Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint

Sovesal. Briten Jonas Høgh Noori tager på biblioteket, når han har brug for at slappe af. Han sover lige for tiden på sovesal med syv andre, han ikke kender.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemløse studerende bor på hostel

Udenlandske unge ser sig nødsaget til at bo på vandrerhjem ved studiestart.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sure sokker, værelseskammerater, man ikke ved, hvornår kommer hjem – og fraværet af stilhed, når man har allermest brug for at være sig selv. Det har været Jonas Høgh Nooris hjem i de sidste to uger.

»Jeg prøver virkelig at være positiv, men det er ret skræmmende ikke at have noget rigtigt sted at bo. Jeg sover gerne et par dage på gaden, hvis det er det, der skal til«, fortæller den 21-årige brite.

Jonas Høgh Nooris mor er dansk, men han har boet en stor del af sit liv i London, hvor han har studeret statskundskab.

Overnatter på Danhostel I denne uge begyndte han sin 2-årige master i international politik på Roskilde Universitet, men da hverken kollegieventelister eller boligportaler har givet pote, overnatter han indtil videre på Danhostel Copenhagen City midt i København. Han har booket en sengeplads indtil 11. september, men derefter kan alt ske, siger han.

»Det her sker for studerende hvert eneste år, kan jeg forstå. Så hvorfor bliver der ikke bygget flere studieboliger? Det er grotesk«.

På Danhostel Copenhagen City modtager receptionen lige for tiden mange henvendelser fra unge studerende, primært fra udlandet, som gerne vil booke sig ind, fordi de endnu ikke har fundet et sted at bo. Men det er ofte et puslespil at finde plads i en længere periode, lyder det fra hostelmanager Jeanette Birkedal.

»Det er, som om der går panik i den hvert år. Lige pludselig er der ikke flere boliger, og så står de studerende med et akut behov«, siger hun og fortsætter:

»Vi hjælper de unge alt det, vi kan, og giver også en reduceret pris til de studerende, der bor her i længere tid. Men spontane forespørgsler er svære at få til at passe ind i højsæsonen«.

Sov i lobbyen

24-årige Victor Apihtin, der netop er gået i gang med en 2-årig overbygning i programmering på IT-Universitetet i København, har måttet sande, at det er meget vanskeligere at finde permanent husly, end han først havde antaget. I sit hjemland, Moldova, skrev han sig i april op på det københavnske kollegienetværks venteliste. Indtil videre uden held. I sidste weekend, da der ikke var nogle ledige værelser på Danhostel Copenhagen City, lod de ham sove i lobbyen, og nu booker vandrehjemmet automatisk en ekstra overnatning hver dag, indtil han bliver tilbudt en kollegieplads. Men uvisheden om, hvor han skal bo, tærer.LÆS OGSÅ

»Jeg kan ikke koncentrere mig om mine studier. Jeg er nødt til at have min rygsæk på mig hele tiden, og jeg bruger al min tid på at sidde på internettet og lede efter et værelse«, fortæller Victor Apihtin.

Også i Aarhus oplever det centrale hostel City Sleep In, at studerende kommer i sidste øjeblik for at få tag over hovedet, inden de starter på studiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De kommer og booker to dage i forvejen og forlænger måske en dag ad gangen, fordi de håber på at finde noget fast næste dag«, fortæller Joan Byrsting, som er medejer af det aarhusianske vandrehjem. Hun har tilmed sydeuropæiske familier boende, der kommer sammen med deres barn for at hjælpe det med boligsøgningen.

Det her sker for studerende hvert eneste år, kan jeg forstå. Så hvorfor bliver der ikke bygget flere studieboliger? Det er grotesk»De kan slet ikke forstå, at det kan være sværere at få en bolig end en studieplads«, siger Joan Byrsting.

By-, og bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) understreger, at vi står med en »ekstraordinær udfordring i år«,« hvor rekordmange studerende begynder på en videregående uddannelse, og at regeringen og hans ministerium arbejder på flere initiativer, senest studieboligpakken, der blandt andet har til formål at nedsætte huslejen i ældreboliger.»Ingen af de her initiativer løser hver især problemet i sin helhed. Men de understøtter sammen med de enkelte kommuners initiativer, at vi kan få skaffet så mange boliger som overhovedet muligt. Det gælder selvfølgelig også om at få bygget nye boliger«.

På forslaget til finansloven for 2014 lægger regeringen op til at spare 53 mio. kr. på ungdomsboligbidraget sammenlignet med i år. Er det ikke et mærkeligt signal at sende, når der mangler så mange studieboliger?

»Vi regner ikke med, at der vil være lige så mange kommuner, der vil søge om tilsagn til opførsel af almene ungdomsboliger, som i 2013, da vi sænkede grundtilskuddet. Men hvis kommunerne søger om flere tilsagn, får de pengene. Det er ikke en besparelse, det er et skøn«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden