en villa eller et parcelhus, og mange minkfarme ligger i dag med en afstand på blot 100-200 meter til naboer«, påpeger Torben Voss, talsmand for forsamlingen af naboer til minkavlere.

Minimumsafstanden fra svinefarme til naboer er mindst tre gange større, og foreningen opfordrer derfor nu kraftigt Folketinget til at bringe minkreglerne ind i det 21. århundrede.

LÆS MERE

Minkfarme lugter ofte endnu mere end svinefarme, da stanken ikke kun kommer fra gyllen, men også fra foderet; fiske- og kødaffald, der tilmed serveres flydende.

Men det værste problem for minknaboerne er ifølge Torben Voss nok fluerne, der udklækkes på flydelaget på minkfarmenes gyllebeholdere.

»I selv små mængder minkgylle udklækkes millioner af minkfluer, der sværmer mere end almindelige fluer, og som afsætter ulækre og smittebærende klatter i massevis både udenfor og indenfor hos naboerne«, fortæller Voss.

Pelsdyrbekendtgørelsens regler om fluebekæmpelse er kun vejledende retningslinjer, og det er reelt op til avleren selv at vurdere behovet for begrænsning af lugt og fluer.

Det betyder ifølge Forening af Naboer til Minkavlere, at mange huse og ejendomme i op til 600-700 meters afstand fra en minkfarm reelt er usælgelige.

Torben Voss understreger, at foreningen ikke er imod minkavlere, og anerkender betydningen for den danske økonomi af erhvervets årlige omsætning på 11 milliarder kroner.

»Men som alle medaljer har det en bagside, og det er på høje tid, at politikerne ajourfører lovgivningen«, siger han.

EL: Mink forpester naboer
Miljøordfører Per Clausen fra Enhedslisten er helt enig.

Han har selv fået mange henvendelser fra naboer til minkfarme.

»Det er grotesk, at en branche med så stor indtjening kan få lov til at forpeste tilværelsen for sine naboer. Både regler og kontrol er under al kritik«, siger Clausen, der derfor nu kalder fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) i samråd.

»Jeg vil spørge hende, om hun synes, at forholdene er acceptable, og hvad hun vil gøre for at få indført tidssvarende regler på området og sikre, at disse overholdes«, siger Per Clausen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceEnhedslisten ser allerhelst minkavl forbudt, primært ud fra de hensyn til dyrevelfærd, som i december fik det hollandske senat til at beslutte udfasning af erhvervet. Holland var med sine 170 farme og 5 millioner mink den næststørste minkavlernation i Europa efter Danmark.

Et totalforbud mod produktion af pels er allerede indført i lande som Storbritannien, Skotland, Østrig, Kroatien, Bosnien-Hercegovina og Irland. Sverige derimod er på vej til at skrue op. Og herhjemme blev det hollandske forbud flere steder hilst velkommen, fordi Danmark måske så kan få ordrer, som Holland ikke længere vil få. Ministeriet kalder til møde

I pelsdyravlernes forening, Kopenhagen Fur, henviser kommunikationsdirektør Sander Jacobsen til, at man i branchebladet Dansk Pelsdyravl har haft artikler med overskrifter som ’Kom sommerens flueplage i forkøbet’, hvor minkavlerne fik gode råd til blandt andet at begrænse fluernes ynglesteder og starte bekæmpelsen af dem tidligt. Organisationen har også rådgivningssider på nettet, hvor lokalformænd slår fast, at »hverken fluer, lugt eller støj fra en minkfarm bør være et problem i en veldreven produktion«. »Det er vores klare overbevisning, at en minkfarm anno 2013 ikke er til mere gene for naboer med flere end noget som helst andet husdyrhold – snarere tværtimod«, mener Sander Jacobsen.LÆS OGSÅ Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) er dog ikke så overbevist. »Jeg er helt opmærksom på, at naboer til minkfarme kan være generet. Jeg har dog brug for et overblik over problemer og muligheder, inden jeg vil tage stilling til, om der skal iværksættes initiativer. Derfor holder Miljøstyrelsen i næste uge møde med naboer, eksperter og pelsbranchen«, siger hun i en mail til Politiken.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden